pondělí 22. dubna 2013

Rajská polévka z rajského protlaku

Když jsem byla malá, rajská polévka a omáčky nepatřily vůbec k mým oblíbeným jídlům, spíše naopak. Syrová rajčata jsem měla ráda vždy, ale takto rozvařená rozhodně ne. Je to zajímavé, jak se postupem času ty chutě mění a k dnešnímu dni patří rajská polévka k mým oblíbeným. I tu rajskou omáčku už si ráda dám. :-)


Ovšem chvilku mi trvalo, než jsem vychytala recept, který by byl opravdu dobrý a chutnal nám všem víc jak na sto procent. A bádala jsem a bádala a přišla na to, že tajemství dobré rajské polévky spočívá v použití dostatečného množství cukru. Ano je to možná divné, ale prostě bez toho cukru to nikdy nebylo ono. V mém receptu jsou to konkrétně tři lžíce.

Suroviny:
  • 1 velká cibule,
  • 1 polévková lžíce másla,
  • 1 vrchovatá polévková lžíce hladké špaldové mouky,
  • 2 bobkové listy,
  • 4 kuličky nového koření,
  • 4 hřebíčky,
  • sůl (1 až 1 a 1/2 lžičky soli),
  • 1 malá konzerva rajského protlaku,
  • 1,5 l vody,
  • 4-5 polévkových lžic rýže,
  • 3 polévkové lžíce hnědého cukru.
Postup:
  1. Cibuli očistíme a pokrájíme na malé kousíčky.
  2. Cibuli osmahneme na másle. Pak zaprášíme moukou, chvilku mícháme, aby se mouka pěkně spojila s máslem a pak zalijeme vodou. Přidáme bobkové listy, nové koření, hřebíčky a sůl.
  3. Pak přidáme ještě rajský protlak a povaříme asi 20 minut. Po dvaceti minutách zkusíme vylovit koření (bobkový list, hřebíček, nové koření) a tyčovým mixérem rozmixujeme cibuli.
  4. Poté přisypeme rýži a vaříme dalších 25 minut. Pokud moc spěcháte a chcete mít polévku rychleji, lze rýži vhodit hned s rajským protlakem a mixování vynecháme. Pak máme polévku uvařenou v polovičním čase. Je dobrá tak i tak. Ale přeci jenom raději mám tu cibuli rozmixovanou.
  5. Jakmile je rýže uvařená, přichází závěrečná dochucovací fáze. Přisypeme dvě polévkové lžíce hnědého cukru a ochutnáme. Pokud to ještě není ono, přidáme více cukru. Mně to zpravidla vyjde na tři polévkové lžice.
  6. Pozn. Pokud se zapomeneme a rýži vaříme déle a rozvaří se, tak to vůbec není na škodu. Někdy to dělám dokonce záměrně, tak nějak se ta rozvařená rýže do této polévky hodí. :-)

17 komentářů:

  1. Rajsou polévku mám strašně ráda, hlavně s rýží! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Rozvařená rýže v rajské polévce je úžasná, moc mi tak chutná! :)

    OdpovědětVymazat
  3. nad rajskou polevku neni, hned jsem na ni dostala chut:)

    OdpovědětVymazat
  4. mňam tak toto je super. vyzkouším tvůj recept. mamka rajskou vařila vždy když ji zbyla trocha uvařené rýže a přihodila ji jen do již hotové polévky a jak se rýže rozvařila, tak měla takový zvláštní tvar... ;) miluju to, škoda že už to máma nevaří tak dobré jako v dětství...

    OdpovědětVymazat
  5. Kdo by neměl rád tu pravou rajskou, už jsem jí dlouho nejedla tak,jsi mi udělala chutě...:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Pamatuju si, jak jí na základní škole v jídelně děcka dočista nenáviděla a já si chodila 2x přidat :D Od té doby jsem jí neměla v puse. Zítra to napravím, skočím si do obchodu pro ingredience a jdu na to! Mám na to nostalgickou chuť :D

    OdpovědětVymazat
  7. já teda rajskou polevku uplne nesnasela, pak si ji jednou dala v restauraci nakou lepsi a zachutnala, zalezi jak ji kdo dela

    OdpovědětVymazat
  8. Téééda... rajskou polévku už jsem neměla, ani nepamatuji. ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak dneska jsem si ji uvařila a musím říct, že byla fakt výborná! Přesně takovou rajskou miluju! Skvělej a poměrně i rychlej recept. :)

    OdpovědětVymazat
  10. super recept, dělám ho podobně jen místo protlaku dávám 100% rajsou šťávu. Takhle dělám i rajskou omáčku, jen přidávám v koření ještě celou skořici a cibuli jen celou vyvařit.

    OdpovědětVymazat
  11. Zkusila jsem a výsledek je báječný :-)

    OdpovědětVymazat
  12. ingredienty jsou výborné,ale vaří se ve 2 hrncích nikdy se nevaří s moukou ...cibule na másle a mouka se dělá zvlášt v kastrolku a přidá na konec

    OdpovědětVymazat
  13. Rajská polévka je výborná,hlavně s těstovinovou rýží to nemá chybu :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Děkujeme za výborný recept, synům moc chutnala. :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Jdu hned uvarit,navnadila jsem se��

    OdpovědětVymazat
  16. Modifikace: Cibuli na másle do sklovata, zasypat moukou a zelit dvěma relax rajskými džusy. Osolit a prihodit dve pyramidky koreni do rajské omacky (od Vitany). 25 minut povařit, pyramidky vyjmout, přidat tri polevkove lžíce cukru, promíchat a tradaaa :-)))

    OdpovědětVymazat