čtvrtek 20. prosince 2012

Vánoční pečení 2012

Tak a hotovo. I když pořád mám choutky ještě něco upéct, tak už jsem se umírnila a řekla si, že to stačí. Tloustnu už teď a to teprve to největší besedování a svátkování, které je vždy doprovázené plnými talířky jídla, příjde.
A já jsem bohužel člověk, kterému roste chuť při pohledu na cokoliv sladkého. Takže jsem to letos už uzavřela. A takto vypadá naše krabice, která je tvořená z mých výtvorů a taky jsou tam dva výtvory mé maminky, se kterou jsme si udělaly takovou výměnu. Jo ještě tam chybí perníky, ty mi mamča teprve dodá.


Recepty na jednotlivé cukroví jsou většinou na mém blogu již někde uvedené (aspoň na ně odkážu) a ty co nejsou, tak doplním teď.

Alternativní linecké cukroví
Vkládala jsem jej na blog nedávno. Pekla jsem dva druhy a plnila buď marmeládou nebo karobovou pomazánkou.



Dětské špaldové sušenky s hroznovým cukrem

Tyto sušenky jsou oblíbenými sušenkami mého syna a vlastně je dělám jen pro něj. Můžete vykrajovat jakékoliv tvary.


V mé krabici s cukrovím najdete tyto sušenky ve tvaru autíček. Ty mají u nás doma teď veliký úspěch. Do původního receptu jsem akorát přidala o 30 g více másla.



Ovocný ořechový chlebíček

Tento chlebíček je v mém předposledním příspěvku, tak asi netřeba komentovat.



Griliášové oplatky
Recept na tyto oplatky na mém blogu ještě není a vlastně jsem je ještě nikdy sama nedělala. Je to oblíbený recept mojí mamky. Nejsou pečené, je jich vždycky moc, jsou trvanlivé a sklízí každoročně velký úspěch.




Suroviny:
  • 250 g krystalového cukru upálit na karamel, přidat
  • 1 kondenzované mléko,
  • 1 rozpuštěnou Heru (máslo),
  • 250 g mletých vlašských ořechů.
Postup:
  1. Cukru v kastrolu upálíme na karamel, pak přidáme máslo a kondenzované mléko a hlavně pořád mícháme a mícháme. Občas se z toho udělá taková pevná hmota a je s tím fakt práce, ale ta hmota se dá zase dobře rozmíchat.
  2. Pak přidáme mleté ořechy a vaříme asi 7 minut.
  3. Hmotu natřeme na dortové oplatky, zatížíme a necháme ztuhnout.
  4. Potom můžeme pokrájet a máčet v čokoládě. Mamka už tu čokoládu nedává, máme to rádi i tak.

Čokoládové cookies Hanky Zemanové
40 sušenek



Suroviny:
  • 150 ml oleje (sezamový, řepkový, slunečnicový),
  • 10 lžic javorového sirupu (měla jsem jen datlový),
  • 250 g celozrnné špaldové mouky (dala jsem částečně i hladkou),
  • 1 lžíce vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů),
  • 3 lžíce kakaa (nebo 2 lžíce karobu),
  • 100 g čokolády.
Postup:
  1. Olej promícháme metlou se sirupem. Potom vmícháme zbytek surovin a čokoládu nakrájenou na malé kousky.
  2. Tvarujeme hrudky nebo placičky a pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů cca 15 minut.
  3. Ihned po dopečení s nimi nemanipulujeme a necháme je zchladnout na plechu, protože jsou zpočátku hodně křehké.

Datlové sušenky Hanky Zemanové pečené mojí mamčou

Tyto sušenky mi napekla moje mamka. Sama jsem byla zvědavá, jak dopadnou. Prý s nimi bylo víc práce, ale výsledek stojí určitě za to a jsem ráda, že se moje mamka dala taky na alternativní pečení a zkusila něco i z těch mých pokusů. A mimochodem moc se ji povedly.
Uvádím recept, tak jak je v kuchařce Hanky Zemanové. Jestli v něm mamka něco málo pozměnila, to nevím, neptala jsem se, každopádně nic zásadního, pač suroviny jsem ji kupovala. :-)


