Takže jsem si dala za cíl tento nedostatek napravit a přicházím po dlouhé době s polévkou.
Jak už jsem předeslala. Polévky vařím velmi často, jsem ráda, že je doma po nich poptávka. A díky polévkám dostanu do mých chlapů spousty zeleniny, kterou třeba jinak moc nechtějí.
Tato polévka není sice typická zeleninová a vlastně by se mohla zdát taková obyčejná. Ale začínající kuchařky recept třeba ocení tak, jako jsem ho kdysi ocenila já.
Poprvé jsem si tuto polévku vařila v šestinedělí jakožto kojící matka.
Kmín je udáván jako výborné... no jak to jen říct antinadýmadlo? :-D. No prostě aby náš kojenec netrpěl větry, tak mu kmín může pomoct. A je pravda, že se kmín hojně vyskytuje i v čajích pro kojící mamky. Tak něco na tom asi bude. :-)
Ale samozřejmě kmínovou polévku mohou i nekojící lidé že. :-D
Inspiraci jsem našla zde.
Suroviny:
- 1 lžíce másla,
- 1 cibule,
- 1 lžíce hladké mouky (nejlépe špaldové),
- 1 lžička drceného kmínu,
- 1/2 kostky masového nebo zeleninového vývaru (v bio kvalitě bez glutamátu sodného),
- sůl,
- asi 1,5 l vody,
- 1 vejce,
- libeček, petrželka (neměla jsem bohužel ani jedno).
Postup:
- Na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kmín a osmahneme.
- Vmícháme lžíci mouky a znovu osmahneme.
- Zalijeme vodou, přidáme bujon a povaříme.
- Jakmile je cibule měkká, směs ručním šlehačem rozmixujeme (nebo nemusíme).
- Do horké polévky vmícháme rozšlehané vejce, dochutíme solí.
- A pak už můžeme dozdobit, přidáme pokrájenou petrželku a libeček. (Já bohužel neměla).
super recept!!! bude se to hodit i pro tehotnou maminku :D
OdpovědětVymazatRozhodně vyzkouším! Děkuji! Miluji kmín!
OdpovědětVymazatDo polévky jsem přidala 2 malé, na kostičky nakrájené brambory. Na talíři jsme si přidali na kostičky nakrájený opečený chléb. Výborná!
OdpovědětVymazat