čtvrtek 4. července 2013

Fazolové koláče alias brownies

Já vím, nepřispívala jsem opravdu rekordně dlouho. Ale pořád tady jsem a blog neruším. :-) Důvody svého neblogování vysvětlím v nějakém dalším příspěvku...
A teď už "alternativní brownies" nebo s klidem můžu říct, že mnohem zdravější brownies. Jestli lepší nebo horší, to nechám na posouzení každého z vás. Já se musím přiznat, že někdy mi tyto fazolové koláče chutnají opravdu hodně a jindy je nemůžu ani vidět. Takže záleží na každém..

Brownies v netradiční podobě obletěly blogařský svět už několikrát. Brownies z červené řepy, z cukety, z fazolí nebo nějakou takovou kombinací.
Já se musím přiznat, že čokoládové buchty nebo právě brownies nepatří k mým extra oblíbeným receptům. Já měla vždycky radši bílou čokoládu a vše co má světlejší barvy jako vanilkový pudink, vanilková zmrzlina nebo jak už jsem se mockrát zmiňovala žluté buchty.
Ale přesto mě občas popadne chuť i na něco takového tmavšího. :-) A brownies s fazolí mě opravdu lákaly.

První recept je zajímavý tím, že v něm není použita žádná mouka, ale základ těsta tvoří čistě jen fazole. Pokud nemáte doma dostatečný počet strávníků, tak doporučuji udělat z polovičního množství. Bylo toho hodně a protože jsem to jedla jen já, tak jsem musela dát část na mrazák.

Fazolový koláč s brusinkami

Inspirace zde


Suroviny:
  • 2 plechovky červených fazolí (v jemném sladko slaném nálevu) = 480 g uvařených fazolí,
  • 8 lžic třtinového cukru,
  • 6 vrchovatých lžiček karobu,
  • 4 vejce,
  • 75 g sušených brusinek.
(V původním receptu byly ještě použity ořechy, takže klidně si jich tam pár přidejte.)

Postup:
  1. V sítu propláchnuté a odkapané fazole rozmixujeme s vejci a karobem na jemnou kaši.
  2. Přelijeme směs do misky a přidáme brusinky.
  3. Směs předěláme do máslem vymazané a vysypané koláčové formy (vysypat můžete buď hrubou moukou a pokud nechcete vůbec mouku, tak třeba pomletými ořechy).
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 30-35 minut.




Jako abych pravdu řekla, fazole v těstě absolutně nepoznáte, vo to jako nic. Ale koláč mě zas až tolik nenadchl, i když byl pěkně vláčný a brownies velice moc připomínal.




Vítězem mezi fazolovými koláči je určitě tento kakaový od Markétky. Ten mě chutnal prostě víc.

Fazolové kakaové brownies 

Suroviny:
  • 1 konzervu červených fazolí = 240 g uvařených fazolí,
  • 50 g cukru,
  • 50 g kakaa, 
  • 2 vejce,
  • 2 lžičky prášku do pečiva,
  • 30 g hladké mouky.

Postup:
  1. Fazole propláchneme od nálevu, dáme do mixéru společně s vejci a rozmixujeme. Jako jestli váš mixér umí mixovat jen samotné fazole, tak tam vejce samozřejmě dávat nemusíte. Já dávám, pač můj mixér, když tam nemá něco tekutého, tak stávkuje.
  2. Pak přidáme ostatní ingredience - cukr, kakao, prášek do pečiva, mouku a pořádně promícháme.
  3. Dáme na máslem vymazanou a moukou vysypanou koláčovou formu.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut. 


Koláč jsem si dávala k snídani s jahodovým jogurtem.


12 komentářů:

  1. Vážně tam ty fazole nejsou cítit? Tak to mě dostalo, to musím vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To je snad nejjednodušší recept na brownies, co jsem viděla :)) Krásné, děkuji, určitě zkusím ty s brusinkami! :))

    OdpovědětVymazat
  3. já dělám brownies s avokádem a to je lahoda

    OdpovědětVymazat
  4. ňam, parádní! já dělala taky fazolové a avokádové taky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na brownies se chystám dlouho, ale mám strach z té chuti fazolí, to mě pořád nějak odrazuje. :-) :-)

    OdpovědětVymazat
  6. To by som raz chcela ochutnať :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to se ti povedlo! Chci to už dlouho vyzkoušet, ale na každém blogu vidím jiný recept, tak nevím, tak nevím, kterého se uchytit :)

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělý recept... fazole jsem zkoušela používat do korpusu na koláč a nebylo to vůbec špatné...Mám objednaný nový mixér, až dorazí, určitě udělám zatěžkávací zkoušku:o)

    OdpovědětVymazat
  9. Taky dělám, je to dobrota :) Chuť karobu ale neznám, takže nemůžu ten první posoudit.
    Já jsem do fazol.brownies minule šlehala sníh z bílků, aby výsledek nebyl tolik udusaný a taky to bylo moc dobré.

    OdpovědětVymazat