Na asi 6 porcí
Suroviny:
- 1 středně velká červená řepa,
- 2 středně velké mrkve,
- 1 středně velká petržel,
- 1 středně velká brambora,
- špetka koření Horalka (nebo jiné oblíbené),
- sůl (použila jsem asi 1 a 1/2 malé lžičky),
- 1 PL másla (nebo oleje),
- 1,5 l vody.
Postup:
- Červenou řepu si omyjeme, dáme do velkého hrnce a celou ponoříme do vody, vaříme asi 40-60 minut. Já tento krok dělám nejraději den předem.
- Řepu si oloupeme (pokud děláte vše v jeden den, tak prvně necháme vychladnout) a pokrájíme na kostičky.
- Mrkev, petržel a bramboru si očistíme (oloupeme) a taktéž pokrájíme na kostičky.
- V hrnci si rozehřejeme máslo (nebo olej) na něj dáme všechnu zeleninu a chvilku dusíme.
- Pak přilijeme vodu, koření a sůl a vaříme 15-30 minut tak, aby byla všechna zelenina měkká (většinou záleží na tom, jak moc byla uvařená řepa).
- Pak už jen tyčovým mixérem rozmixujeme. Můžete úplně do hladka a nebo pár kousíčků v polévce nechat.
- Ochutnáme a případně ještě dochutíme solí.
Díky za tip. Musím vyzkoušet. Řepu chci strašně dlouho ochutnat jinak než na kyselý způsob.
OdpovědětVymazaturčitě vyzkoušej a pak dej vědět, jak polévka chutnala :-)
VymazatTak teda, ten novější článek o sušenkách mě moc nebral, protože sušenky dokážu vždycky zkazit...Ale tahle polévka mě očarovala!!! =)))) <3 téééda ! Supr ;)
OdpovědětVymazattak to mám radost, že Tě polévka zaujala :-)
VymazatUž vím, co dobrého s červenou řepou! Děkuji! Vypadá luxusně.
OdpovědětVymazatnemáš zač, snad budeš s receptem spokojená :-)
VymazatTo veru vyskúšam :-)
OdpovědětVymazatTo jsi mi udělala moc velikou radost Táňo, že jsem mohla aspoň někdy inspirovat i já takovou vynikající kuchařku jako jsi Ty :-)
VymazatTo vypadá zajímavě. Mám ráda krémové polévky a z řepy mě to nenapadlo, ani jsem na ni dosud na internetu nenarazila. Už mám inovaci-místo vody kuřecí vývar.
OdpovědětVymazat