Tahle linecká buchta ale tento problém nemá, takže se stala ihned oblíbenou u mě doma i u naší mamky. A navíc je méně sladká a myslím, že i méně tučná. Ještě jednou tedy děkuji Táni za zveřejnění tohoto receptu. :-)
A nebyla bych to já, kdybych nezkoušela s receptem experimentovat. Napoprvé jsem buchtu dělala přesně podle receptu, ale v dalších pokusech už jsem experimentovala.
Původní recept
Těsto
- 600 g hladké mouky,
- 150 g mletého cukru (moučkový),
- 250 g másla,
- 20 g kypřícího prášku (používám bezfosfátový),
- 100 ml mléka,
- 2 vejce,
- špetka soli.
- 1500 g jablek,
- 20 g skořicového cukru,
- 1 citrón.
Moje drobné obměny k ozdravění receptu:
- část mouky můžeme nahradit špaldovou hladkou, zkoušela jsem třeba 200 g hladké špaldové a 400 g hladké pšeničné, ale nebála bych se dát špaldové i víc
- mletého cukru lze dát i menší množství, bohatě postačí 120 g, konzistence těsta se tím nezmění
- jablečnou náplň už není třeba doslazovat, stačí použít 1 polévkovou lžíci skořice
- citron do této buchty nepoužívám
Postup:
- Z uvedených surovin vypracujeme těsto. Nezapomeneme si dopředu vytáhnout máslo, aby nám změklo. Já si dala těsto vychladit na půl hodiny do ledničky, ale není to nutné, jde to válet i hned.
- Mezitím si můžeme připravit jablka a to jednoduše tak, že je nastrouháme nahrubo. Pak přidáme skořicový cukr a citron.
- Těsto rozdělíme na dvě části. První část vyválíme na pomoučené podložce a přeneseme na plech. Nevěděla jsem, zda je nutné plech vymazávat. Pro jistotu jsem plech lehce potřela máslem. Těsto propícháme vidličkou.
- Dáme na těsto jablečnou náplň.
- Druhou část těsta si taktéž rozválíme a přeneseme na jablečnou náplň. Potřeme rozšlehaným vejcem a opět propícháme vidličkou.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na asi 180 stupňů po dobu 40 minut.
A abych nezapomněla. Vítám vás v novém roce! :-)
A ještě jedna věc. Musím říct, že i když jsem si původně blog zakládala jen tak z hecu a taky proto, že budu mít doma takovou elektronickou kuchařku, teď jsem moc ráda, když mi přibyde nový čtenář, když se mi objeví nový komentář k mým výtvorům a prostě z toho mám radost a o to víc mě to tady baví. Já vím, zní to jako nějaká děkovačka na předávání cen Týtý, ale toto virtuální sdílení receptů je zajímavostí této doby a určitě to má něco do sebe. A mám radost nejen z komentářů, které se mi objeví zde na blogu. Mám radost taky z výtvorů jiných blogů, které mě obohacují a které se pak objevují u nás doma na talíři. :-)
Vypadá to moc dobře:ú Na tvůj blog jsem narazila přes Chez lucii a moc se mi líbí, je to tu skvělý ! :))
OdpovědětVymazatmockrát děkuji a jsem moc ráda, že se Ti tu líbí, to mě vždycky moc potěší! :-)
VymazatPáni, ten vypadá skvěle, asi to přes týden zkusím. Díky za recept a vychytávky k němu. Ještě bych se chtěla zeptat, co to je mletý cukr :), u nás se tohle označení nepoužívá a nevím, jestli moučkový nebo nějak více namletý krystal.
OdpovědětVymazatděkuji a nemáš zač. Mletý cukr je myšleno ten klasický moučkový, už jsem to radši doplnila i do receptu. Jinak myslím, že by se dal použít jakýkoliv jiný, třeba i hnědý, ale prvně bych ho rozpustila ve 100 ml mléka, které se dávají do těsta, aby v tom těstě nebyly hrudky. Zatím to nemám ozkoušené, ale příště to tak asi udělám. Těsto bude potom trošku do hněda. :-)
Vymazatkoláč poznám a aj u nás je veľmi obľúbený:-) Krásne sa ti vydaril a dodatočne všetko naj k sviatku, veľa zdravia, šťastia, lásky a radosti! :-) Teším sa na ďalšie Tvoje receptíky! :-))
OdpovědětVymazatděkuji mockrát Ywett a děkuji za přání! Taky se těším na všechny Tvoje recepty! :-)
Vymazatďakujem :-)
VymazatTohle někdy zkusím, vypadá to skvěle!
OdpovědětVymazatwww.tlustoprdka.blogspot.cz
děkuji, určitě zkus! :-)
Vymazattento koláč je môj naoblubenejší!! Vždy vyjem polku plechu, tak ho zbožňujem. Najlepšie ked ho robí babka :)
OdpovědětVymazat