Musím říct, že náplň byla výborná a asi bych na ni nic neměnila. Trochu mě zklamal korpus. Bylo to dáno tím, že jsem měla opravdu hodně velké citrony, takže šťávy bylo hodně a taky kůry, takže jsem oproti původnímu receptu přidala víc mouky. Jenže co jsem nepřidala a co byla chyba, tak jsem měla přidat cukru aspoň na dvojnásobek. Citron je sám o sobě kyselý, kůra lehce hořká nebo jak popsat tu chuť a prostě sladké chuti výrazně chybělo. A celkově bylo toho korpusu jaksi moc, že se mi zdál na výšku zbytečně vysoký. No přístě bych to udělala asi tak, že bych použila jen jeden citron a když dva, tak hodně malinké, tak to je tak na vysvětlenou.
Ale musím říct, že problém se snězením u nás rozhodně nebyl. Dokonce když to jedl manžel, tak říkal, že se mu zdá velice dobrý právě ten korpus, takže ten na to měl úplně jiný názor. A já jsem to nakonec vyřešila po svém. Před každou porcí, kterou jsem si nandávala, tak jsem si nejprve ocukrovala cukrem moučka talíř, pak na něj položila koláč a korpus tedy řádně v cukru vymáchala. :-) Stejně jsem to porcovala i mému tatínkovi a ten chtěl ještě přidat. Takže možná to byly jen moje divné chutě a koláč byl vlastně ok, ale sladší být opravdu měl, to si myslím tak i tak. :-)
Suroviny:
Korpus
- 200 celozrnné špaldové mouky,
- 110 g špaldové hladké mouky,
- 40 g třtinového cukru,
- šťáva a kůra ze 2 bio citronů,
- 80 g másla,
- 2 žloutky.
- 500 g ricotty,
- 2 bílky + 1 celé vejce,
- kůra z 1 bio citronu,
- 1 vrchovatá lžíce pudinkového vanilkového prášku,
- 80 g třtinového cukru.
Postup:
- Nejprve si připravíme korpus a to jednoduše tak, že smícháme všechny suroviny a uhněteme rukama těsto. Jen si teda nezapomeňte dát dopředu změknout máslo.
- Těsto rozválíme a natlačíme do formy, kterou si pro jistotu vymažeme máslem.
- Pak následuje příprava náplně a opět nic složitého. Smícháme všechny suroviny na náplň, ne šlehačem, jen ručně. Jde to velmi dobře. Náplň nalijeme na korpus.
- Pečeme v předehřáté troubě na cca 180 stupňů asi 40 minut. Čas je trochu orientační, protože si to úplně nepamatuji.
- Jedna důležitá věc, ke koláči jsem přistupovala jako ke klasickému cheesecaku, tudíž pokud nemáte zkušenost s cheesecaky, doporučuji přečíst můj příspěvek Základní cheesecake.
ten vyzerá úžasne! ja milujem cheesecake a tento sa ti uplne podaril! strašne sa mi lubi aj tá forma :) Perfektne sa na to hodí :)
OdpovědětVymazatTo vyoadá tak strašně krásně! :O Zkusím to, až bude mít mamka narozky nebo tak :)
OdpovědětVymazatMnam, tak to je to prave na horuce letne dni, vyzera a urcite aj chutil uzasne...Nellie
OdpovědětVymazatAhoj Kivi, mám velikou radost, že jsi ho zkusila, ale trošku se stydím, protože tvůj koláč vypadá mnohem, mnohem lépe než ten můj :D
OdpovědětVymazatS tím citronem je to zrádné, některý je kyselejší, jiný méně, někdy "ujede" pár kapek navíc...je to dost o náhodě. Když na to tak koukám, nejradši bych šla hned něco péct! :)
Dlouho hledám recept na nějakou výbornou náplň do cheescaku, abych se na to konečně odhodlala :D vypadá to, že se blížím :)
OdpovědětVymazathttp://bezlepkovebrno.blogspot.cz/
Mňam!!! :) budu muset vyzkoušet!
OdpovědětVymazat