sobota 3. srpna 2013

Citronový cheesecake

Jakmile jsem tento koláč uviděla u Markétky na blogu, bylo mi jasné, že se do něj brzy pustím. Pustila jsem se do něj tehdy hned na druhý den, protože jsem na něj měla všechny suroviny. Markétka tehdy kombinovala ricottu a tvaroh. Já dala čistě ricottu, protože jsem ji doma zrovna měla, tudíž jsem si dovolila koláč nazvat jako cheesecake.

Musím říct, že náplň byla výborná a asi bych na ni nic neměnila. Trochu mě zklamal korpus. Bylo to dáno tím, že jsem měla opravdu hodně velké citrony, takže šťávy bylo hodně a taky kůry, takže jsem oproti původnímu receptu přidala víc mouky. Jenže co jsem nepřidala a co byla chyba, tak jsem měla přidat cukru aspoň na dvojnásobek. Citron je sám o sobě kyselý, kůra lehce hořká nebo jak popsat tu chuť a prostě sladké chuti výrazně chybělo. A celkově bylo toho korpusu jaksi moc, že se mi zdál na výšku zbytečně vysoký. No přístě bych to udělala asi tak, že bych použila jen jeden citron a když dva, tak hodně malinké, tak to je tak na vysvětlenou.


Ale musím říct, že problém se snězením u nás rozhodně nebyl. Dokonce když to jedl manžel, tak říkal, že se mu zdá velice dobrý právě ten korpus, takže ten na to měl úplně jiný názor. A já jsem to nakonec vyřešila po svém. Před každou porcí, kterou jsem si nandávala, tak jsem si nejprve ocukrovala cukrem moučka talíř, pak na něj položila koláč a korpus tedy řádně v cukru vymáchala. :-) Stejně jsem to porcovala i mému tatínkovi a ten chtěl ještě přidat. Takže možná to byly jen moje divné chutě a koláč byl vlastně ok, ale sladší být opravdu měl, to si myslím tak i tak. :-)

Suroviny:
Korpus
  • 200 celozrnné špaldové mouky,
  • 110 g špaldové hladké mouky,
  • 40 g třtinového cukru,
  • šťáva a kůra ze 2 bio citronů,
  • 80 g másla,
  • 2 žloutky.
Náplň
  • 500 g ricotty,
  • 2 bílky + 1 celé vejce,
  • kůra z 1 bio citronu,
  • 1 vrchovatá lžíce pudinkového vanilkového prášku,
  • 80 g třtinového cukru.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme korpus a to jednoduše tak, že smícháme všechny suroviny a uhněteme rukama těsto. Jen si teda nezapomeňte dát dopředu změknout máslo.
  2. Těsto rozválíme a natlačíme do formy, kterou si pro jistotu vymažeme máslem.
  3. Pak následuje příprava náplně a opět nic složitého. Smícháme všechny suroviny na náplň, ne šlehačem, jen ručně. Jde to velmi dobře. Náplň nalijeme na korpus.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na cca 180 stupňů asi 40 minut. Čas je trochu orientační, protože si to úplně nepamatuji.
  5. Jedna důležitá věc, ke koláči jsem přistupovala jako ke klasickému cheesecaku, tudíž pokud nemáte zkušenost s cheesecaky, doporučuji přečíst můj příspěvek Základní cheesecake.



6 komentářů:

  1. ten vyzerá úžasne! ja milujem cheesecake a tento sa ti uplne podaril! strašne sa mi lubi aj tá forma :) Perfektne sa na to hodí :)

    OdpovědětVymazat
  2. To vyoadá tak strašně krásně! :O Zkusím to, až bude mít mamka narozky nebo tak :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mnam, tak to je to prave na horuce letne dni, vyzera a urcite aj chutil uzasne...Nellie

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Kivi, mám velikou radost, že jsi ho zkusila, ale trošku se stydím, protože tvůj koláč vypadá mnohem, mnohem lépe než ten můj :D

    S tím citronem je to zrádné, některý je kyselejší, jiný méně, někdy "ujede" pár kapek navíc...je to dost o náhodě. Když na to tak koukám, nejradši bych šla hned něco péct! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dlouho hledám recept na nějakou výbornou náplň do cheescaku, abych se na to konečně odhodlala :D vypadá to, že se blížím :)

    http://bezlepkovebrno.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat