Recept na buchtičky jsem našla zde.
Recept na krém jsem našla zde.
Suroviny:
Buchtičky
- 400 g špaldové celozrnné mouky (částečně jsem dala i hladkou špaldovou mouku, ne celozrnnou),
- 2 žloutky,
- 2 lžíce třtinového cukru,
- půl lžičky soli,
- 1 lžička nastrouhané kůry z BIO citronu,
- 21 g droždí (1/2 běžné kostky),
- 250 ml mléka,
- 100 ml oleje.
Vanilkový krém
- 1 litr mléka,
- 2 vrchovaté lžíce třtinového cukru,
- 50 g vanilkového pudinku,
- 10 g vanilkového cukru,
- 5 ks žloutků,
- 1/2 vanilkového lusku.
Postup:
- Nejprve si zaděláme na kvásek: Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. V misce smícháme lžičku cukru, trošku mouky, pár lžiček vlažného mléka, promícháme a rozdrobíme droždí. Promícháme a necháme vzejít.
- Mezitím si nachystáme vše ostatní. Smícháme mouku, cukr, sůl, kůru, olej, mléko a rozšlehané žloutky a na závěr vzejítý kvásek. Necháme kynout asi hodinu.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů a začneme z těsta rozdělovat cca 3 cm široké provázky. Pak je můžeme buď to krájet na kousky, nebo si provázky dáme na olejem vymazaný pekáč a budeme je krájet přímo na pekáči (to je možná trošku rychlejší postup). Na závěr buchtičky promažeme olejem, aby se pak daly oddělit.
- Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
- Vanilkový krém: Krém připravíme tak, že dáme vařit asi 2/3 mléka (nejlépe v mlékovaru), přisladíme cukry a také dáme půlku lusku. Ve zbylém mléce rozmícháme pudink. Do vařícího mléka vlijeme krémový prášek rozmíchaný ve zbytku mléka a za neustálého prošlehávání směs převaříme, až mírně zahoustne. Do zahoustlé směsi zamícháme rozšlehané žloutky. Za stálého prošlehávání uvedeme krém téměř do varu.
- A můžeme dávat buchtičky polité krémem na stůl. :-)
Jo a jestli máte pocit, že je na mém blogu trochu přešpaldováno, tak to není jenom pocit, je to tak! :-) Špaldovou mouku asi miluju! :-)))
Špaldové buchtičky od Špaldovky už mám delší dobu chuť vyzkoušet, budu to muset napravit. A taky se chystám na tvoje kynuté špaldové koláče, vypadají úplně stejně jaké kupuji v CountryLife. Děti z nich budou mít radost!
OdpovědětVymazata já na ty špaldové buchtičky narazila úplně náhodou. Původně jsem myslela, že budu péct klasiku z pšeničné hladké mouky, ale jakmile jsem našla tyhle, tak to bylo jasné. :-)
VymazatTeda tos mě potěšila, že Ti koláče připadají jako z countrylife, ale přeci jenom ty jejich jsou o dost hezčí. :-) A nedělají je z žitného kvásku? U nás právě ve ZV berou koláčky z jiných firem, takže ty z countrylife jsem snad ani nikdy neměla nebo si to neuvědomuju :-)
Jéé úplně se mi sbíhají sliny, jak já je dlouho nejedla! Mňam :-)
OdpovědětVymazatjá je měla taky po hodně dlouhé době, měla jsem na ně velkou chuť a náš malý se olizoval až za ušima, takže je budu asi občas dělávat :-)
Vymazatty seš taková šikulka, vypadají úchvatně :)
OdpovědětVymazatděkuju mockrát! :-)
VymazatDělat domácí buchtičky? To mě nikdy nenapadlo. :))
OdpovědětVymazatVypadají moc hezky!
super, líbí se mi tyhle klasiky ve zdravější podobě :-) jen bych vynechala pudinkový prášek a udělala "klasický" domácí pudink
OdpovědětVymazatObdivuju tvůj kuchařský a pekařský um! :) Jsou nádherné :)
OdpovědětVymazatsuper recept :-) děkuju, vypadá to krásně :-)
OdpovědětVymazatJá zkoušela v poslední době dělat buchtičky s krémem dvakrát.. a pokaždé něco nebylo ono. Tak jsem to už vzdala a nevím, jestli si někdy troufnu riskovat to potřetí :)
OdpovědětVymazattak to se Ti nedivím, to by mě taky odrazovalo. Ale nech buchtičky chvilku buchtičkama a uvidíš, příjde čas, kdy je budeš chtít znova a kdy se opravdu povedou! :-)
Vymazatuz dlouhou dobu se na ně chystám, receptů na ně mám nespočet,ale času pořád není nazbyt:) Vypadají ale moc dobře
OdpovědětVymazatUrčitě stojí za vyzkoušení, jsou totiž příliš dobré...:))
OdpovědětVymazatšpaldová je dobrá ale momentálně mám doma jen žitnou.. můžu to dělat i z této mouky, ne? Půjde to?
OdpovědětVymazattak s tou žitnou bych byla trochu opatrná, řekla bych, že se chová trošku jinak jak špaldová celozrnná, či pšeničná celozrnná. A taky je dost chuťově jiná. Ale třeba dát ji menší část a doplnit ji klasickou hladkou pšeničnou by možná fungovalo. Ale vyzkoušené to nemám...
VymazatAch, o dukátových buchtičkách s krémem si můžu nechat tak akorát zdát. Dělala jsem (už dávno tomu, asi před rokem) buchtičky plněné tvarohem a přelité vinným šodó (pro děti pak vanilkovým krémem) a byla to neskutečná dobrota!
OdpovědětVymazat