Tak nějak zjišťuji, že poslední dobou hrozně ráda pročítám jiné blogy a tím pádem zanedbávám trochu ten svůj. Když já se do toho čtení vždycky tak ponořím. :-)
Po hodně dlouhé době tady mám recept na oběd. Něco podobného jsem kdysi viděla u Martiny v kuchyni. Akorát jsem se k tomu dostala až teď. Karbanátky jsou moje velmi oblíbené jídlo. Dělám je zásadně pečené. Smažené jsem zkoušela jen jednou a zase jsem se ráda vrátila k těm pečeným. Jsou mnohem zdravější. A taky k nim vždycky dám nějakou zeleninu. Jako cibule a česnek, to je základ, to tam patří asi tak jako třeba sůl, ale moc ráda do karbanátků dávám i brokolici.
Ostatně dívám se, že na blogu mám již dva recepty na karbanátky - Zapečené masovo-brokolicové karbanátky se sýrem a Krůtí karbanátky - smažené nebo pečené jak je libo. Asi jsem na ty karbanátky nějak zatížená či co. :-)
Myslím, že co se surovin týče, tak se tento oběd dá považovat opravdu za zdravý. Strouhanku jsem použila celozrnnou. Nevím, zda se dá koupit v obchodě, já si ji dělám doma sama.
Suroviny:
- 500 g kuřecích prs,
- 1 středně velká mrkev,
- 2 středně velké cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 2 vejce,
- majoránka,
- mletý pepř,
- sůl,
- strouhanka,
- trocha oleje.
Postup:
- Kuřecí prsa si pomeleme (buď doma v mlýnku nebo poprosíme hodnou prodavačku v masně, aby nám maso namlela :-).
- Mrkev a cibuli si očistíme. Cibuli pokrájíme na malé kousíčky a mrkev si postrouháme na hrubo.
- Taktéž si očistíme česnek, který rozdrtíme.
- A pak už začneme tvořit směs. Do větší mísy si dáme maso, cibuli, mrkev, česnek, 2 vejce, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a pořádně promícháme. Pak postupně přidáváme strouhanku. Strouhanky dáme tolik, aby se nám se směsí dobře pracovalo a aby se nám dobře tvořily karbanátky.
- Do pekáče si dáme trochu oleje a pak už tvarujeme karbanátky, které skládáme vedle sebe na pekáč. Mně už to "karbanátkování" ke konci nebavilo, tak jsem ze zbytku udělala sekanou.
- Pekáč dáme do předehřáté trouby na 180-200 stupňů a pečeme 40-60 minut (záleží, jakou zvolíte teplotu). V polovině pečení karbanátky obrátíme. A ještě důležitá věc, po chvilce pečení podlejeme karbanátky vodou, aby se nám nepřipalovaly. Dělám to tak raději vždy.
- Podáváme s bramborovou kaší nebo čistě s bramborami.
Děkuji za připomenutí. Už jsme doma neměli karbanátky ani nepamatuji, tak to budu muset napravit.
OdpovědětVymazatHmm, to vypadá dobře :-)
OdpovědětVymazatKarbanátky jsem neměla ani nepamatuju, ale tyhle vypadají výtečně. Moc děkuju za inspiraci!
Ty teda jsou! :))
OdpovědětVymazatÚplně jsem na ně dostala chuť, díky za recept! :)
OdpovědětVymazatSouhlasím, taky mám na ně chuť! :))
VymazatAsi budou moc dobré a dietní, když jsou pečené v troubě...:))
OdpovědětVymazatPáni a já si tu zoufám, že už nevím, co budu vařit, další úžasné jídlo, které zařadím do svého jídelníčku. Děkuji!
OdpovědětVymazatvypadá to naprosto úžasně! :)
OdpovědětVymazat