Suroviny:
  • 240 g špaldové hladké mouky,
  • 60 g celozrnné špaldové jemně mleté,
  • 2 čl kypřícího prášku bez fosfátů,
  • 1 čl skořice,
  • 1 čl pravé vanilky,
  • 180 g másla pokojové teploty,
  • 100 g datlového nebo rýžového bio sirupu,
  • 100 g lískových oříšků,
  • 150 g sušených datlí (měkkých!),
  • 1 pl citronové šťávy.
čokoládová poleva:

200 g čokoládových peciček nebo 200 g hořké biočokolády a 30 g palmového či kokosového tuku

Postup:
  1. Nejvíce času zabere příprava oříšků, proto je lepší si je připravit předem. Lískové oříšky opražte v troubě rozehřáté na 120 cca 10-15 minut - začnou vonět, slupička se bude snadno sloupávat. Uvnitř nesmí být oříšky tmavé, tj spálené. Rukama odstraňte z vychladlých oříšků slupičku a v mixéru je umelte na velmi jemno. Lze je i nastrouhat na mlýnku na strouhanku.
  2. Sušené datle nakrájejte na velmi jemné kostičky. Krájejte jen měkké datle, aby pak v pečivu nebyly příliš tvrdé kousky.
  3. Všechny ingredience smíchejte dohromady a utvořte těsto. Nechte ho odpočinout v ledničce nejméně hodinu, ale klidně i přes noc. ( Můžete ho tam nechat klidně i týden).
  4. Po vyjmutí z ledničky nechte chvíli „ohřát" v pokojové teplotě a rukama propracujte. Vyválejte plát (síly tak 4-5mm). Jde to dobře přes velký mikroténový sáček. Vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary.
  5. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 160 cca 10 minut. Normální troubu vyhřejte na 180. Hvězdičky budou měkké, když je budete vyndávat z trouby, proto je nechte na plechu zchladnout, čímž zatuhnou a zpevní se.
  6. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Bio čokopecičky stačí v nerezové misce rozehřát v troubě a není nutné přidávat tuk. Jinak, nemáte-li je, tak si klasicky ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a tuk a promíchejte.
  7. Vychladlé obalujte v čokoládové polevě a ozdobte buď drcenými oříšky nebo půlkou celého oříšku (nejlépe předem opraženého a oloupaného).

15 komentářů:

  1. No teda, na Vánoce jsi krásně připravena:))
    já jsem dneska ochutnávala curkoví ( až moc ochutnávala:D ) a teď je mi akorát špatně...že já se nikdy nepoučím:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já se bohužel taky nikdy nepoučím, když ono je to vždycky všechno tak dobré, ať už to zdravé nebo nezdravé nebo já nevím jaké ještě :-D

      Vymazat
  2. To je rozmanitost :-)
    Já a mé perníčky se jdeme zakopat :-)
    Krásné Vánoce! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, nechoďte se zakopat, vždyť o tom to přeci není. :-) Já to dělám, protože mě to moc baví, beru to jako způsob relaxace a ne jako nějaké závodění, kolik budu mít druhů cukroví. A myslím, že někdo toho dělá určitě daleko víc. Já měla dokonce letos choutky si cukroví objednat, ale ještě že jsem to neudělala, pač bych se připravila o zábavu :-D

      Vymazat
  3. Teeda smekám klobouk dolů před těmi oplatky, vypadají jako z obchodu! Mně by se takhle krásně asi nepovedly :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky, musím to vzkázat mamce, to je její práce! Tyto oplatky už dělá roky a nikdy nezklamou. :-)

      Vymazat
  4. Ty datlové jsem pekla taky a všem (i odpůrcům všeho zdravého) hrozně chutnali. :-) Moc se ti to povedlo, všechno vypadá skvěle! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ty datlové jsou opravdu originální a i odpůrci zdravého si příjdou na své :-)

      Vymazat
  5. Teeda ty si šikula, tolik druhů:)

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Kivi, klobouk dolů! Všechny druhy vypadají extrémně lákavě a mně už taky roste chuť zase na další kousek :D

    OdpovědětVymazat
  8. Mňam! Čokoládové cookies si udělám zřejmě co nevidět. :P

    http://fitkriss.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat