pondělí 1. dubna 2013

Kynutá dvoubarevná bábovka s karobem

A dneska tady mám ještě jednu bábovku, tentokrát pro milovníky kynutého těsta. Podle mě je to esteticky zajímavý recept, proto mě lákalo jej zkusit. Chuťově bych bábovku přirovnala k takové netradiční vánočce či mazanci. Netradiční je právě použití karobu. V původním receptu je použité kakao, takže klidně karob vyměňte za kakao. A co je na těstě ještě zvláštní je použití kefírového mléka místo obyčejného mléka.

Původní recept, který prošel několika úpravami, jsem našla v Martinině kuchyni a tímto ji děkuji za inspiraci. :-)




Pokud byste chtěli recept trochu ozdravět, doporučuji použít polohrubou špaldovou mouku.

Suroviny:
  • 400 g polohrubé pšeničné mouky + ještě hrstka mouky,  
  • 75 g třtinového cukru, 
  • 70 g rozpuštěného másla, 
  • 1 vejce, 
  • 200 ml kefírového mléka,
  • 1/4 lžičky soli, 
  • 1 balení sušeného droždí,
  • 1 lžíce karobu,
  • trocha oleje,
  • trocha granka,
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy.

Postup:
  1. Máslo si rozpustíme. Pak k němu přidáme kefírové mléko a promícháme. Tekutá směs by měla být vlažná. 
  2. V míse smícháme 300 g mouky, cukr, sůl, sušené droždí a rozšlehané vejce.
  3. Tekutou směs přilijeme k suché a pořádně mícháme (u nás říkáme, že zamísíme těsto :-). Postupně přidáváme zbylých 100 g mouky. Lépe se těsto mísí, než kdybychom tam dali hned plnou dávku mouky.
  4. Pak si těsto rozdělíme na dvě části a do jedné části přidáme lžíci karobu, kterou jsme si rozpustili v trošce vody. Zamíchat karob do těsta nebylo zrovna jednoduché. Nepodařilo se mi udělat krásné jednolitě tmavé těsto, ale to ničemu nevadí, nedělejte si s tím starosti. Bude potřeba přidat i trošku mouky, proto voda s karobem těsto udělá trochu lepivější, takže určitě přidejte mouky tak, aby se těsto nelepilo.
  5. Obě těsta necháme vykynout.
  6. Bílé a karobové těsto rozválíme. Karobové těsto položíme na světlé těsto, potřeme troškou oleje a posypeme grankem. Svineme do závinu a vložíme do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Necháme ještě chvíli vykynout.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů  40 - 45 minut při teplotě 180°C. 
  8. Bábovku necháme ve formě vychladnout, pak ji vyklopíme. Krájíme, až je bábovka úplně studená.

Pokud máte rádi karob, tak moje další recepty s karobem jsou zde.

10 komentářů:

  1. Hmmm krásná na pohled a určitě ještě lepší na ochutnání a navíc karob miluju :)

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá opravdu nádherně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pane jo, ta musí být skvělá!!

    OdpovědětVymazat
  4. krásne sa ti vydarila! :-)...pekný sviatočný večer prajem

    OdpovědětVymazat
  5. Ta vypadá nádherně! :) Taky sem dnes pekla z kynutého těsta :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, chci ti jen říct, že tvuj blog je plný užitečných receptů! Takže ti děkuji

    OdpovědětVymazat
  7. I think this is one of the most significant
    information for me. And i am glad studying your article.

    However wanna commentary on few normal issues, The website taste is wonderful, the articles is truly excellent :
    D. Just right activity, cheers

    my webpage; kids plastic table and chairs

    OdpovědětVymazat
  8. Hi are using Wordpress for your blog platform?
    I'm new to the blog world but I'm trying to get started and set up my own.
    Do you need any html coding expertise to make
    your own blog? Any help would be greatly appreciated!


    Feel free to visit my web site; strapless monitor

    OdpovědětVymazat