pátek 24. května 2013

Celozrnné kynuté špaldové koláče

Když jsem náhodně na blogu http://brezovastran.blogspot.cz/2013/02/celozrno-spaldove-tlacene-kolace-hra.html narazila na recept na tyto koláče, bylo jasné, že je musím někdy upéct.
Pamatuji si přesně, kdy jsem je pekla. Bylo to 1. května, oslavila jsem si tak Den práce. :-) Měla jsem na ně hlavně čas. Samotná příprava těsta sice nezabere moc času, ale trošku trvalo připravit náplně a pak taky jednotlivé koláče. Ale stojí to za tu námahu. :-)


Jednu důležitou věc ale musím poznamenat. Když jsem si připravovala těsto, byla jsem nadšená, jak se s ním dobře pracuje. Taky krásně kynulo. Vše nasvědčovala zdárnému konci. Když jsem koláčky poprvé ochutnala, byla jsem nadšená, jak jsou krásně měkké a rozplývají se na jazyku. Něco mi tam ale úplně nehrálo a ta chuť nebyla úplně ono. Nedokázala jsem si to ale nijak vysvětlit. Až na to přišla moje mamka, která se mě zeptala, zda jsem do těsta dala sůl. Nedala. Ne že bych nechtěla. Ale v receptu to nebylo a mně to nedošlo. A přitom od mala mi mamka neustále opakovala, do kynutého těsta patří sůl a to je jedno, zda je to těsto myšleno na sladko nebo na slano. A pamatuji si, že to říkávala i moje babička. Takže věřme zkušeným to ženám. :-) A sama jsem se mohla přesvědčit, že bez soli to opravdu není ono. Takže ji tam určitě dejte, já už sůl v receptu uvádím.

Suroviny:
  • 250 g celozrnné hladké pšeničné mouky,
  • 250 g špaldové hladké mouky,
  • 300 ml vlažného mléka,
  • 150 g rozpuštěného másla,
  • 70 g cukru,
  • citronovou kůru,
  • 3 vejce + jeden žloutek (nebo celé vejce) na potření,
  • 21 g droždí (půlka běžné kostky),
  • 1 malá lžička soli.
Tipy na náplně:

Tvarohová
  • 1 tučný tvaroh ve vaničce (250 g) nebo klidně i polo či nízkotučný,
  • 1 PL kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku,
  • cukr dle chuti,
  • případně trochu mléka,
  • troška povidel.
Jablečná
  • jablka dle chuti (cca 4 až 5 větších, co mi zbylo, snědli jsme na svačinu),
  • skořice,
  • cukr dle chuti nebo nemusí být vůbec.

Postup:
  1. Mléko si ohřejeme na teplotu lidského těla. Trošku mléka smícháme se lžící cukru, troškou hladké mouky, promícháme, přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Máslo si rozpustíme ve zbytku mléka.
  3. Do velké mísy si prosejeme mouky, přidáme sůl, cukr, citronovou kůru a promícháme.
  4. Do suché směsi přilijeme mléko s máslem, 3 rozšlehaná vejce a vzejítý kvásek. Uhněteme těsto. Já dělám vždy ručně. Na teplém místě necháme kynout asi hodinu.
  5. Mezitím si nachystáme náplně. Já jsem tentokrát zvolila tvarohovou a jablečnou.
  6. Tvarohová náplň: tvaroh smícháme s kukuřičným škrobem, osladíme dle chuti. Pokud bude směs moc hutná, můžeme naředit trochou mléka.
  7. Jablečná náplň: jablka zbavíme jadřinců, rozkrojíme na čtvrtiny, oloupeme, dáme do vody a chvilku povaříme do měkka. Pak slijeme vodu a jablka rozmačkáme. Buď v mixéru nebo stačí i ručně třeba vidličkou. Osladíme dle chuti a přidáme trochu skořice.
  8. Nachystáme si dva plechy, na které dáme pečící papír.
  9. Lžičkou si nabíráme menší kousky těsta velikosti větší meruňky. Vytvarujeme kouli, vezmeme předmět kulatého dna odpovídající velikosti, namoučíme si jí do mouky a uděláme důlek. Tak postupujeme, až zpracujeme všechno těsto. 
  10. Pak na vytvořené místo dáme náplně. Pomašlujeme vajíčkem.
  11. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15-20 minut.




