čtvrtek 4. října 2012

Bramboráky z červené řepy

Červená řepa je pro mě malý zázrak přírody. :-) Zní to možná trochu blbě, ale vždycky když ji zpracovávám, žasnu nad tou nádhernou barvou, kterou můžeme v přírodě najít. Mám od ní vždycky krásně krvavé ruce a stačí opravdu jenom malinkatý kousek a hned je všechno červené. Taky se mi podařilo trochu ji nešikovně zmáčknout a hned jsme měli červené kapičky po celé kuchyni. :-)


Jak se tak ale dívám, recept z červené řepy tady mám zatím jen jeden, což jsou Těstoviny s červenou řepou a balkánských sýrem. Přitom jsem toho dělala z červené řepy už mnohem více. Nevadí, já to sem časem doplním, opravdu. :-)
Tyto bramboráky byly ale skutečně vynikající. Proto moc nedokážu pochopit, že malému nechutnaly, přitom červenou řepu třeba v polévce nebo buchtě má moc rád. Tak nevím. Každopádně mně teda připadaly hodně dobré. :-)


Recept jsem čerpala zde. Tam teda píšou použít syrovou červenou řepu, já už ji měla předem uvařenou, tak jsem dala uvařenou. A co se týče poměru surovin, může být úplně libovolný. Kdo chce přidat brambory, ať přidá, nebo naopak přidat více mouky, aby bylo těsto hutnější. Záleží na každém, pokazit se to podle mě nedá. Aspoň doufám. :-)

Suroviny:
  • 250 - 300 g uvařené červené řepy,
  • 2 středně velké brambory,
  • 1 malá cibule nebo 1/2 střední cibule,
  • 1 větší stroužek česneku,
  • 2 vejce,
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce hladké špaldové mouky (nebo klidně obyčejné hladké),
  • 1 polévková lžíce hrubé mouky,
  • sůl,
  • majoránka,
  • případně pepř,
  • olej na smažení.

Postup:
  1. Červenou řepu si uvaříme. (Pro toho, kdo ještě nevařil červenou řepu. Řepu si pořádně omyjeme, dáme do vody tak, aby v ní byla řepa úplně celá a nečouhal ani kousek. :-) Vaříme asi 1 hodinu, po hodině zkusíme zapíchnout vidličkou, zda už je řepa měkká. Zapíchnutí vidličkou neděláme přiliš často.) Jinak na internetu jsem viděla bramboráky ze syrové řepy, takže asi by se tento delší krok dal vynechat.
  2. Řepu si oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  3. Cibuli si očistíme a pokrájíme na malinkaté kousíčky a přidáme k řepě.
  4. Pak si nachystáme česnek, rozmáčkneme ho a přidáme ke směsi.
  5. Brambory si oloupeme a nastrouháme také nahrubo.
  6. A pak už přidáme jen vajíčka, mouky, sůl, majoránku, případně pepř.
  7. Na pánvi lžičkou tvarujeme placičky a opékáme po obou stranách.

6 komentářů:

  1. konečně smysluplné vyuýžití červené řepy, které jsem schopna akceptovat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo! To zkusim. Řepa mi chutná jako hlína a mám s ní velký problém, ale tomuhle věřím :)

    OdpovědětVymazat
  3. neumíš si představit, jakou jsem na ně teď dostala chuť
    ty musí být skvělý!

    OdpovědětVymazat
  4. prima, to jsem ještě nedělala ani na recept jsem nenarazila:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  5. Teda. Koukám jak blázen. Řepáky by mě nenapadly, přitom vypadají moc dobře. Sbíhají se mi sliny!

    OdpovědětVymazat
  6. Zatím jsem z řepy dělala jen carpacio a salát, vyzkouším i placky. Už na ně mám chuť. Děkuji za inspiraci. Jana

    OdpovědětVymazat