Ještě teda abych nenaštvala nějaké cheesecakové fajnšmekry. V koláči jsem kromě ricotty použila i tvaroh a to v poměru 3:5, takže je tam vlastně více tvarohu. Váhala jsem tedy, jestli nemám koláč nazvat spíše jako tvarohový dort. Ale dost lidí i tvarohové dorty označuje jako cheesecake, takže snad mi to prominete. :-)
Korpus:
- 200 g sušenek bebe (použila jsem nějakou jinou značku sušenek, které jsem kdysi dostala, ale je to na způsob těch nejobyčenějších bebe),
- 90 g másla,
- 500 g vaničkového tvarohu (1 tučný, 1 polotučný),
- 300 g ricotty,
- 1 karamelové Salko,
- 2 lžíce karamelového pudinku (měla jsem jen vanilkový),
- 2 vejce,
- 100 g oblíbené čokolády (dala jsem čokoládu na vaření),
- 2 PL zakysané smetany.
Postup:
- Sušenky si pořádně rozdrtíme, buď pomocí mixéru nebo si je dáme do sáčku a rukama drtíme. Já použila kombinaci obou dvou způsobů.
- Máslo si rozpustíme a smícháme se sušenkovou směsí.
- Dno otevřené formy si vyložíme pečícím papírem a kraje formy vymažeme máslem.
- Sušenkovou směs namačkáme do dortové formy, dáme i trochu po krajích. Než si připravíme náplň, dáme formu do lednice.
- Na náplň si ručně smícháme tvarohy a ricottu a přidáme karamelové salko. Pak přidáváme vejce. Na konec do směsi přimícháme dvě lžíce pudinkového prášku a dobře promícháme.
- Náplň nalijeme do dortové formy na sušenkový základ a pečeme na 160 stupňů asi 50 minut.
- Pečení koláče se končí ve chvíli, kdy poklepeme lžící na bok formy a uvidíme, že se těsto celé třese podobně jaké želé nebo rosol. Prostředek však nesmí zůstat vyloženě tekutý. Nemusíte mít obavy o výslednou konzistenci, koláč ještě ztuhne při chlazení.
- Pak necháme hodinu až dvě chladnout v pootevřené troubě.
- Pak přesuneme na 12 hodin do lednice.
- Poté vyndáme z ledničky a pokud máte jako já dno formy z materiálu, na který by se neměl používat nůž, tak nastává nejtěžší úkol - přesun koláče na talíř. Chytneme opatrně pečící papír, který nám trochu vyčuhuje a rychlým pohybem provedeme přesun. Já jsem zapomněla použít ten pečící papír, se kterým je to snadnější a tady se mi právě stala nehoda.
- Pak si nachystáme polevu. Ta se připraví v mlékovaru (nebo ve vodní lázni), rozpustíme si čokoládu, pak přidáme dvě lžíce zakysané smetany a potřeme koláč.
- Dáme opět na nějakou dobu chladit. Jakmile je poleva ztuhlá, můžeme krájet.
Pokud pečete cheesecake prvně v životě nebo prostě jen nejste tolik zběhlý při pečení těchto koláčů, doporučuji si přečíst můj příspěvek Základní cheesecake, který si průběžně čtu i já, protože obsahuje pár rad, které mohou pomoct.
Tady jsou některé ty důležité.
Důležité info!!!
- Pečeme ve vodní lázni, tzn. do trouby si dáme nějaký pekáček s vodou,
- Prvních 25-30 minut pečení neotvíráme troubu,
- Po upečení necháme aspoň hodinu vychladnout v pootevřené troubě,
- Dáme tuhnout do ledničky alespoň na 12 hodin.
A ještě jsem zapomněla. Inspiraci na polevu jsem našla U Madly nejen v kuchyni. :-)
vypadá nádherně!
OdpovědětVymazatjá se pořád bojím cheesecake péct, a to z toho důvodu, že ho miluju a nedělalo by mi problém sníst polovinu na posezení :DD
děkuji,
Vymazatjinak mám stejný problém, proto tyto koláče tak často nedělám a když už udělám, tak se ho snažím částečně někde udat, třeba u našich :-)
Holky, taky s tím mám problém :D Proto skoro nepeču, jinak bych všechno sežrala :D
Vymazatoh maj goot <3
OdpovědětVymazatTen vypadá božsky!
OdpovědětVymazatkrása kivi! skoro se mi líbí víc než ten první co jsi pekla kdysi manželovi :) je vidět že se stále vypracováváš :)
OdpovědětVymazatKim, děkuji, teda Ty jsi pamatuješ jak jsem pekla loni manželovi?? :-) To mě těší :-)
Vymazatno jasně! mám tvůj blog moc ráda a poctivě všechno pročítám :)
Vymazattak na toto sa nedá nič iné len aaaaaach mňaaaaam :)
OdpovědětVymazatjá nad těmi tvými recepty žasnu, vypadá nádherně!
OdpovědětVymazatMňam na tohle mám chuť celý týden, ale moc není čas na pečení, tak asi zejtra bude někde ke kávičce:)
OdpovědětVymazatmňam! cheescake s čokoládovou polevou..dokonalost:D
OdpovědětVymazatten vypadá božsky. Určitě co nejdřív vyzkouším...akorát musím najít nějakou dobrou příležitost. Na "jen tak" by ho byla škoda :)
OdpovědětVymazatNo, mnam, tvarohový cheescake.) vypadá skvěle. A poučka na závěr je skvělá, polevy jsou na dortech a koláčích stejně to nejlepší:)
OdpovědětVymazatDo you mind if I quote a couple of your articles as
OdpovědětVymazatlong as I provide credit and sources back to your site?
My blog site is in the very same area of interest
as yours and my users would definitely benefit from a lot of the information you
provide here. Please let me know if this okay with you.
Many thanks!
Feel free to surf to my homepage - baseball workouts
ten cheesecake vypadá úplně nádherně!:-)
OdpovědětVymazatzkoušela jsem už New York cheesecake a ten mi strašně chutnal, tak určitě tenhle zkusím!
Shit! :) Dostala jsem děsnou chuť! Ach jo! Vypadá to nádherně!
OdpovědětVymazathttp://spolecnacesta.blogspot.cz/
Tenhle recept na cheesecake je super. Upekla jsem ho včera jako dárek k narozeninám a měl úspěch. Všichni si ho chválili. Měla jsem teda také jen vanilkový pudink a na polevu 70% čokoládu, ale byl výborný stejně. Na korpus jsem použila napůl lotusky a napůl bebečka. Díky dortu a dárkům z https://www.uvex-safety.cz/cs/ vyšly narozeniny na jedničku. Recept doporučuji a určitě upeču znovu. :)
OdpovědětVymazat