pátek 2. srpna 2013

Zapečený brokolicový kuskus s mozzarellou

Musím se přiznat, že tento i předchozí recept tahám z mého foto archivu, protože snad už dva měsíce jsem žádné jídlo nevyfotila. Bylo to dáno mojí podivnou chutí k jídlu, která provází asi spoustu těhotných. Ale chutě už se vracejí zpět a doufám, že zase brzy nafotím spoustu zajímavých jídel, o které se podělím.


Tento slaný nákyp je vcelku jednoduché jídlo, které se hodí k lehčímu obědu nebo večeři.

hrnek = 250 ml
Suroviny:
  • 1 hrnek kuskusu,
  • 350 g brokolice,
  • 1 středně velká mrkev,
  • 1 středně velká cibule,
  • 100-150 g mozzarella,
  • sůl,
  • rozmarýn,
  • olej.
Postup:
  1. Kuskus si uvaříme dle návodu. To je zpravidla tak, že na 1 díl kuskusu dáme 2 díly vody, takže logicky na 1 hrnek dáme 2 hrnky vody. Na některých kuskusech jsem ale viděla i jen 1,5 dílu vody. Kuskus dáme do vody, osolíme, promícháme, dáme vařit, jakmile začne voda vřít, vypneme a necháme 5 minut dojí. Já to dělám vždy tak, asi je víc způsobů.
  2. Brokolici si uvaříme do měkka ve vodě. Vychladlou brokolici pak nakrájíme na menší kousky.
  3. Mrkev si očistíme a postrouháme na hrubo. Cibuli si očistíme a pokrájíme na malé kousky. 
  4. A pak už jen vše smícháme dohromady. Do větší mísy dáme kuskus, brokolici, cibuli, mrkev, osolíme, přidáme rozmarýn a vše pořádně promícháme.
  5. Pekáč si vymažeme olejem a směs do něj vysypeme.
  6. Pečeme asi 30 minut na 200 stupňů.
  7. Na posledních 10 minut přidáme plátky mozzarelly.



17 komentářů:

  1. Recept určitě vyzkouším, takže rozhodně nevadí, že je z foto archivu. A Kivi, gratuluji, měla jsem blogerskou pauzu a vůbec nevěděla, že čekáš mimčo - gratuluji! Hlavně zdravíčko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji moc Míšo, no já to napsala taky až teď, takže dřív to tady zveřejněno nebylo :-)

      Vymazat
  2. Také se přidávám ke gratulaci! :-) Úplně mě to rozněžnilo :-)
    Nicméně děkuju i za recept. Mám pocit, že kuskus dělám pořád na jedno brdo, tak jsem ráda za jakoukoli obměnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc Báro. A snad bude recept chutnat! :-)

      Vymazat
  3. Jee gratuluji! :)
    A recept vypadá úžasně :)

    OdpovědětVymazat
  4. taky jsem zapékala! a to byla dobrota, vám povím

    OdpovědětVymazat
  5. Jéé gratulace! TO by mohlo dceři chutnat :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to moc, moc chutně! Určitě něco takového vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tohle tedy vyzkouším, zapečený kuskus jsem ještě neochutnala:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Výborné ! Jako koření jsem použila himalájskou sůl - Etiopská BerBer a maximální chuťová spokojenost.

    OdpovědětVymazat
  9. Mám nemoc se speciální dietou a nemužu skoro nic .. a tohle bylo za hodně dlouhou dobu úžasně dobré jídlo ! všem moc doporučuju a tobě děkuju za tento úžasný recept :))

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, musím říct, že tenhle recept je opravdu perfektní. Je to zdravé, chutné a snadné jídlo, které celá rodina miluje. Brokolice a mozzarella jsou nejlepší kombinace. Určitě doporučuji vyzkoušet. Připravili jste si někdy doma zapečený brokolicový kuskus s mozzarellou? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímhle receptem? Nebo máte nějaký jiný oblíbený recept?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, mě se tenhle recept moc zamlouvá. Jsem velkým fanouškem brokolice a vždycky do ní přidám výraznější koření, které oživí její chuť. Mám ráda citronovou šťávu, česnek, nebo trochu chilli. Navíc je to zdravé jídlo, které nabízí spoustu nutričních benefitů. Já miluji mozzarellu, která se chuťově perfektně doplňuje s brokolicí.

      Vymazat
    2. Dobrý den, já mám nejraději zapečenou brokolici se sýrem a kuskusem. Tohle jídlo připravuji v titanovém pekáči, který jsem si koupila na stránkách zgastro.cz. Je ideální pro přípravu jídel, protože umožňuje rovnoměrné rozložení tepla a minimalizuje potřebu tuku. Navíc titanové nádobí pomůže zachovat všechny živiny v potravinách, a to je důležité pro zdravou stravu.

      Vymazat
    3. Zdravím, zapečený brokolicový kuskus s mozzarellou je opravdu výživné a syté jídlo. Brokolice je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, jako je vitamín C, vitamín K a vláknina, a to podporuje imunitní systém a trávení. Mozzarella ta zase dodá potřebné bílkoviny a vápník. Taky jsem si oblíbila titanové nádobí, ve kterém se vaří jedna báseň.

      Vymazat