čtvrtek 10. května 2012

Rychlá žitná buchta s tvarohem a mandarinkami

Už delší dobu jsem se chystala na tento recept, který jsem našla zde. Trošku jsem si ho poupravila. Původně byla buchta pouze z žitné mouky, já jsem dala radši trochu polohrubé a myslím, že jsem udělala dobře, protože byla nadýchnutá. Použila jsem menší pekáč. Na velký plech by se muselo množství asi zdvojnásobit. Co se týče tvarohové náplně, tak ta je taková hodně hutná. Ještě jsem neměla tu zkušenost, tak jsem bláhově myslela, že všechen tvaroh můžu vylít doprostřed a pak rozetřít. To moc dobře nešlo, takže jsem tvaroh měla nejvíc uprostřed a málo po krajích. Ale na výsledek to nemělo vůbec vliv. Dokonce bych řekla, že ta prostřední část dopadla jako taková zajímavá varianta cheesecaku. :-)


Suroviny:

Na těsto
  • 1 a 1/2 hrnku celozrnné žitné mouky,
  • 1/2 hrnku polohrubé pšeničné mouky, 
  • 1/2 hrnku třtinového cukru,
  • 3 malé lžičky kypřícího prášku bez fosfátů (odpovídá jednomu balení kypřícího prášku),
  • 1/3 hrnku oleje,
  • 1 hrnek mléka,
  • 2 vejce.

Na náplň
  • 2 měkké tvarohy (vaničkové),
  • 2 vanilkové cukry,
  • 1 vanilkový pudink,
  • kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu.
  • 1 konzerva mandarinek.


Postup:
  1. V jedné míse smícháme mouky, cukr a prášek do pečiva.
  2. Ve druhé si rozšleháme vejce, mléko a olej.
  3. Mokré suroviny přilijeme do suchých a promícháme.
  4. Směs vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
  5. Pak si připravíme tvarohovou náplň - smícháme tvaroh s cukrem, pudinkem a s citronovou kůrou.
  6. Tvarohovou náplň dáme na těsto a dozdobíme mandarinkami. Záměrně nepíšu, že náplň přilijeme, protože je dost hutná a lít se nedá. :-) Doporučuji dávat části náplně rovnoměrně na celý plech a pak rozetřít, protože pokud si dáte celou vrstvu doprostřed, hůře se tvaroh roztírá. 
  7. Pečeme na 180 - 200 stupňů cca 40 minut.


21 komentářů:

  1. Teda, kivi, ty mi ale děláš chutě! Vypadá to naprosto fantasticky

    OdpovědětVymazat
  2. hmmm tak ten vyzera uzasne sviezo a tiez zdravo :)))

    OdpovědětVymazat
  3. mnam! fakt to vypada hrozne lehce, do techto dnu uplne idealne :)

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, Marysity, Kim děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  5. tak už vím, co bude v neděli k snídani! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) tak ať se Ti to povede, určitě si pak pochutnáš :-)

      Vymazat
  6. Mnam uz sa pecie :)

    OdpovědětVymazat
  7. ahoj pěkný recept a myslíš ,že nevadí kdybych nahradila tu žitnou mouku za celozrnou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, asi máš na mysli celozrnnou pšeničnou mouku. Myslím, že ji klidně můžeš nahradit, určitě to bude taky výborné. :-)

      Vymazat
  8. Ahoj, možem sa spýtať, že aký veľký máš plech na pečenie? ďakujem aďa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj Aďo, tak tuto buchtu jsem pekla na plechu o rozměrech cca 20 x 30 cm.

      Vymazat
    2. Ďakujem za info, idem ju dnes piecť, tak dúfam, že bude taká krásna ako tvoja:)

      Vymazat
  9. Recept jsem doporučila kamarádce, neboť vypadal opravdu zajímavě a prý lepší buchtu nejedla a má ji doma péct co nejčastěji :)...V nejbližších dnech se na ni tedy taky chystám.

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravím, dnes jsem pekla, jen místo mandarinek jsem dala domácí meruňkový kompot a neodolala jsem a ještě vlažné ochutnala a koláč je vynikající... fajn nápad s tou žitnou moukou, kterou jsem používala zatím pouze na pečení chleba :-) Zlatka

    OdpovědětVymazat
  11. Zkoušela jsem...je to mňamka, děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  12. Mužů tu celozrnou mouku nahradit hladkou nebo hrubou moukou ? Mi doma nemame celozrnou moukou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zkusila bych to nahradit tou hladkou, sama jsem tuto kombinaci sice nazkoušela, ale myslím, že by mohla fungovat :-)

      Vymazat
  13. mám dotaz, ten pudink se do tvarohu vsype sypký, nebo se musí uvařit??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sypký, do tvarohu se přisype pouze pudinkový prášek

      Vymazat