čtvrtek 20. září 2012

Celozrnné špaldové palačinky s marmeládou a javorovým sirupem

Špaldové palačinky jsem dělala v době, kdy probíhaly státní maturity. V té době jsem se taky dozvěděla, že  jedno z letošních maturitních témat na slohovou práci byl postup výroby palačinek. Nevím, jak to bylo tedy přesně zadané, ale budu se držet opravdu jen toho, že se mělo opravdu popsat, jak se připraví palačinky.
Mně hnedka napadlo vyzkoušet si maturitní slohovou práci, jen tak ze srandy. Bohužel jsem se k tomu dostala až teď, ale i tak. Jdu si to zkusit! :-)



Maturitní slohová práce: Celozrnné špaldové palačinky s marmeládou a javorovým sirupem

Palačinky patří k oblíbenému sladkému obědu, večeři nebo též dezertu podávanému buď to při nějaké příležitosti nebo jen tak. Někdo si palačinky dopřává například k hodnotné snídani. Pokud se snažíme jíst zdravěji, jistě zapátrátm po netradičním receptu, kterým mohou být i celozrnné špaldové palačinky.

Na celozrnné špaldové palačinky si musíme nakoupit následující suroviny:
  • 2 hrnky mléka (doporučuji polotučného a nejlépe v BIO kvalitě),
  • 2 a půl hrnku celozrnné špaldové mouky hladké (nakoupíte v prodejnách zdravé výživy),
  • 1 vejce,
  • špetka soli,
  • olej na smažení,
  • marmeládu (dle chuti),
  • javorový sirup (dle chuti).
Hrnek odpovídá objemu 250 ml. Z tohoto množství usmažíme přibližně osm palačinek. Pokud máme tedy větší počet strávníků, tak si zvolíme hrnek o větším objemu. Nebo naopak pokud chceme usmažit méně palačinek, zvolíme hrnek menší.
Teď už přejdeme k samotné přípravě palačinek.

Postup:
Do hrnce nalijeme dva hrnky mléka, přidáme vejce, špetku soli a poté celozrnnou špaldovou hladkou mouku. Směs pořádně zamícháme. Zpravidla to nejde moc dobře, tak použijeme metličku, která nám dobře rozmíchá vznikající hrudky mouky. Je to práce ale značně vyčerpávající a po čase nás jistě budou bolet ruce. Nejjednodušší je tedy použít ruční šlehač, který nám přípravu palačinek jistě zkomfortní. A pokud ruční šlehač nevlastníte, tak nezoufejte, aspoň si trochu procvičíte svaly na rukách.
Jakmile tedy směs mléka, mouky, soli a vajec pořádně rozmícháme, následuje nejdelší část přípravy a tou je smažení. Na palačinkovou pánev kápneme trochu oleje, zapneme sporák a čekáme, až se pánvička rozehřeje. Až je pánev dostatečně rozehřátá, naběračkou si odměříme část palačinkové směsi, kterou vlijeme na rozpálený olej. Pánvičkou otáčíme vpravo vlevo nahoru a dolů, aby se tekutá směs krásně rozlila po celé ploše pánvičky. A pak už jen čekáme, až se palačinka pěkně prohřeje. Jakmile se začne palačinka  lehce odlupovat od krajů pánve, nastává čas palačinku obrátit. Pro méně zdatné je k tomu zapotřebí použít obracečku, se kterou lehce podebereme palačinku a rychle palačinku obrátíme. Pro více zdatné krok s obracečkou vynecháme a palačinku obrátíme vyhozením do vzduchu a zachycením zpět na pánev.
Tento postup, ať už ten pro zdatnější kuchaře nebo méně zdatné, opakujeme tak dlouho, dokud je nádoba s tekutou směsí prázdná. Následuje poslední krok a tím je servírování a zdobení samotné palačinky. Na velký talíř položíme palačinku, namažeme ji po celé ploše marmeládou, zamotáme a lehce pokapeme javorovým sirupem, který palačince dodá karamelový nádech. To samé uděláme i s druhou palačinkou. A sladký oběd nebo dezert je hotový.
Přeji vám dobrou chuť!


