neděle 16. září 2012

Nepečený piškotový dort se zakysanou smetanou

Tento nepečený dort asi nebude patřit k těm zdravým receptům, které preferuji. Ale vyzkoušet si, jak dopadne kombinace zakysané smetany a piškotů bylo mým dlouhodobým plánem. Nedávno u nás byly hody, tak jsem se chopila příležitosti a tento dort udělala právě k hodům.


S výsledkem jsem byla spokojená. Akorát to krájení těchto nepečených věcí je vždycky takové složitější, ale nakonec to vcelku šlo.
Jinak sice to není ten nejzdravější recept, ale ještě by mohlo být i hůř, přeci jenom žádný máslový krém dort neobsahuje a piškoty jsou sice sladké, ale zase bez tuku. Takže jednou za čas se to snad může. :-)


Suroviny:
  • 950 g zakysané smetany,
  • 200 g bílého jogurtu Hollandia,
  • 4 balíčky BIO vanilkového cukru (4 x 20g),
  • 1 balení jáhelných piškotů (120 g) (lépe 1 a půl balení),
  • cca 240 g dětských piškotů (takové ty klasické z Opavie),
  • 1 hruškový kompot (měla jsem domácí),
  • 1 lžička kakaa,
  • 1 proužek hořké čokolády.

Postup:
  1. Do dortové otevírací formy o průměru 26 cm položíme pečící papír.
  2. Formu vyskládáme piškoty. Na dno položíme klasické dětské piškoty a po stranách dáme jáhelné piškoty. Trošku to padá, ale jde to. Já měla jen jedno balení jáhelných piškotů, tak mi to nevyšlo po celém obvodu formy, proto kdo chce mít jáhelné piškoty po celém obvodu, je potřeba ještě další balení.
  3. Smícháme zakysanou smetanu se třemi balíčky vanilkového cukru. Také si smícháme bílý jogurt s kakaem a s jedním vanilkovým cukrem.
  4. Část bílého krému dáme na piškoty, pak položíme vrstvu piškotů, pak zase bílý krém, piškoty atd.. Poslední vrstvou je kakaový krém.
  5. Na vrch dortu poskládáme ještě pokrájené hrušky a dort dáme do ledničky (nejlépe do druhého dne).
  6. Těsně před servírováním ještě postrouháme hořkou čokoládou.

Ještě taková poznámka. Záleží na každém, jestli chce mít více tmavého krému nebo světlého nebo třeba tmavý vůbec nedávat. Mým cílem bylo, abych měla úplně plnou dortovou formu. Takže jsem krému pořád přidělávala, pořád mi chyběl, na začátku jsem neměla správný odhad. Proto jsem na poslední vrstvu použila bílý jogurt, protože zakysaná smetana prostě došla. Ale vůbec ničemu to nevadilo.


17 komentářů:

  1. Tenhle dort dělala vždycky babička, kdykoliv měl někdo narozeniny nebo svátek, nebo byla nějaká sešlost. Akorát mezi vrstvy piškotů dávala ještě banány, kiwi, mandarinky a další ovoce. Jo a říkala tomu lajšpajz :D

    OdpovědětVymazat
  2. Miluju ho v kombinaci s jahodama:)

    OdpovědětVymazat
  3. Nějaký takový sem chtěla teď o víkendu dělat, ale při pohledu na toustový chleba a datum jeho spotřeby sem si to rozmyslela a udělala žemlovku :D

    OdpovědětVymazat
  4. Mnam to vypadá vážně moc dobře :).A po jáhelných piškotkách se musím podívat! Kde je vezmu? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jáhlové piškoty kupuji v prodejně zdravé výživy, nikde jinde jsem je bohužel neviděla...

      Vymazat
  5. vypadá dobře:) jáhelné piškoty musím ochutnat, máme doma pořád jen ty klasické - pro pejska, a já je ujídám :DD
    a když by se tady nahradila ta zakysaná smetana tvarohem smíchaným s jogurtem, dalo by se tomu říkat zdravý recept:) ( teda ne že by smetana byla nezdravá, jen tučnější :) )

    OdpovědětVymazat
  6. tento milujem , rýchle, zdravé a môžu ho aj malé deti...:)

    OdpovědětVymazat
  7. Náhodou, nemyslím, že by to byla zase taková nezdravá katastrofa. Čokoládové dortíky jsou na tom třeba mnohem hůř :D
    Jinak to vypadá, jako vždy, úplně nádherně:)

    OdpovědětVymazat
  8. Tyto dorty miluju. Nejlepší s ovocem dělá moje teta a nejlepší kávový moje babička...takže si ho u nich vždycky přeju na narozeniny místo obyč. dortu-ty moc ráda nemám..:D
    Ale tento vypadá taky užasně a asi ho budu muset vyzkoušet i sama a ne si ho jen jednou za rok nechat udělat..:D

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam tyhle nepečené dorty miluju už od malička:)))) A ten tvůj je i velmi pěkný a těch zdravých surovin :)))))

    OdpovědětVymazat
  10. tiež máme radi a hlavne v lete, je svieža......krásne sa ti vydarila :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Krásně vychlazený a uležený do druhého dne musí být vynikající.... Kivi..Mńam... :-)

    OdpovědětVymazat
  12. mockrát vám děkuji za milé komentáře!

    OdpovědětVymazat
  13. Prosím vás chtěla bych se zeptat jek to chtná a jesli to není naspůsob Tiramisu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no chutná... to se těžko popisuje, je to varianta odlehčeného dortu, sice je v něm použita zakysaná smetana, ale oproti klasickým máslovým dortům bych řekla, že je to odlehčená verze :-) tiramisu mi to nepřipomíná. Není v tom káva a to je podle mě důležitá součást tiramisu...

      Vymazat
  14. Tento nepečený dort jdu právě na zítra vytvořit ,je to moc dobrý ke kávičce

    OdpovědětVymazat
  15. Jestli jste zvyklí dělat i takové věci tak to by vás třeba mohlo zajímat nějaké místo kde seženete sušené a kandované ovoce, nemám pravdu? Je plno věcí a plno lokalit na světě kde se něco takového vyrábí, tak proč si to prostě neobjednat do Česka?

    OdpovědětVymazat