Tři věci, které jsem teda v receptu oné kuchařce nepochopila jsou:
- Co je celozrnná hladká mouka? Je to myšleno jako pšeničná nebo nějaká jiná? Opravdu velmi obecný pojem, nevím, jestli Havlíček jako používá jen nějakou jednu univerzální celozrnnou mouku, ale je jich teda mnohem víc - viz můj předchozí článek Mouky kol a kolem
- Co je celozrnná hrubá mouka? Jestli je to opět myšleno jako pšeničná mouka, tak nevím o tom, že jsou ještě různé druhy jako hladká nebo hrubá, to se budu muset dovzdělat, v obchodech jsem nic takového neviděla.
- K tomuto receptu jsou v kuchařce vyfocené nádherné snímky nažloutlých koláčků, přesně takové ty kynuté z bílého necelozrnného pečiva, které běžně koupíte v každé pekárně. Jako pokud dělám pečivo výhradně z celozrnné mouky, tak určitě nebude mít krásně žlutou hladkou barvu. Takže nevím, proč používají nevěrohodné fotky.
To bylo jen tak na úvod.
A teď už teda k samotným koláčům, které přes veškeré nesrovnalosti byly opravdu výborné. Drobné úpravy jsem v receptu tedy použila. Třeba místo rostlinného tuku jsem dala máslo, máslo je prostě máslo.
Suroviny:
- 1,5 hrnku celozrnné pšeničné mouky,
- 1,5 hrnku hrubé mouky (v původním receptu byla celozrnná hrubá, to ale nevím, co je),
- 150 g másla,
- 1 žloutek,
- špetka soli,
- 1 hrnek mléka,
- 1/2 balíčku bezfosfátového prášku do pečiva,
- 1 lžíce jogurtu,
- 2 lžíce medu.
tvarohová náplň
- 2 polotučné tvarohy,
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu (nemusí být),
- 4 lžíce hnědého cukru,
- trocha povidel.
Postup:
- Smícháme obě mouky, přidáme rozpuštěné máslo, žloutek, špetku soli, dvě lžíce medu, hrnek vlažného mléka a vypracujeme těsto.
- Na plech dáme pečící papír a lžící namočenou do studené vody z těsta vykrajujeme dílky, dáme na plech a tvoříme kolečka (takové velikosti, jaké chceme koláče mít) a doprostřed vytvoříme důlky.
- Pak si připravíme tvarohovou náplň a to jednoduše tak, že smícháme tvarohy, cukr, případně škrob.
- Tvarohovou náplň dáme doprostřed koláče a na to přidáme ještě trochu povidel.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 30-40 minut při 160 stupních.
Když jsem koláče vytáhla z trouby, dělaly na mě dojem, že to budou tvrdé celozrnné koláče, které doma nikdo nebude chtít jíst. Byla jsem netrpělivá a vyzkoušela koláč ještě teplý. Zrovna měkoučký nebyl. K mému překvapení na druhý den, když byly koláče úplně vychladlé, tak nádherně změkly a doma měly úspěch veliký.
A super je, že těsto není téměř nijak oslazené, jediný cukr je v tvarohu a i tam se dá nahradit jakýmkoliv jiným alternativním sladidlem. Takže výborná a navíc výživově hodnotná snídaně je na světě. :-)
Jsou krásné, též bych si dala takový chutný koláček...:)
OdpovědětVymazatkoláčky vypadají luxusně, úplně jsi mi udělala chuť a to jsem po snídani. Jen teda nechápu jak výživář může použít rostlinný tuk místo másla :-( asi otázka názoru
OdpovědětVymazat1. Já bych to pochopila jako pšeničnou, 2. Ony jsou ty celozrnné buď jemně mleté, nebo hrubě mleté, 3. No, tak to je trapné :(
OdpovědětVymazatJinak díky za skvělé receptové inspirace :(
děkuji za objasnění mých otázek :-) máš pravdu, že třeba u žitné mouky jsem se setkala s tím, že na jedné je napsané celozrnná a pak je celozrnná jemně mletá, ale u pšeničných jsem to nikdy nezkoumala a je pravda, že to tam taky bývá, no budu muset doplnit ten můj článek o Moukách :-) Pořád je čemu se učit :-)
VymazatNj, já vídám hlavně tu jemnou, bývá i chlebová, to já vůbec netuším, jestli je to jako celozrnná, nebo jaká :D Prostě je těch druhů spousta, no..
VymazatJinak za tím díkem má být samozřejmě smějící se smajlík :), omlouvám se za překlep :)
koláčky jsou krásné! :))
OdpovědětVymazatKnížku od Havlíčka ti závidím, také bych ji uvítala! :))
myslím, že celozrnná hladká znamená prostě celozrnná hladká - třeba pšeničná celozrnná, žitná celozrnná, špaldová celozrnná a podobně..
OdpovědětVymazathrubou celozrnnou mouku doma mám, dělám si z ní krupicovou celozrnnou kaši a je vynikající...:)
Ty jsem pekla asi před dvěmi týdny, povedly se:)
OdpovědětVymazatmáš ich krásne :-)
OdpovědětVymazatvypadají opravdu skvěle :)
OdpovědětVymazatVypadají krásně, určitě je co nevidět vyzkouším! Na podobných jsem ujížděla za svých studií v brně, a tyto mi je silně připomínají. Ach, už se těším, až je vyzkouším! A jinak mi taky přijde nesmyslné to s těmi moukami, buď to vypíšu celé (celozrnná pšeničná/špaldová/žitná hladká ... teda spíš jemně mletá), protože pak může být zmatek. A celozrnnou hrubou jsem zatím viděla jen špaldovou mouku.
OdpovědětVymazatAle vždycky by měl být v receptu elý název mouky, protože každá z nich se chová trošku jinak.
Mockrát děkuji za hezké komentáře! :-)
OdpovědětVymazat