Recept je tedy dle mého názoru vhodný pro děti od sedmi měsíců. Pokud je děláte takovým malým dětem, tak pro ně pouze žloutek, ne celé vejce. A tak malinkatému miminku bych sušenky ještě dávala rozpustit do přesnídávky. Přeci jenom kousání se učí až trošku později, takže to jen tak pro info. Tak na začátku desátého měsíce by je dítko mohlo být schopné kousat už i samo, jsou křekoučké. Ale pořád platí, že pod dozorem dospělého. :-)
Jinak co se týče surovin, tak klidně můžete použít jenom samou hladkou špaldovou mouku. Já jsem ji doplnila pšeničnou hladkou, protože jsem víc špaldové už bohužel neměla. Másla můžete taky dát klidně až 100 g, mně ale těch 70 g připadalo dostačující. Cukru se dá taky přidat, ale mně to přišlo tak akorát, že to bylo sladké, ale ne tolik, aby si děti zvykaly na sladkou chuť.
Suroviny:
- 160 g hladké mouky (100 g špaldové hladké - NE celozrnné, 60 g pšeničné hladké),
- 70 g kvalitního másla,
- 50 g hroznového cukru,
- 1 vejce (nebo 1 žloutek nebo nemusí být vůbec).
- Máslo si vytáhneme z ledničky tak hodinu před tím, než se chystáme vytvářet těsto.
- Jakmile je tedy máslo změklé (neříkám, že to nutně musí být hodina :-), tak uhněteme těsto spolu s moukami, cukrem a případně vajíčkem.
- Těsto dáme na chvilku do ledničky.
- A pak už ho jen rozválíme na pomoučeném válu a děláme formičkou tvary dle libosti. (Já jsem zvolila motýlky, kočky, prasátka a ptáčky)
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 10 minut.
Jé ty jsou roztomilé :-)
OdpovědětVymazatperfektné :) vyskúšam upiecť mojej Emke :)
OdpovědětVymazatmiminko sice už dávno nejsem, ale sušenky by mi chutnaly určitě:)
OdpovědětVymazatJéé ty jsou pěkné, myslím, že bych je možná i dětem všechny snědla :)))
OdpovědětVymazatmockrát děkuji za hezké komentáře! :-)
OdpovědětVymazatNeni tam nejak malo masla? Ja je ted dopekla a musela jsem na jednu davku pridat cca 20 g masla. Mozna vic, nevim, prikrajovala jsem uz bez vazeni. Nespojovalo se to,bylo to drobive, i kdyz vajicko jsem tam dala (zloutek). Pri valeni testa byly taky problemy, neustale to praskalo a trhalo se. No, v obdobnem receptu na netu je na 100 g mouky 50 g masla. Takze to tak odpovida, pridat cca 20- 25 g masla tady. Jinak jsou dobre, takove "zdravovyzivove" :-D
OdpovědětVymazatPokud se tam neda vejce, samozrejme z toho vznikne neco podobne drobence ;)
VymazatPokud date cele vejce, slepi se to jak ma, nebo ne? Ono zalezi i na velikosti vejce, jak to testo vyjde. Dnes jsem vse odvazila presne, ale testo bylo moc lepive a potrebovalo jeste lzici mouky.
Delam je asi po roce a dala jsem tam cele vejce a uz to bylo lepsi. Budu delat uz jen s vajickem. Jinak chutove stejne, mne chutnaji. Jo, ale mouku jsem mela jen spaldovou a celozrnnou, tak mozna to taky hralo tehdy roli. Ted jsem mela tu samou plus teda to vejce a dobre.
Vymazatprosím vás proč né celozrné? Já jsme si koupila celozrnou :-) z ní to nepůjde?
OdpovědětVymazatCelozrnna mouka a vyrobky z ni by se do urciteho veku davat nemely, brisko si s nima efektivne neporadi. Tak takto to asi kivi myslela ��
OdpovědětVymazatjj přesně tak, děkuji za odpověď :-)
VymazatJá tedy nevím, spaldove susenky super, ale proc sedmi měsíčnímu miminku? Naše děti meli první susenky na vánoce kolem 15 měsíců a to mi celozrnna mouka v sušenkach nepřišla jako velký hřích, vdyt jich sni jen trošku.
OdpovědětVymazattak jsem je udělala podle receptu a drolí se - dala jsem žloutek... už je dělat nebudu :(
OdpovědětVymazatpokud se drolí, stačí přidat trochu másla nebo vody, ale po troškách a pak to bude ok, pokud jsem teda správně pochopila, že se drolí při válení a zpracování těsta.
VymazatJestli se drolí upečený výsledek, tak to nevím, jsou to sušenky na způsob lineckých, takže by měly být dobře pokousatelné...
Ja vetcny bojovnik s pecenim jsem je zvladla , muj syn je tlaci do pusy jeden za druhym a musim je schovavat. Dekuji za recept
VymazatVýborné sušenky. U nás tedy dluho nevydržely, mlsá celá rodina :)
OdpovědětVymazatJen jsem dala o trochu více másla :)
Děkuju za recept, povedly se a ozdobily dort k 1. narozeninám :-) Holkám moc chutnaly a to jsem je upekla bez cukru a bez jakéhokoli přislazení :-)
OdpovědětVymazatja som prave dokocila cesto a kedze ma drobec uz 2 roky, tak som dala vajicko cele a v pohode, prijemne cesto...uvidime po upeceni ale som si zdibla do cesta a chuti dobre
OdpovědětVymazatAhojte, delala jsem je pouze ze špaldovky a másla a místo cukru dala datlový sirup. taky mnamka:)
OdpovědětVymazatJá jsem dala polovinu cukru a trošku jsem dosladila javorovým sirupem. Chutná to moc dobře a navíc se tím dá skvěle vykorigovat lepivost těsta, pokud nepoužíváte vajíčko ;)
OdpovědětVymazatMůžu se zeptat kde skladujete? :) děkuji
OdpovědětVymazatJojo když to vidím tak je mi jasné jak se ostatní snaží o hubnutí, ale když neznají ty vaše super webové stránky a seznam receptů, tak to nikdy nemohou dokázat dotáhnout do zdárného konce. Škoda že se prezentujete jen na tomto webu, je to opravdu vyčerpávající.
OdpovědětVymazat