Hmm, tak jsem si trochu zablbla. :-) Co myslíte, dala bych tu maturitu, či jak se tomu dneska říká? :-D

22 komentářů:

  1. Já je mám děsně ráda a tvarohem, javorovým sirupem a nejakym ovocem! :) mňamka! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u nás frčí palačinky s marmeládou, případně v létě se zmrzkou, ale s tvarohem se moc neujaly, bylo to pak takové celkově hutné, možná s jogurtem by byly taky dobré, někdy vyzkouším :-)

      Vymazat
  2. Dala s přehledem :-) A já bych si zase dala palačinky! Jednou jsem zkoušela i špaldové, ale já Ti nevím, nějak mi nejely, ale ty Tvoje vypadají krásně a já si jich snad pár půjdu udělat ke svačině, jakou na ně mám chuť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-) tak snad chutnaly, jestli sis je dělala k té svačině :-)

      Vymazat
  3. vypadají nádherně, hned bych si dala:)

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, udělám si je za chvíli na svačinu. Akorát nemám obyčejné mléko, tak asi použiji to kefírové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak dopadly s tím kefírem? docela by mě to zajímalo... :-)

      Vymazat
  5. A já si jde udělat k svačině , mnam.. ale s tvarohem a nutellou :D

    OdpovědětVymazat
  6. líbí se mi "klasická jídla" ve zdravější podobě, super :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-)taky ráda ozdravuji recepty, ne vždy to teda dopadne dobře, ale experimentovat se musí :-)

      Vymazat
  7. Zkus někdy galettes z pohankové mouky. Jsou moc dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přiznám se, že o existenci galettes jsem slyšela prvně, tak jsem zagooglila, abych zjistila, že jsou to slané palačinky z Francie a vypadají moc dobře, někdy musím zkusit :-)

      Vymazat
  8. Hrozně mě ten koncept pobavil kivi, já bych ti tu maturitu hned dala :) Každopádně letos to s nimi bylo dost šílené (resp. učitelé měli za úkol hodnotit nepřijatelným způsobem), že člověk už si nemohl být téměř ani jistý, že správně popsal recept na palačinky... (Aneb příběh o tom jak mi strhli třetinu bodů... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj Kim, děkuji :-) hodnocení maturitních slohových prací je holt strašně subjektivní a myslím si, že v konečném důsledku je asi spoustu lidí nespokojených. No co se dá dělat, asi jedině odvolat, ale komu by se to martirium chtělo podstupovat že? No naštěstí to není v životě to nejdůležitější :-)

      Vymazat
  9. Ty jóoo, zdravé palačinky, to si musím někdy udělat! Díky za recept :-)

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Kivi, díky za recept. Dokonce i my, milovníci hladké mouky a tun másla zabrousíme do zdravějších variant :) Musela jsem přidat trochu mléka, ale jinak super :)

    OdpovědětVymazat
  11. Vynikajici.. moc jsem si posmakla..

    OdpovědětVymazat
  12. robila som teraz cesto a je hrozne husteeee

    OdpovědětVymazat
  13. Bohuzel 2,5 hrnku mouky na 2 hrnky mleka je hrozně moc, těsto je tuhé jak bramborová kaše. Po zředění mlékem jsem z toho vyrobila alespoň pár lívanců, palačinky z toho těsta vvubec nešly!

    OdpovědětVymazat
  14. Právě palačinky s marmeládou a javorovým sirupem občas dělám, ale ze špaldové mouky jsem je teda ještě nezkoušela dělat. Věřím ale tomu, že by to mohlo chutnat dobře. Si teď tak říkám, že bych to někdy během příštího týdne mohla zkusit. Palačinky jsem teď už delší dobu nedělala. :)

    OdpovědětVymazat