Z květáku nejčastěji vařím polévku. Je to jediný způsob, jak květák dostat i do mého manžela. :-D
Květákové polévky jsme byli ale už všichni nějací přejedení a pořád mi ale zbývala půlka opravdu výstavního květáku. Bylo mi ji líto. :-) Vzpomněla jsem si, že moje maminka dělávala výborný nákyp. Nevěděla jsem, co všechno do toho dávala, utkvěla mi jen uzenina a sýr. Tak jsem si vytvořila svůj recept. A musím říct, že jsem z něho měla opravdu radost. Do manžela jsem tento nákyp samozřejmě nedostala, ale náš malý ho jedl a jedl a přišlo mi, že už musí mít žaludek přervaný, ale on stále chtěl další a další kousek. :-D
Nákyp může být výbornou variantou bezmasého oběda nebo večeře. Ale taky to může být skvělá svačina do práce/školy. Jak totiž nákyp zchladne a třeba navíc v ledničce ztuhne, dá se potom krásně krájet jako buchta. A dá se vzít jednoduše do ruky jako buchta a drží hezky tvar. Takže doporučuji.
Suroviny:
- 1/2 květáku,
- 4 vrchovaté polévkové lžíce celozrnné špaldové mouky hladké,
- 2 vejce,
- 100 g tvrdého sýra (použila jsem Eidámek pro děti 30 % tuku),
- sůl,
- majoránka,
- koření Horalka nebo jakékoliv jiné,
- troška pepře,
- máslo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáče.
Postup:
- Květák si uvaříme ve vodě. Vodu většinou nijak nesolím, nekořením, prostě čistá voda.
- Postrouháme si sýr a taky si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
- V misce si smícháme vejce, sýr, sůl, majoránku, pepř a koření Horalka.
- Pak si pokrájíme vychladlý květák. Přisypeme ho do misky k ostatním surovinám.
- Na závěr přidáme špaldovou mouku a směs pořádně promícháme.
- Pekáč si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
- Směs vložíme do pekáče, pěkně uhladíme a dáme péct na cca 20-25 minut.
Neustále přemýšlím jak upravit květák a vždy skončím jen u polévky. Proto děkuji za parádní tip, vyzkouším ! :)
OdpovědětVymazatvyzkoušej, doufám, že budeš spokojená, já byla :-)
VymazatDíky za tip, už od včera marně přemýšlím, co dnes uvařit :-) Už se na to těším!
OdpovědětVymazatWorldByBella
květákový nákyp už jsem zkoušela,sice trošku jinačí,ale byl skvělý!
OdpovědětVymazat