čtvrtek 1. srpna 2013

Fazolová polévka

Fazolová polévka patřila vždycky k mým oblíbeným. V dětství to byla snad má nejoblíbenější. A myslím, že se hodí jíst ji v kterémkoliv ročním období, aspoň já to tak mám. Tuhle polévku jsem milovala, když ji dělala moje babička. Měla v ní vždycky takové černé tečky, které ji dělaly takovou dobrou. Až jsem později začala sama vařit, zjistila jsem, že ty tečky byly majoránka. :-)


Mám ji ráda, když je hodně fazolová. Ale množství fazolí jsem si bohužel nikdy nevážila. Vždy jich uvařím radši víc a co zbyde, využiji jinak. Do polévky dám fazolí tolik, abych je viděla plavat doslova všude a na každou lžičku mi vyšla aspoň jedna fazole. :-)

Suroviny:
  • fazole (nikdy nevážím to množství, cca 150 g v suchém stavu, když mi zbydou, dám je do salátu či pomazánky),
  • 1 středně velká mrkev,
  • 1 středně velká petržel,
  • 1 menší cibule,
  • 1 větší brambora,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 PL hladké špaldové mouky,
  • majoránka,
  • zeleninový bujon (bez glutamátu sodného),
  • sůl,
  • trocha másla nebo oleje.

Postup:
  1. Fazole si namočíme den dopředu. Na druhý den je uvaříme (vaříme asi hodinu, záleží na typu fazolí, vždy radši vyzkouším).
  2. Zeleninu si očistíme a pokrájíme na malé kousíčky (vyjma česneku).
  3. Na másle nebo oleji osmahneme zeleninu a pak nasypeme mouku, pořádně promícháme a pak přilijeme vodu. Vody je tak 1,5 až 1,75 litru.
  4. Přidáme fazole, prolisovaný česnek, majoránku, bujon a trochu soli. Vaříme asi 20 minut. Když mám čas, vařím i déle, ale na uvaření zeleniny většinou stačí i 15 minut.
  5. Pak už jen dochutíme solí a na talíři dozdobíme třeba pažitkou.


6 komentářů:

  1. zrovna dnes jsem mela fazolovou polevku na obed i k veceri,muzu se ji ujist:)

    OdpovědětVymazat
  2. já se taky můžu fazolí ujíst, měla jsem fazole s rajčatovou omáčkou, no, miluju je, miluju úplně děsně :D ještě se potřebuji naučit nějakou fazolovou polívku, několikrát jsem dělala a nikdy to nebylo ono.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já bych mohla fazole taky pořád a to na všechny způsoby, když už jsem líná si je jakkoliv připravit, tak to pořád jistí konzervy :-)

      Vymazat
  3. Také zbožňuji fazole na všechny způsoby - polévku si ale dělám z těch větších a tmavých! Ta Tvá vypadá také krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj já taky dělám i z velkých červených, podle toho co je zrovna doma k mání :-)

      Vymazat
  4. Podobnou dělala babička :) Zkusím si ji udělat taky :)

    OdpovědětVymazat