A teď už "alternativní brownies" nebo s klidem můžu říct, že mnohem zdravější brownies. Jestli lepší nebo horší, to nechám na posouzení každého z vás. Já se musím přiznat, že někdy mi tyto fazolové koláče chutnají opravdu hodně a jindy je nemůžu ani vidět. Takže záleží na každém..
Brownies v netradiční podobě obletěly blogařský svět už několikrát. Brownies z červené řepy, z cukety, z fazolí nebo nějakou takovou kombinací.
Já se musím přiznat, že čokoládové buchty nebo právě brownies nepatří k mým extra oblíbeným receptům. Já měla vždycky radši bílou čokoládu a vše co má světlejší barvy jako vanilkový pudink, vanilková zmrzlina nebo jak už jsem se mockrát zmiňovala žluté buchty.
Ale přesto mě občas popadne chuť i na něco takového tmavšího. :-) A brownies s fazolí mě opravdu lákaly.
První recept je zajímavý tím, že v něm není použita žádná mouka, ale základ těsta tvoří čistě jen fazole. Pokud nemáte doma dostatečný počet strávníků, tak doporučuji udělat z polovičního množství. Bylo toho hodně a protože jsem to jedla jen já, tak jsem musela dát část na mrazák.
Fazolový koláč s brusinkami
Inspirace zde
Suroviny:
- 2 plechovky červených fazolí (v jemném sladko slaném nálevu) = 480 g uvařených fazolí,
- 8 lžic třtinového cukru,
- 6 vrchovatých lžiček karobu,
- 4 vejce,
- 75 g sušených brusinek.
Postup:
- V sítu propláchnuté a odkapané fazole rozmixujeme s vejci a karobem na jemnou kaši.
- Přelijeme směs do misky a přidáme brusinky.
- Směs předěláme do máslem vymazané a vysypané koláčové formy (vysypat můžete buď hrubou moukou a pokud nechcete vůbec mouku, tak třeba pomletými ořechy).
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 30-35 minut.
Jako abych pravdu řekla, fazole v těstě absolutně nepoznáte, vo to jako nic. Ale koláč mě zas až tolik nenadchl, i když byl pěkně vláčný a brownies velice moc připomínal.
Vítězem mezi fazolovými koláči je určitě tento kakaový od Markétky. Ten mě chutnal prostě víc.
Fazolové kakaové brownies
Suroviny:
- 1 konzervu červených fazolí = 240 g uvařených fazolí,
- 50 g cukru,
- 50 g kakaa,
- 2 vejce,
- 2 lžičky prášku do pečiva,
- 30 g hladké mouky.
Postup:
- Fazole propláchneme od nálevu, dáme do mixéru společně s vejci a rozmixujeme. Jako jestli váš mixér umí mixovat jen samotné fazole, tak tam vejce samozřejmě dávat nemusíte. Já dávám, pač můj mixér, když tam nemá něco tekutého, tak stávkuje.
- Pak přidáme ostatní ingredience - cukr, kakao, prášek do pečiva, mouku a pořádně promícháme.
- Dáme na máslem vymazanou a moukou vysypanou koláčovou formu.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut.
Koláč jsem si dávala k snídani s jahodovým jogurtem.
Vážně tam ty fazole nejsou cítit? Tak to mě dostalo, to musím vyzkoušet :-)
OdpovědětVymazatTo je snad nejjednodušší recept na brownies, co jsem viděla :)) Krásné, děkuji, určitě zkusím ty s brusinkami! :))
OdpovědětVymazatjá dělám brownies s avokádem a to je lahoda
OdpovědětVymazatňam, parádní! já dělala taky fazolové a avokádové taky :)
OdpovědětVymazatvyzkousim:)
OdpovědětVymazatParádní! :)
OdpovědětVymazatNa brownies se chystám dlouho, ale mám strach z té chuti fazolí, to mě pořád nějak odrazuje. :-) :-)
OdpovědětVymazatTo by som raz chcela ochutnať :-)
OdpovědětVymazatTak to se ti povedlo! Chci to už dlouho vyzkoušet, ale na každém blogu vidím jiný recept, tak nevím, tak nevím, kterého se uchytit :)
OdpovědětVymazatTeda, tak to si musím upéct!
OdpovědětVymazatSkvělý recept... fazole jsem zkoušela používat do korpusu na koláč a nebylo to vůbec špatné...Mám objednaný nový mixér, až dorazí, určitě udělám zatěžkávací zkoušku:o)
OdpovědětVymazatTaky dělám, je to dobrota :) Chuť karobu ale neznám, takže nemůžu ten první posoudit.
OdpovědětVymazatJá jsem do fazol.brownies minule šlehala sníh z bílků, aby výsledek nebyl tolik udusaný a taky to bylo moc dobré.