Já a naše rodina jsme se letos doslova ucuketovali. :-) Ať už se jednalo o cuketovou polévku, různé cuketové buchty, placičky, těstoviny s cuketou atd. Cuketa se dá použít na různé způsoby.
Tento recept na cuketovou buchtu se u nás točil opravdu velice často. A proč jsem příspěvek nazvala tradičně i netradičně? To z toho důvodu, že recept z kuchařky naší mamky jsem napoprvé vyzkoušela přesně tak, jak je popsáno níže, ale další recepty už byly s různými obměnami. Třeba jen drobnými, ale z už tak dobré cuketové buchty dokázaly udělat ještě lepší. :-)
Suroviny:
- 1 hrnek cukru,
- 3 hrnky polohrubé mouky,
- 1 hrnek oleje,
- 2 hrnky nastrouhané cukety,
- 1 vanilkový cukr,
- 1 bezfosfátový prášek do pečiva,
- 2 lžíce kakaa,
- 1 lžíce skořice,
- 3 vejce.
Postup:
- Cuketu oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme nahrubo.
- K cuketě přidáme vejce, olej, cukr a pořádně promícháme.
- Pak ke směsi přidáme kakao, skořici a prášek do pečiva a znova promícháme.
- A pak už postupně přidáváme mouku. Protože dávám vždycky jednu celou cuketu, která má pokaždé jinou velikost a taky jinou šťavnatost, tak se množství mouky může pokaždé trochu lišit. Proto mouku přidávám opravdu postupně a když zjistím, že je směs už dostatečně hutná, tak další mouku už nedávám.
- Směs vylijeme na plech (vyložený pečícím papírem nebo máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný). Pečeme na 200 stupňů asi 20-30 minut, záleží na výšce těsta.
- Vždy ubírám množství oleje. Nejvíce se mi osvědčilo množství 1/2 hrnku.
- Také používám různá jiná sladidla a většinou v menším množství než 1 hrnek:
- Když cukr, tak třtinový tmavý,
- pšeničný sirup,
- javorový sirup. Pokud použijete tekutá sladidla a výsledná směs by byla moc řídká, tak stačí přidat mouku.
- Co se týče mouky, tak používám kombinace např.
- 1 a 1/2 hrnku polohrubá pšeničná + 1 a 1/2 hrnku celozrnná pšeničná mouka,
- 1 a 1/2 hrnku polohrubá pšeničná + 1 a 1/2 hrnku celozrnná špaldová mouka,
- 1 a 1/2 hrnku polohrubá pšeničná + 3/4 hrnku celozrnná žitná mouka + 3/4 hrnku celozrnná pšeničná mouka.
- atd.
- Místo kakaa lze použít 2 polévkové lžíce karobu (svatojánského chleba). Tato změna udělá z buchty trochu netradiční a přitom velice lahodnou pochoutku.
- A pak můžete buchtu vylepšit přidáním 3 polévkových lžic domácí marmelády (použila jsem třeba višňovou).
- A poslední obměnou je přidání čerstvého ovoce na buchtu, které lehce pocukrujeme. A máte opět jinou buchtu. :-)
Takže pokud budete buchtu zkoušet, tak se opravdu nebojte lidové tvořivosti a fantazii, určitě to nepokazíte.
A ještě jedna rada. Pokud jste přestřelili množství mouky a buchta už je moc tuhá, tak ji můžete rozředit:
- trochou kefíru,
- podmáslím,
- mlékem,
- vodou.
Takže tak pár rad. Mnozí z vás tyto finty jistě znají. A kdo ne, tak budu ráda, když tyto informace někomu poslouží. :-)
A tak mě ještě teď napadlo. Zveřejnila jsem tady kdysi cuketovou špaldovou buchtu, která vznikla přesně způsobem, který popisuji výše. Různá kombinace mouky, méně tuku, různá sladidla atd. :-) Takže to jen tak pro inspiraci. :-)
A tak mě ještě teď napadlo. Zveřejnila jsem tady kdysi cuketovou špaldovou buchtu, která vznikla přesně způsobem, který popisuji výše. Různá kombinace mouky, méně tuku, různá sladidla atd. :-) Takže to jen tak pro inspiraci. :-)
tvůj recept určitě zkusím, cuketových buchet není nikdy dost!:)
OdpovědětVymazatPřesně tak, cuketových buchet není nikdy dost. Zítra se chystám taky na cuketovou buchtu.
OdpovědětVymazatAhoj Kivi, i u nás se letos cuketovalo o stošest. Cukeotovou buchtu dělám hodně podobně a jak píšeš, těch variací je nespočetně. U nás ale vyhrávala klasika -jen s kakaem.
OdpovědětVymazatCuketovou buchtu dělám podobně, akorát používám výhradně celozrnné mouky. Nejčastěji hrubě mletou a jemně mletou pšeničnou mouku napůl, buchta potom není zdrclá, ale hezky vykyne a díky cuketě zůstane vláčná. Občas některou mouku vyměním za špaldovou (klidně obě) nebo přimíchám taky trochu žitné.
OdpovědětVymazatMnam, tak to musí být dobré! Sbíhají se mi sliny:)
OdpovědětVymazataj mne sa páči :-)
OdpovědětVymazatTak jupí, udělala jsem ve veganské upravě (místo vajec dvě malá rozmixovaná jablka bez slupky) a přinesla na piknik a byla ze všech buchet nejoblíbenější, okamžitě snědená a já zas ani nestihla ochutnat :) za recept děkuji
OdpovědětVymazattak to mám velkou radost, že buchta chutnala :-)
VymazatDlouho jsem na internetu hledala recept na cuketovou buchtu a ten Váš mi padnul do oka. Byl to můj první pokus s pečením buchty s cuketou a musím říct, že se to povedlo skvěle a buchta je naprosto dokonalá! Moc děkuji a pořádně prošmejdím blog, protože tu je mnoho krásných a zajímavých receptů :)
OdpovědětVymazatMňam! Příště využiju recept, taky se mi sešlo pár cuket a nevím, co s nimi:-) A navíác je to super změna.
OdpovědětVymazathttps://cukrovakralovna.wordpress.com/2015/10/01/opet-buchta-ale-jinak/