Domácí oplatky jsem chtěla udělat už hodně dlouho, protože si je přál manžel. U nás doma se kupování sladkostí omezilo na minimum, ale abychom uspokojili ty své chutě, tak vymýšlím domácí recepty bez éček, barviv a já nevím čeho všeho. Tento recept všechny nadchnul, ale dělávat ho budu zcela výjimečně. Sice nemá ona éčka, ale toho cukru je tam taaaaak moc. :-)
Taky bych řekla, že je to bezva dezert pro ty, kteří neholdují zrovna pečení, protože tady se nepeče nic. Je to rychle hotové a přitom je to něco úplně jiného, než oplatky z obchodu.
- 1 balení kulatých dortových oplatků (měla jsem 100 g),
- 1 balení karamelového kondenzovaného slazeného mléka (nebo může být i nekaramelové) - je to necelých 400 g,
- cukrářská kakaová poleva (cca 100 g).
Postup:
- Pokud nemáte karamelové kondenzované mléko, pak si ho musíte připravit nejlépe den dopředu a to z klasického nekaramelového. Plechovku kondenzovaného mléka vaříme ponořenou ve vodě asi 2 hodiny. Pokud už ale máte hotové karamelové mléko, ušetříte si práci.
- Pak už jen potíráme oplatky karamelovým mlékem. Spojovala jsem tři nebo čtyři, takže oplatky nebyly moc vysoké. Oplatky jsem zatížila miskou a dala do ledničky ztuhnout.
- Vytáhla jsem je až na druhý den a potřela cukrářskou polevou. Polevu jsem jen nahřála v mlékovaru a pak potírala.
Opravdu velmi jednoduchý postup, zvládne i začátečník.
Inspirace zde
Samozřejmě se pokusím někdy příště najít zdravější variantu domácích oplatek. Pokud někdo takovou variantu máte, tak prosím sem s ní, ušetříte mi čas hledáním. :-)
to vypadá výborně :)
OdpovědětVymazata jednou za čas není žádné jídlo nezdravé, občas je potřeba si ten život trošku osladit:)
děkuji moc a máš pravdu, jednou za čas zahřešit se snad nic neděje :-)
Vymazathmm, to bude asi hodně sladké, to je přesně pro mého muže:-))
OdpovědětVymazatDíky, zkusim
Ajka
jj sladké to bylo až až :-)
VymazatÚplně si dokážu představit tu sladkou chuť. Nedávno jsem dělala z kondenzovaného mléka a másla krém do lístkového těsta. Bylo to děsně sladké, až jsem měla výčitky svědomí, ale taky děsně dobré.
OdpovědětVymazatkrém z kondenzovaného mléka a másla musí být výborný, kdysi jsem tak plnila medovník, ale děsná kalorická bomba :-)
VymazatTak ty asi vyzkouším :). Chci babičce k Vánocům upéct nějaké sušenky (tyhle jsou sice nepečené, ale tak neva :D). Dnes jsem na ně totiž koupila naprosto dokonalou krabičku :). Díky za tip. :)
OdpovědětVymazat