U nás doma máme takovou specialitu, že mamka zavařuje cukety. Když jsem byla malá holka, vždycky jsem si tu zavařeninu otevřela a tak samotnou snědla. Teď už mi tak samotná nejede, ale do buchty je úplně úžasná.
Obrázek nahoře představuje buchtu s cuketovým kompotem, který jsem prvně rozmixovala. Takže kdo neví, že jsem tam cuketu dávala, tak o ní prostě nemůže vědět.
Dolní obrázek je s meruňkovým kompotem. Tam jsem kompot tentokrát nemixovala. Jo a to bílé nahoře není nic jiného, než obyčejný bílý jogurt. Dávala jsem si to takto k snídani.
A ještě důležitá poznámka. V receptu je napsané, že máme použít 700 g kompotu. Vycházela jsem z toho, že doma máme takové ty velké sklenky zavařovačky. Někdy ale používám dvě malé. A když použijete kompot z obchodu, tak to množství bude asi taky jiné. Kompotu prostě dejte tolik, kolik máte a hustotu těsta zregulujete množstvím mouky. Příjde mi, že na této buchtě se snad nedá nic pokazit. :-)
1 hrnek = 200 ml
Suroviny:
- 3 vejce,
- 2 dcl oleje,
- 700 g kompotu i se šťávou,
- 1/2 - 3/4 hrnku hnědého cukru,
- 1 hrnek polohrubé pšeničné mouky,
- 2 a 1/2 hrnku polohrubé špaldové mouky,
- 1 vanilkový cukr,
- 1 bezfosfátový prášek do pečiva.
- Ve velké míse smícháme všechny tekuté suroviny - vejce, olej, kompot i se šťávou. Kompot se šťávou si můžeme nebo nemusíme před tím rozmixovat, záleží na tom, jestli chceme mít v buchtě kousky ovoce nebo spíš jednolitou hmotu. :-) Já cukety mixovala, meruňky ne.
- K tekuté směsi přidáme cukr dle chuti, vanilkový cukr a znova promícháme.
- A pak už jen přidáme prášek do pečiva a mouky. Mouky sypeme postupně, dáme první hrnek, promícháme, pak druhý promícháme. Musí nám vzniknout středně tuhé těsto, možná spíš řidší. Je to takový typ těsta, který vlijete na plech a krásně se vám rozprostře po celé ploše, nemusíte ho tam nijak složitě soukat. To množství mouky se může lišit plus mínus půl hrnku, záleží, jaký kompot použijete a nebo jak velký kompot.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 25-35 minut (záleží na velikosti plechu).
Cuketovo-špaldový koláč na plech |
A takto vypadají buchty, když už nejsou určeny k focení, ale ke skladování do lednice :-) |
Meruňkovo-špaldový koláč na plech |
O cuketovém kompotu čtu prvně, ale určitě musí být buchta z něj skvělá :) buchtu si ukládám, s těmi meruňkami mě opravdu hrozně láká :) Krása :)
OdpovědětVymazatMňam, tak ten dneska asi uklohnim :)
OdpovědětVymazatMoc se mi líbí ta meruňková variace! Péct jsem se, zatím, zdravě nenaučila, nebo takhle - nevyzkoušela ..., myslím, že se budu inspirovat právě na Tvém blogu! ;-) Povím Ti, takovou snídani bych si nechala líbit! Šikula jsi!
OdpovědětVymazatasi koupím kompot a vrhnu se na něj!
OdpovědětVymazatMňam :) Podle fotky jsem nejprve myslela, že je to nějaký kokosová buchta, když je taková světlá :)
OdpovědětVymazatStrašně ráda peču ze špaldové mouky a buchtu s kompotem jsem ještě nedělala :) Super, určitě vyzkouším! :)
OdpovědětVymazatTo vypadá hrozně dobře, kivi! S tou špaldovkou už doma taky musím něco udělat, jen je fakt, že nemáme žádný kompoty :( Tak asi budu muset říct chuděrce babičce :/ :D
OdpovědětVymazatVypadá super dobře! :)
OdpovědětVymazat