Pokud máte z nějakého důvodu strach péct z kynutého těsta a přesto byste rádi koláče tohoto typu, tak se můžete mrknout na můj recept Celozrnné koláčky s tvarohem a povidly jakožto varianta nekynutých koláčků. 

18 komentářů:

  1. Moc povedené! :) Takové koláčky vždycky dělá babička - ale pořádně nezdravé a tučné, ale těm jablečným nikdy neodolám, jablíčkovou náplň zbožňuju :)

    OdpovědětVymazat
  2. No tak ty jsou nádherné! Nechtěla bys mi jeden tvarohový zabalit a poslat? xD Já se kynutého těsta bojím, jednou mi nenaskočilo =( Jsi šikula. Víš co, asi je dobře, že si je jednou zapoměla osolit, protože teď už na to určitě nikdy nezapomeneš =) (aspoň já se z takových zkušeností nejlée učím xD)

    OdpovědětVymazat
  3. jeeee ty vypadají úžasně! Zrovna jsem přemýšlela, co upéct na neděli pro maminku,abych jí udělala radost, protože je nemocná, a tohle se mi opravdu hodí :) Takže díky moc za tip :)
    A přiznám se, že na sůl často taky zapomínám, obzvlášť když jde o sladké buchty, tak si řeknu "je to tam stejně na nic" a vykašlu se na to :D

    OdpovědětVymazat
  4. vypadají fakt úúžasně :)
    ty děláš stejně nejlepší buchty :D

    OdpovědětVymazat
  5. Koláčky vypadají úžasně! To mi připomíná, že jsem dlouho žádné neměla, takže nejvyšší čas si je doma upéct :-)

    OdpovědětVymazat
  6. nemela jsi problem s kynutim? Ne vzdy se mi u celozrnne mouky zadari,aby testo hezky vykynulo a porad jsem neprisla na to,cim to je (mleko nedavam ani studene,ani horke,testo nechavam kynout na teplem miste i hodinu)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucy, problém s kynutím jsem neměla. Možná oproti klasické necelozrnné je potřeba nechat těstu víc času. Ale samozřejmě nezdárné pokusy s kynutím těsta už mám taky za sebou. Většinou se mi to stalo, když jsem použila sušené droždí a zamíchala ho přímo do mouky a pak až dala tekuté přísady (prostě bez vzejítí kvásku). Ale s čerstvým droždím mi těsto zatím pokaždé vykynulo.

      Vymazat
  7. Běžím do Country Life pro mouku. Musím mít! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tradiční české koláče v celozrnné verzi? Skvělý nápad!

    OdpovědětVymazat
  9. I was excited to discover this site. I want to to thank you for ones time just for this wonderful read!
    ! I definitely enjoyed every little bit of it and I have you saved as a favorite to check out new
    information on your website.

    Check out my weblog ... Canadian Gold bars (color.astrata.mx)

    OdpovědětVymazat
  10. My developer is trying to persuade me to move to .

    net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
    But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type
    on a number of websites for about a year and am concerned about
    switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.
    net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
    Any kind of help would be really appreciated!

    My blog weight of a gold bar (fisiere.debelea.com)

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá to super! Určitě vyzkouším ;) mám ráda celozrnné pečivo.

    OdpovědětVymazat
  12. Vybornee!!moc dekuju za receptik;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já děkuji za milý komentář a jsem ráda, že chutnalo :-)

      Vymazat
  13. Holky a když se těsto lepí a dala jsem stejný poměr mouky jak píše paní...

    OdpovědětVymazat
  14. Recept jsem dnes zkoušela akorát náplň je maková a nahoře povidla.Cukr jsem nahradila medem :)

    OdpovědětVymazat
  15. Mezi pro mě nejlépe hodnocení knihy už dlouho patří kuchařka od Pepy Maršálka, kde je přesně podobný recept na špaldové koláče. U nás jim teda ještě říkáme posvícenské, protože se pravidelně dělaly na posvícenskou neděli v polovině září. A je to teda pravda, že je to fakt skvělé cukroví. :)

    OdpovědětVymazat