Původní recept jsem kdysi dávno našla zde a od té doby ho dělám pořád stejně, ovšem s mými drobnými úpravami.
Dost často používám mleté hovězí maso, ale tentokrát jsem si koupila kuřecí prsa a doma pomlela a musím říct, že se tím recept hodně odlehčil. Takže možná u toho kuřecího zůstanu.
Jak si jistě můžete všimnout v surovinách, sýr používám tradiční Eidam. To by mi Pohlreich dal že. :-) Ale mně se tam ten Eidam prostě hodí. Výraznou chuť tam tvoří rajská směs a sýr má být už jen jako doplněk. Klidně zkuste použít nějaký jiný oblíbený sýr.
A teď už samotný recept.
Suroviny:
- 12 ks lasagne,
- 1 velká cibule,
- 500 g pomletého kuřecího masa (prsa),
- 3 konzervy rajského protlaku (140 g jeden),
- 1 lžička soli,
- 1 lžička oregana,
- 2 balení zakysané smetany (cca 400 ml),
- 400 g Eidamu 45 % (nebo jiného oblíbeného sýra),
- troška oleje.
Postup:
- Lasagne si uvaříme 10 minut ve vroucí osolené vodě. Necháme vychladnout.
- Kuřecí maso si pomeleme v mlýnku. (Kdo si nechá pomlet v masně, tak tento krok samozřejmě vynechává :-)
- Mezitím si nakrájíme na drobno cibuli a na kapce oleje a rozehřáté pánvi ji podusíme. Přidáme maso a dále dusíme. Osolíme a přidáme oregano. Jakmile je maso ze vše stran osmahnuté, přidáme dva a půl protlaku. (Trochu protlaku si necháme na vymazání pekáče). Dusíme ještě asi pět minut.
- Pak si nachystáme sýrovou směs. Eidam si postrouháme na hrubo. Asi jednu třetinu odebereme. Do zbylých dvou třetin přidáme zakysanou smetanu.
- Do zapékací formy vytřeme trochu protlaku, který jsme si nechali stranou a začneme ukládat lasagne (3 kousky vedle sebe) a na ně masová směs a pak sýrová směs. Úplně poslední vrstvu tvoří lasagne a třetina sýra, kterou jsme si nechali bokem. Mně to vždycky výjde následovně: lasagne - masová směs - sýrová směs - lasagne - masová směs - sýrová směs - lasagne - masová směs - sýrová směs - lasagne - samotný sýr.
- Dáme zapéct do rozehřáté trouby na 200 stupňů na 35 minut.
Máte svá oblíbená zimní jídla? Nebo jídla, která vás spolehlivě zahřejí a pořádně zasytí?
zrovna zítra možná budu dělat lasagne, už sto let se nám doma válí ty pláty na to, ale ještě jsem se do toho nepustila, a dneska jsem si říkala, že už je na čase....a když jsi teď přidala recept, je jasno :))
OdpovědětVymazattak to jsem ráda, že recept příjde tak hnedka vhod :-)
Vymazatlasagne jsem ještě nejedla :( nechceš mě pozvat?:D
OdpovědětVymazata zimní jídlo? to nevím ty jo, na zahřátí miluju vývar s pořádnou porcí zeleninky
vývary se zeleninou mám taky moc ráda :-) a příští lasagne budu dělat zase až za dlouho, moc často je nedělám, protože jsou trochu pracnější, tak třeba si je do té doby už ukuchtíš :-)
VymazatZimní jídlo považuji husté smetanové polévky. Pak taky bramborový salát, asi kvůli Vánocům.
OdpovědětVymazatNa lasagne už mám dost dlouho chuť, protože mám pořád před očima dvě krabičky lasagní, tak asi vím, co příští týden na oběd.
Přeji hezké zasněžené Velikonoce!
to je pravda, že jíst bramborový salát někdy v létě při třicetistupňových vedrech by bylo asi nic moc, ale když je nějaká oslava, tak se objeví asi i v létě, ale já jej v létě nedělávám.
Vymazattaky přeji hezké Velikonoce! :-)
Vypadají skvěle:) To musíš mít hodně dobrý mlínek - na to maso, že? Aby byl schopen ho pomlít :)
OdpovědětVymazaton je to elektrický mlýnek, říkám tomu multifunkční přístroj, pač se tam dají dát různé nástavce a pak to funguje třeba jako struhadlo nebo mlýnek na mák, semínka, kávu atd.
Vymazatvypadají fakt úžasně :)
OdpovědětVymazatLassagne vypadají krásně! :)) Mám je radši jak špagety! :)
OdpovědětVymazatzrovna dneska jsem delala lasagne s kurecim masem,trosku jine...byly vyyyyborne!
OdpovědětVymazatVzdycky vecer uvazuji, co uvarit druhy den. Posledni dny me vzdycky zachrani kivibloguje :-) a zitrejsi lasagne jsou jasne!
OdpovědětVymazat