středa 19. září 2012

Dětské špaldové sušenky pro úplně nejmenší

Tyto sušenky jsem se chystala udělat opravdu velmi dlouho. Původně jsem je chtěla dělat už v době, kdy měl malý osm měsíců. Pořád jsem si ale říkala, že to bude třeba zbytečné, že jich bude moc, že mu nebudou chutnat, že s nimi bude moc práce. No znáte ještě nějakou hloupější výmluvu? :-) Vlastně ani teda nevím, proč jsem se k nim dostala až teď, když má malý 14 měsíců. Ale aspoň že teda vůbec někdy. :-) A abych pravdu řekla, jsou rychlé na přípravu, je jich tak akorát a mají dlouhou trvanlivost (teda jak v které rodině :-D), takže se prostě dají skladovat (momentálně je mám už týden a jsou pořád dobré) a navíc malému náramně chutnají.


 A kdyby jen malému, dokonce chutnaly velké skupině lidí, která se sešla o víkendu u mého strýce s rodinou a já je tam vzala, protože tam bylo dětí hodně, ale sušenky chutnaly i dospělým.


Recept je tedy dle mého názoru vhodný pro děti od sedmi měsíců. Pokud je děláte takovým malým dětem, tak pro ně pouze žloutek, ne celé vejce. A tak malinkatému miminku bych sušenky ještě dávala rozpustit do přesnídávky. Přeci jenom kousání se učí až trošku později, takže to jen tak pro info. Tak na začátku desátého měsíce by je dítko mohlo být schopné kousat už i samo, jsou křekoučké. Ale pořád platí, že pod dozorem dospělého. :-)

Jinak co se týče surovin, tak klidně můžete použít jenom samou hladkou špaldovou mouku. Já jsem ji doplnila pšeničnou hladkou, protože jsem víc špaldové už bohužel neměla. Másla můžete taky dát klidně až 100 g, mně ale těch 70 g připadalo dostačující. Cukru se dá taky přidat, ale mně to přišlo tak akorát, že to bylo sladké, ale ne tolik, aby si děti zvykaly na sladkou chuť.

Suroviny:
  • 160 g hladké mouky (100 g špaldové hladké - NE celozrnné, 60 g pšeničné hladké),
  • 70 g kvalitního másla,
  • 50 g hroznového cukru,
  • 1 vejce (nebo 1 žloutek nebo nemusí být vůbec).
Postup:
  1. Máslo si vytáhneme z ledničky tak hodinu před tím, než se chystáme vytvářet těsto.
  2. Jakmile je tedy máslo změklé (neříkám, že to nutně musí být hodina :-), tak uhněteme těsto spolu s moukami, cukrem a případně vajíčkem.
  3. Těsto dáme na chvilku do ledničky.
  4. A pak už ho jen rozválíme na pomoučeném válu a děláme formičkou tvary dle libosti. (Já jsem zvolila motýlky, kočky, prasátka a ptáčky)
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 10 minut.

22 komentářů:

  1. perfektné :) vyskúšam upiecť mojej Emke :)

    OdpovědětVymazat
  2. miminko sice už dávno nejsem, ale sušenky by mi chutnaly určitě:)

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé ty jsou pěkné, myslím, že bych je možná i dětem všechny snědla :)))

    OdpovědětVymazat
  4. mockrát děkuji za hezké komentáře! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Neni tam nejak malo masla? Ja je ted dopekla a musela jsem na jednu davku pridat cca 20 g masla. Mozna vic, nevim, prikrajovala jsem uz bez vazeni. Nespojovalo se to,bylo to drobive, i kdyz vajicko jsem tam dala (zloutek). Pri valeni testa byly taky problemy, neustale to praskalo a trhalo se. No, v obdobnem receptu na netu je na 100 g mouky 50 g masla. Takze to tak odpovida, pridat cca 20- 25 g masla tady. Jinak jsou dobre, takove "zdravovyzivove" :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se tam neda vejce, samozrejme z toho vznikne neco podobne drobence ;)
      Pokud date cele vejce, slepi se to jak ma, nebo ne? Ono zalezi i na velikosti vejce, jak to testo vyjde. Dnes jsem vse odvazila presne, ale testo bylo moc lepive a potrebovalo jeste lzici mouky.

      Vymazat
    2. Delam je asi po roce a dala jsem tam cele vejce a uz to bylo lepsi. Budu delat uz jen s vajickem. Jinak chutove stejne, mne chutnaji. Jo, ale mouku jsem mela jen spaldovou a celozrnnou, tak mozna to taky hralo tehdy roli. Ted jsem mela tu samou plus teda to vejce a dobre.

      Vymazat
  6. prosím vás proč né celozrné? Já jsme si koupila celozrnou :-) z ní to nepůjde?

    OdpovědětVymazat
  7. Celozrnna mouka a vyrobky z ni by se do urciteho veku davat nemely, brisko si s nima efektivne neporadi. Tak takto to asi kivi myslela ��

    OdpovědětVymazat
  8. Já tedy nevím, spaldove susenky super, ale proc sedmi měsíčnímu miminku? Naše děti meli první susenky na vánoce kolem 15 měsíců a to mi celozrnna mouka v sušenkach nepřišla jako velký hřích, vdyt jich sni jen trošku.

    OdpovědětVymazat
  9. tak jsem je udělala podle receptu a drolí se - dala jsem žloutek... už je dělat nebudu :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pokud se drolí, stačí přidat trochu másla nebo vody, ale po troškách a pak to bude ok, pokud jsem teda správně pochopila, že se drolí při válení a zpracování těsta.
      Jestli se drolí upečený výsledek, tak to nevím, jsou to sušenky na způsob lineckých, takže by měly být dobře pokousatelné...

      Vymazat
    2. Ja vetcny bojovnik s pecenim jsem je zvladla , muj syn je tlaci do pusy jeden za druhym a musim je schovavat. Dekuji za recept

      Vymazat
  10. Výborné sušenky. U nás tedy dluho nevydržely, mlsá celá rodina :)
    Jen jsem dala o trochu více másla :)

    OdpovědětVymazat
  11. Děkuju za recept, povedly se a ozdobily dort k 1. narozeninám :-) Holkám moc chutnaly a to jsem je upekla bez cukru a bez jakéhokoli přislazení :-)

    OdpovědětVymazat
  12. ja som prave dokocila cesto a kedze ma drobec uz 2 roky, tak som dala vajicko cele a v pohode, prijemne cesto...uvidime po upeceni ale som si zdibla do cesta a chuti dobre

    OdpovědětVymazat
  13. Ahojte, delala jsem je pouze ze špaldovky a másla a místo cukru dala datlový sirup. taky mnamka:)

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem dala polovinu cukru a trošku jsem dosladila javorovým sirupem. Chutná to moc dobře a navíc se tím dá skvěle vykorigovat lepivost těsta, pokud nepoužíváte vajíčko ;)

    OdpovědětVymazat
  15. Můžu se zeptat kde skladujete? :) děkuji

    OdpovědětVymazat
  16. Jojo když to vidím tak je mi jasné jak se ostatní snaží o hubnutí, ale když neznají ty vaše super webové stránky a seznam receptů, tak to nikdy nemohou dokázat dotáhnout do zdárného konce. Škoda že se prezentujete jen na tomto webu, je to opravdu vyčerpávající.

    OdpovědětVymazat