středa 20. března 2013

Zapečená kukuřičná kaše slaná i sladká

Kukuřičná polenta je vynikající surovinou, která se dá využít na různé způsoby. Asi nejjednodušší je připravit ji jako kaši, za 3 minuty máte hotovou snídani, kterou si můžete ochutit ovocem, oříšky. Já poslední dobou na kaše moc nejsem, tak jsem zvolila trošku jinší zpracování.
Ve svých receptech používám polentu instantní v rámci ušetření času.

První recept je na slaný způsob.

ZAPEČENÁ KUKUŘIČNÁ KAŠE S KUŘECÍM A HRÁŠKEM

Kukuřičnou kaši můžete zapéct s jakoukoliv zeleninou. V klidu by se do ní hodil třeba špenát, brokolice. Já tentokrát zvolila cibuli a hrášek. Je to vlastně taková jiná varianta rizota, která je moc dobrá.


Suroviny:
  • 2 hrnky kukuřičné polenty instantní,
  • 2 menší kuřecí prsa,
  • 200 g sterilovaného hrášku,
  • 1 větší cibule,
  • 100 g tvrdého sýra (použila jsem tradičně Eidam),
  • gulášové koření,
  • zeleninový bujon bez glutamátu,
  • sůl,
  • trocha oleje,
  • máslo na vymazání pekáče a hrubá mouka na vysypání (nebo bezlepková instantní kaše).

Postup:
  1. Pekáč si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. (Kdo chce mít recept bezlepkový vysype nějakou bezlepkovou instantní kaší)
  2. Nakrájíme si cibuli a osmahneme ji na oleji.
  3. Kuřecí maso si nakrájíme na malé kousíčky, osolíme a přidáme gulášové koření.
  4. Maso přidáme k cibuli a restujeme.
  5. Tvrdý sýr si nastrouháme.
  6. Pekáč si vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  7. Do hrnce nalijeme 3 a půl hrnku vody (mně to vyšlo skoro na 4 hrnky, ale příště bych dala trošku míň) a přidáme zeleninový bujon.
  8. Polentu přisypeme do hrnce s vodou, zamícháme, přivedeme k varu a vaříme 2-3 minuty. Jakmile kaše zhoustne, odstavíme a předěláme do mísy, ve které se nám bude s ostatními surovinami lépe míchat.
  9. A pak už ke kaši přidáme kuřecí maso s cibulí, hrášek, tvrdý sýr, vše pořádně promícháme, dle chuti dosolíme a dáme na pekáč.

Pokud budete kaši servírovat ihned po vytažení z trouby, tak vám nebude ještě držet tvar. Ale to na chuť nemá vůbec vliv. Pokud si ale potrpíte i na stoprocentní estetický vzhled, tak nechte kaši trochu vychladnout. :-)

KUKUŘIČNÝ KOLÁČ S JABLKY (BLESKOVĚ RYCHLÝ)

A druhý recept s polentou je tentokrát na sladko. A výhodou je, že se polenta nemusí vařit. Bude se pouze zapékat, takže se použije jako klasická mouka. Inspirovala jsem se v knize Zdravá výživa malých dětí od Illkové. Recept není úplně stejný. V původním bylo méně mléka. Já dala mléka tolik, aby se mi směs krásně spojila v jeden celek a myslím, že jsem udělala dobře.


Jistě si můžete všimnout, že v receptu je nápadně málo cukru. Kukuřičná polenta už má sama o sobě nasládlou chuť, tak jsem chtěla nechat koláči, jak bych to jen řekla, tak nějak přirozeně nasládlou chuť. :-)
Pokud se vám to nepozdává, klidně cukru přidejte nebo použijte nějaké tekuté sladidlo.

Co mě na tomto koláči zaujalo, že ačkoliv je bezlepkový, tak krásně drží tvar, nádherně se krájí. V puse se ale samozřejmě rozdrolí, jak v tom není ten lepek. Ale to už ničemu nevadí, jakmile je v puse, tak ať se drobí jak chce, no ne? :-D

Suroviny:
  • 300 g kukuřičné polenty instantní,
  • 240 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • 100 g rozpuštěného másla,
  • ovoce na ozdobení (použila jsem 1 jablko, ale můžete cokoliv máte po ruce),
  • 30 g hnědého cukru,
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva,
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu (pokud chcete bezlepkový koláč, tak místo hrubé mouky opět polentu).

Postup:
  1. Máslo si rozpustíme.
  2. V míse smícháme polentu (neuvařenou), cukr, prášek do pečiva, přidáme rozšlehané vejce, mléko a rozpuštěné máslo.
  3. Formu na koláč si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto přesuneme do formy a uhladíme (není to takové to typické tekuté těsto, ale dobře se s ním pracuje).
  4. Poklademe kousky jablka (ovoce).
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut.




10 komentářů:

  1. Wow, ten koláč vypadá úchvatně! ♥

    OdpovědětVymazat
  2. to je veľmi dobrý nápad aj slané aj to sladké :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, tak koláš vypadá božsky! :)

    OdpovědětVymazat
  4. s polentou nemám ještě žádné zkušenosti a už tak dlouho plánuju vyzkoušet! tenhle koláč vypadá báječně...btw, kde prosím, kupuješ polentu a za kolik? děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. polentu kupuji buď v tescu, tuhle http://nakup.itesco.cz/en-GB/ProductDetail/ProductDetail/2001019299285
      a nebo v prodejně zdravé výživy, tam mají většinou výběr buď z firmy Countrylife a nebo z Biolinie tuto http://www.bio-info.cz/modules/bio-produkt/produkt.php?id=8594008913797
      Stojí to kolem 35 Kč, 30-35, záleží jak kde.

      Vymazat
  5. Koláče z polenty miluju,dělávám podobný :)

    OdpovědětVymazat
  6. juuva, to vypadá dobře :) kukuřičnou kaši jsem si zrovna nedávno koupila,a na sladko jen jako kaše mi nechutnala, tak ji zkusím zapéct!

    OdpovědětVymazat
  7. I've been surfing on-line more than three hours nowadays, yet I never found any interesting article like yours. It's beautiful price sufficient for me.
    Personally, if all web owners and bloggers made just right content as you probably did, the
    internet might be much more helpful than ever before.

    my homepage ... Tao Of Badass

    OdpovědětVymazat