pondělí 6. května 2013

Špaldové pletýnky a rohlíky

Postupem času, jak pořád něco peču, vařím a jak taky sleduji různé blogy, se mi v hlavě vytváří představa, co vše bych ještě chtěla uvařit, upéct. Přesněji řečeno, mám vytvořený v tabulce svůj pečící seznam a ten často čtu a plánuji, kdy se který recept dostane na řadu.


Některé z receptů ale považuji za velkou výzvu, už jen třeba proto, že se s podobnými recepty setkávám stále častěji a častěji a štve mě, že jsem se do nich ještě nedala. Takto intenzivně jsem tehdy chtěla upéct cheesecake a pak taky takové poctivé, žádné light brownies.


A dalším v pořadí jsou/byly domácí rohlíky. Už když oslavil náš malý jeden rok, tak jsem pořád přemýšlela, co by tak mohl jíst místo toho klasického rohlíku z obchodu. Něco co by tomu bylo velmi podobné. Až časem mě napadla špaldová hladká mouka, ale jaksi jsem se k tomu dlouho nedostala. Nevím, asi strach z kynutého těsta či co. :-)

Pak jsem jeden večer pátrala po receptech a našla jsem tento a už mi to bylo jasné, že pečení rohlíků je tady. :-)

Prvně jsem tedy pekla pletýnky, tak jak bylo v mém nalezeném receptu. Pak jsem chtěla zvolit něco ještě rychlejšího a udělala jsem rohlíky a je s nimi opravdu trochu míň práce. Záleží, jak kdo má co rád. V původním receptu bylo použito více soli, což nám přišlo hodně a pletýnky byly na můj vkus až přesolené, takže na příště jsem dala tolik, kolik uvádím zde v receptu.


Suroviny:
  • 400 g špaldové hladké mouky (ne celozrnné) - špaldovou hladkou lze nahradit libovolným množstvím pšeničné hladké,
  • 250 ml  vlažného mléka,
  • 1 lžíce másla,
  • 1 lžička cukru (dala jsem hnědý),
  •  21 g čerstvého droždí (půlka klasické kostky),
  •  3/4 lžičky soli,
  •  sezamová semínka dle chuti,
  •  slunečnicová semínka dle chuti,
  • 1 vejce na potření. 

Postup:
  1. Zaděláme na kvásek. Smícháme vlažné mléko se lžičkou cukru, lžící mouky a rozdrobíme droždí a vše pořádně smícháme. Necháme vzejít na teplém místě.
  2. Mezitím si prosejeme mouku (mouky), přidáme sůl. Lžičku másla dáme do vlažného mléka a necháme rozpustit.
  3. Pak už jen smícháme suché suroviny, mléko s máslem a vzejítý kvásek. Necháme vykynout (může to být 3/4 hodiny až hodina, někdy i míň).
  4. V případě pletýnek: bochník si rozdělíme na tolik částí, kolik chceme mít pletýnek a taky dle toho, jak je chceme mít velké. Já doporučuji 8 pletýnek, takže těsto rozdělit na dvě části, pak ty dvě na další dvě a pak ještě jedno dělení. Doufám, že jste mě pochopili.  A pak každou osminu těsta rozdělíme na tři části, které válíme, tak aby nám vznikly takové copy. Ze tří copů upleteme vždy jednu pletýnku. Je to takový ten klasický cop, který si holky pletou ve vlasech.
  5. V případě rohlíků: bochník si rozdělíme na dvě části a každou část vyválíme zhruba do tvaru kruhu. Ten pak rádýlkem rozdělíme na 8 částí. A pak už jen motáme rohlíky. Motáme vždy od delší strany směrem do středu.
  6. Dáme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný olejem - mně se nechtěl čistit plech, takže volím ten papír :-).
  7. Potřeme vajíčkem a můžeme nebo nemusíme dozdobit semínky. 
  8. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 20 minut, až jsou pletýnky/rohlíky pěkně zlatavé.


Pletýnky/rohlíky jsou aspoň podle mě mnohem lepší jak kupované. Jasně, některé místní pekárny mají opravdu vynikající rohlíky, taky u nás taková je. Ale tohle je aspoň něco jiného, originálního.


12 komentářů:

  1. domácí pečivo miluju, je stokrát lepší, poctivější a než to kupované (ale ne vždycky je čas nebo nálada na pečení, takže samozřejmě pečivo i kupuju, a to dost často), a tvoje rohlíky i pletýnky vypadají krásně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsou krásné :) Nevěřila bych, žes je pekla prvně - vypadají jak od pekaře :)

    OdpovědětVymazat
  3. Někdy taky doma pečeme, jeto výborné ! :)))

    OdpovědětVymazat
  4. ty jsou perfektní, určitě někdy časem vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Domácí křupavé rohlíčky, pohádková chut'...:-)

    OdpovědětVymazat
  6. máš ich krásne a domáce sú naj! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. It's difficult to find knowledgeable people on this topic, however, you seem like you know what you're talking about!
    Thanks

    Here is my blog post; Louis Vuitton Handbags Outlet

    OdpovědětVymazat
  8. Já tím myslela, že pro sebe vůbec nevpožívám bílý cukr, když koukneš na kaše, celozrnnou žemlovku a podobně, tam bys ho neobjevila. Pro rodinu samozřejmě ano, ikdyž teď už pro ně moc nepeču, protože jsou toho přež...no prostě už si toho neváží. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Výborné, právě jsem je dopekla a voní nám po nich celý byt :-)

    OdpovědětVymazat