Nijak jsem je nezdobila, ale v průběhu toho, jak nám postupně mizely mě napadlo, jak by se daly ozvláštnit. Viz níže.
Inspirace zde
Suroviny:
na 2 plechy
- 150 g hladce namleté pohankové mouky,
- 100 g hladké špaldové mouky,
- 50 g másla,
- 1 vejce,
- 3 polévkové lžíce javorového sirupu,
- 2 lžíce mléka,
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátu,
- 1 lžička kůry z chemicky neošetřeného citrónu,
- špetka namletého hřebíčku a skořice (místo toho jsem dala špetku perníkového koření).
Postup:
- Změklého máslo utřeme s javorovým sirupem, mlékem a vejcem. Přidáme mouky smíchané s kořením, s kůrou citrónu a s práškem do pečiva a vypracujeme v hladké těsto.
- Vložíme do sáčku a necháme v chladu uležet do druhého dne, minimálně však 2 hodiny.
- Z těsta vyválíme 3 - 5 mm silný plát a vykrajujeme libovolné tvary.
- Pečeme na pečícím papíru v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 10 minut, dokud zlehka nezezlátnou. Vychladlé perníčky uložte v uzavřené krabici na suché a chladné místo. Na rozležení budou perníčky potřebovat minimálně 7 dnů, ideálně však 14 dnů (ovšem my je konzumovali hned a byly dobré i čerstvé :-)
Tipy na zpestření:
Pokud chcete z perníků/sušenek udělat trochu svátečnější variantu, tak je můžete slepit marmeládou, karobovou pomazánkou nebo taky karamelovým kondenzovaným mlékem či nutelou. Taky mě napadlo arašídové máslo, ale vzhledem k tomu, že perníky nejsou moc sladké, tak nevím, jestli by to bylo dobré.
vypadají krásně! :)
OdpovědětVymazatHmmm, vypadají dobře! :)
OdpovědětVymazatvypadají úžasně, hned bych si dala :P
OdpovědětVymazataj mne sa páčia :)
OdpovědětVymazatmockrát děkuji za milé komentáře :-)
OdpovědětVymazat