pátek 12. dubna 2013

Krémová polévka z červené řepy

Původně jsem k této polévce měla sepsaný velký proslov nebo to byl spíš proslov na téma zelenina syrová a vařená, ale nakonec jsem to vymazala. A prostě tady přináším recept na polévku z červené řepy, která je krásně červená, hutná a přitom se samou zeleninou. Snad vám bude chutnat. :-)


Na asi 6 porcí
Suroviny:
  • 1 středně velká červená řepa,
  • 2 středně velké mrkve,
  • 1 středně velká petržel,
  • 1 středně velká brambora,
  • špetka koření Horalka (nebo jiné oblíbené),
  • sůl (použila jsem asi 1 a 1/2 malé lžičky),
  • 1 PL másla (nebo oleje),
  • 1,5 l vody.

Postup:
  1. Červenou řepu si omyjeme, dáme do velkého hrnce a celou ponoříme do vody, vaříme asi 40-60 minut. Já tento krok dělám nejraději den předem.
  2. Řepu si oloupeme (pokud děláte vše v jeden den, tak prvně necháme vychladnout) a pokrájíme na kostičky.
  3. Mrkev, petržel a bramboru si očistíme (oloupeme) a taktéž pokrájíme na kostičky.
  4. V hrnci si rozehřejeme máslo (nebo olej) na něj dáme všechnu zeleninu a chvilku dusíme.
  5. Pak přilijeme vodu, koření a sůl a vaříme 15-30 minut tak, aby byla všechna zelenina měkká (většinou záleží na tom, jak moc byla uvařená řepa).
  6. Pak už jen tyčovým mixérem rozmixujeme. Můžete úplně do hladka a nebo pár kousíčků v polévce nechat.
  7. Ochutnáme a případně ještě dochutíme solí.

9 komentářů:

  1. Díky za tip. Musím vyzkoušet. Řepu chci strašně dlouho ochutnat jinak než na kyselý způsob.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě vyzkoušej a pak dej vědět, jak polévka chutnala :-)

      Vymazat
  2. Tak teda, ten novější článek o sušenkách mě moc nebral, protože sušenky dokážu vždycky zkazit...Ale tahle polévka mě očarovala!!! =)))) <3 téééda ! Supr ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Už vím, co dobrého s červenou řepou! Děkuji! Vypadá luxusně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemáš zač, snad budeš s receptem spokojená :-)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. To jsi mi udělala moc velikou radost Táňo, že jsem mohla aspoň někdy inspirovat i já takovou vynikající kuchařku jako jsi Ty :-)

      Vymazat
  5. To vypadá zajímavě. Mám ráda krémové polévky a z řepy mě to nenapadlo, ani jsem na ni dosud na internetu nenarazila. Už mám inovaci-místo vody kuřecí vývar.

    OdpovědětVymazat