pátek 7. září 2012

Cuketová buchta tradičně i netradičně

Možná už přicházím pozdě s tímto receptem, ale tak třeba aspoň ještě za minutu dvanáct. :-) A když ani to ne, tak na příští rok se bude hodit. :-)

Já a naše rodina jsme se letos doslova ucuketovali. :-) Ať už se jednalo o cuketovou polévku, různé cuketové buchty, placičky, těstoviny s cuketou atd. Cuketa se dá použít na různé způsoby.
Tento recept na cuketovou buchtu se u nás točil opravdu velice často. A proč jsem příspěvek nazvala tradičně i netradičně? To z toho důvodu, že recept z kuchařky naší mamky jsem napoprvé vyzkoušela přesně tak, jak je popsáno níže, ale další recepty už byly s různými obměnami. Třeba jen drobnými, ale z už tak dobré cuketové buchty dokázaly udělat ještě lepší. :-)



Suroviny:
  • 1 hrnek cukru,
  • 3 hrnky polohrubé mouky,
  • 1 hrnek oleje,
  • 2 hrnky nastrouhané cukety,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 bezfosfátový prášek do pečiva,
  • 2 lžíce kakaa,
  • 1 lžíce skořice,
  • 3 vejce.
Postup:
  1. Cuketu oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme nahrubo.
  2. K cuketě přidáme vejce, olej, cukr a pořádně promícháme.
  3. Pak ke směsi přidáme kakao, skořici a prášek do pečiva a znova promícháme.
  4. A pak už postupně přidáváme mouku. Protože dávám vždycky jednu celou cuketu, která má pokaždé jinou velikost a taky jinou šťavnatost, tak se množství mouky může pokaždé trochu lišit. Proto mouku přidávám opravdu postupně a když zjistím, že je směs už dostatečně hutná, tak další mouku už nedávám.
  5. Směs vylijeme na plech (vyložený pečícím papírem nebo máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný). Pečeme na 200 stupňů asi 20-30 minut, záleží na výšce těsta.




A teď už možné obměny receptu:
  1. Vždy ubírám množství oleje. Nejvíce se mi osvědčilo množství 1/2 hrnku.
  2. Také používám různá jiná sladidla a většinou v menším množství než 1 hrnek:
    • Když cukr, tak třtinový tmavý,
    • pšeničný sirup
    • javorový sirup
    • Pokud použijete tekutá sladidla a výsledná směs by byla moc řídká, tak stačí přidat mouku.

  3. Co se týče mouky, tak používám kombinace např. 
    • 1 a 1/2 hrnku polohrubá pšeničná + 1 a 1/2 hrnku celozrnná pšeničná mouka,
    • 1 a 1/2 hrnku polohrubá pšeničná + 1 a 1/2 hrnku celozrnná špaldová mouka,
    • 1 a 1/2 hrnku polohrubá pšeničná + 3/4 hrnku celozrnná žitná mouka + 3/4 hrnku celozrnná pšeničná mouka.
    • atd.
  4. Místo kakaa lze použít 2 polévkové lžíce karobu (svatojánského chleba). Tato změna udělá z buchty trochu netradiční a přitom velice lahodnou pochoutku.
  5. A pak můžete buchtu vylepšit přidáním 3 polévkových lžic domácí marmelády (použila jsem třeba višňovou).
  6. A poslední obměnou je přidání čerstvého ovoce na buchtu, které lehce pocukrujeme. A máte opět jinou buchtu. :-)
Takže pokud budete buchtu zkoušet, tak se opravdu nebojte lidové tvořivosti a fantazii, určitě to nepokazíte.
A ještě jedna rada. Pokud jste přestřelili množství mouky a buchta už je moc tuhá, tak ji můžete rozředit:
  • trochou kefíru,
  • podmáslím,
  • mlékem,
  • vodou.
Takže tak pár rad. Mnozí z vás tyto finty jistě znají. A kdo ne, tak budu ráda, když tyto informace někomu poslouží. :-)

A tak mě ještě teď napadlo. Zveřejnila jsem tady kdysi cuketovou špaldovou buchtu, která vznikla přesně způsobem, který popisuji výše. Různá kombinace mouky, méně tuku, různá sladidla atd. :-) Takže to jen tak pro inspiraci. :-) 

11 komentářů:

  1. tvůj recept určitě zkusím, cuketových buchet není nikdy dost!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tak, cuketových buchet není nikdy dost. Zítra se chystám taky na cuketovou buchtu.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Kivi, i u nás se letos cuketovalo o stošest. Cukeotovou buchtu dělám hodně podobně a jak píšeš, těch variací je nespočetně. U nás ale vyhrávala klasika -jen s kakaem.

    OdpovědětVymazat
  4. Cuketovou buchtu dělám podobně, akorát používám výhradně celozrnné mouky. Nejčastěji hrubě mletou a jemně mletou pšeničnou mouku napůl, buchta potom není zdrclá, ale hezky vykyne a díky cuketě zůstane vláčná. Občas některou mouku vyměním za špaldovou (klidně obě) nebo přimíchám taky trochu žitné.

    OdpovědětVymazat
  5. Mnam, tak to musí být dobré! Sbíhají se mi sliny:)

    OdpovědětVymazat
  6. Určitě ji zkusím. Vypadá skvěle. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jupí, udělala jsem ve veganské upravě (místo vajec dvě malá rozmixovaná jablka bez slupky) a přinesla na piknik a byla ze všech buchet nejoblíbenější, okamžitě snědená a já zas ani nestihla ochutnat :) za recept děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to mám velkou radost, že buchta chutnala :-)

      Vymazat
  8. Dlouho jsem na internetu hledala recept na cuketovou buchtu a ten Váš mi padnul do oka. Byl to můj první pokus s pečením buchty s cuketou a musím říct, že se to povedlo skvěle a buchta je naprosto dokonalá! Moc děkuji a pořádně prošmejdím blog, protože tu je mnoho krásných a zajímavých receptů :)

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam! Příště využiju recept, taky se mi sešlo pár cuket a nevím, co s nimi:-) A navíác je to super změna.
    https://cukrovakralovna.wordpress.com/2015/10/01/opet-buchta-ale-jinak/

    OdpovědětVymazat