Stevie sladká je 100% přírodní sladidlo. Komplex látek obsažených ve stevii je asi 100-300x sladší než řepný cukr. Extrakt stevie sladké je cca 300x sladší než řepný cukr. Hlavní látka mající tuto vlastnost je steviosid, jenž je v suchých listech zastoupen z asi 12%.
Jako první využívaly rostlinu kmeny známé jako Guarání v Paraguayi a Brazílii. Sladili si s ním a používali ho také v přírodní medicíně (na pálení žáhy, cukrovku, jako ústní vodu).
Dneska se dá sehnat v podobě prášku, tekutého extraktu, tabletek nebo si můžete zakoupit rostlinku jako takovou a vyrábět si z ní sladidlo sami. Dají se koupit i sušené listy. Já mám zkušenost zatím jen se sušeným práškem. A protože se toho použije při pečení opravdu malinko, tak my to vydrží na hodně dlouho.
Zatím jsem zkoušela péct tyto muffiny, v nich byste to vůbec nepoznali, pak jsem pekla sušenky, taky byste to nepoznali a sladila jsem si s ní tvaroh a ten mi teda nepřišel úplně nejlepší. Připomínalo mi to umělá sladidla. Ale na rozdíl od umělých sladidel není vůbec škodlivá, spíše naopak zkoumají se její pozitivní účinky, kdy může působit proti vysokému krevnímu tlaku, depresím, únavě.
Tuto stévii prášku jsem zakoupila v prodejně zdravé výživy. Omlouvám se za kvalitu fotografie, ale tak snad pro ilustraci stačí a v obchodě byste ji poznali. Na etiketě je psáno, že je 100x sladší jak řepný cukr.
Suroviny (na 24 malých muffinů nebo 12 velkých):
- 1 a 1/4 hrnku celozrnné pšeničné mouky,
- 1/4 hrnku hnědého cukru,
- 1/3 malé lžičky stévie v prášku (příště bych dala i o něco méně),
- 1/4 hrnku oleje,
- 2 vejce,
- 1/2 hrnku mléka nebo o něco méně,
- 1 a půl malé lžičky bezfosfátového prášku do pečiva,
- šťáva z 1 citronu (použila jsem již hotovou citronovou šťávu od Alnatury z DM asi 4 malé lžičky),
- kůra z 1 BIO citronu (použila jsem kupovanou kůru).
Postup:
- Vejce, hnědý cukr a stévii ruční metličkou rozšleháme.
- Přidáme olej a znova šleháme.
- Pak přidáme mouku a prášek do pečiva a směs pořádně rozmícháme.
- Dále přilijeme citronovou šťávu a kůru.
- A pak už postupně přidáváme mléko, tak aby nám vznikla středně hustá směs. Spíš je to takové řidší těsto.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů po dobu asi 15 minut.
A jaké vlastně muffiny byly? Musím říct, že měly zvláštní kombinaci chutí, která lehce připomínala citron a i když jsem měla jinou představu, jak budou chutnat, tak byly nakonec velmi dobré. Vylepšit by se daly použitím např. 1/2 hrnku rozinek nebo 1/2 hrnku kandovaného ovoce, pak by asi neměly chybu. :-)
Tak já citronovou chut miluju, tak bych to mohla vyzkoušet..stevii jsem si nedávno koupila a ještě nepoužila..:)
OdpovědětVymazatso stéviou som ešte nepiekla, ale nedávno som si kúpila stéviové sladilo a až tak mi to nechutilo :)
OdpovědětVymazatmuffiny vypadají výborně:) já mám stévii jako rostlinku v květináči, ale zatím nevím, jak přesně s ní sladit, musím to nastudovat:))
OdpovědětVymazatmáš ich krásne :-)
OdpovědětVymazatmockrát děkuji za milé komentáře.
OdpovědětVymazatBiba, mně ta stévie třeba v tvarohu taky nějak nechutnala, ale v té buchtě to skoro nepoznáš. Nesmí se to akorát přepísknout.
M*, určitě nastuduj. Já viděla akorát v jenom pořadu, že se dají lístky nasušit a pak se s nich udělat extrakt.