úterý 19. února 2013

Kokosovo-citrónové sušenky s červenou marmeládou

Recept na tyto sušenky zveřejnila Veronika na svém blogu čtrnáct dní před Vánocemi. Když jsem ho prostudovala, už podle ingrediencí jsem tušila, že je to opravdu bomba. Ovšem do mého pečícího vánočního seznamu už se opravdu nevlezl, ale věděla jsem, že jej vyzkouším hned, jak to bude možné.

A ta příležitost nastala hned v lednu. A tak jak jsem tušila, tak tak to dopadlo. Nejlepší kokosové sušenky, které jsem kdy jedla! Myslím, že pokud budu chtít někdy udělat kokosové sušenky, tak sáhnu asi vždy po tomto receptu. Kombinace kokosu a citronu je naprosto fantastická a jakmile se k tomu přidá ještě marmeláda, tak dokonalá sladkost je na světě. Vážně to nepřeháním! :-)


V původním receptu je místo másla kombinace kokosového másla a hery. Já jsem kokosové máslo nikde nesehnala a domácí se mi nepodařilo udělat. Takže pokud máte kokosové máslo, tak ho určitě použijte, ale s normálním máslem je to taky úžasné. :-)

Pokud nemáte rapaduru, použijte klidně hnědý cukr, ale dejte ho určitě víc. Rapadura má totiž vyšší sladivost jak hnědý cukr.

Suroviny:
  • 2/3 hrnku kukuřičné hladké mouky,
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky, 
  • 2/3 hrnku strouhaného kokosu,
  • špetka soli,
  • 100 g másla,
  • 1/3 hrnku rapadury,
  • 1 žloutek,
  • kůra z 1/2 bio citrónu,
  • 2 lžíce citrónové šťávy,
  • rybízovo-malinová marmeláda (nebo jakákoliv jiná červené barvy). 

Postup:
  1. V míse promícháme (či rozšleháme) změklé máslo a rapaduru. Vyšleháme hladký krém. 
  2. Přidáme žloutek a znova prošleháme. 
  3. Do krému přidáme kůru a šťávu z citrónu.
  4. Ve druhé míse promícháme všechny suché suroviny (kukuřičnou mouku, polohrubou mouku, kokos a sůl). 
  5. Suchou směs pak postupně vsypeme do máslové směsi a vypracujeme těsto (nejlépe to jde rukama).
  6. Z těsta tvoříme malé kuličky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Do každé kuličky pak prstem vytlačíme důlek, který naplníme marmeládou.
  7. Sušenky pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 12 minut. 


Pokud se do nich budete pouštět, tak vás musím upozornit. Z dané dávky vytvoříte asi 20-25 sušenek, záleží, jak je budete dělat velké. Vyjde to na jeden plech. Vzhledem k tomu, jak jsou sušenky výborné, tak je to množství proklatě malé. Takže když už, tak já jedině dvojnásobek. :-) U nás sušenky zmizely tak rychle, že jsem je nestačila ani donést ochutnat mamce. Takže mami, příště určitě donesu, protože jich udělám víc! :-)


10 komentářů:

  1. Hmm, to vypadá dokonale lahodně :-) Takhle pozdě sem dávat takové dobroty!!! :-)
    Určitě to vyzkouším, poslední dobou ujíždím na všem, kde se vyskytne nějaký ten citrus :-)
    Díky!

    OdpovědětVymazat
  2. :-D tečou mi sliny.. ach jo !:-D

    http://my-dream-lifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Přítel zbožňuje vše kokosové, takže mu určitě tady ty sušenky naservíruju, díky za recept :-)

    OdpovědětVymazat
  4. PAne jo, toto vypadá božsky! :))
    Nedělej mi takové chutě :D

    OdpovědětVymazat
  5. Kokos mám strašně ráda, takže kokosový sušenky musí být taky úžasný :) Někdy je musím vyzkoušet, když je tak vychvaluješ :)

    OdpovědětVymazat
  6. Po dotazu na strejdu googla, co je to rapadura, vážně zvažuju jejich upečení. Citron s kokosem zní výborně. U nás dneska padá za oběť citronová babeta :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to úžasně :) My jsme jednou s kamarádkou pekly podobné, ale nebyly kokosové a byly výtečné :D:)

    OdpovědětVymazat
  8. aj mne sa veľmi páčia a kokosové ľúbim, máš ich krásne :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, ráda bych tě pozvala na svůj blog . Předem podotýkám, že mi nejde o reklamu, ale o to, aby se o problematice, které se na svém webu věnuju, dozvědělo co nejvíce lidí a poučilo to tak laickou veřejnost, která je většinou jen plna předsudků. Blog je věnován poruchám příjmu potravy a hlavně boji s těmito nemocemi. Nehodlám se řadit k thinspo nebo podobným komunitám. Na blogu najdeš i trochu z cesty mým životem, každodením bojem s PPP, ale také spoustu rad a tipů týkajících se kosmetiky, fotek, článků o mně samé, beauty vychytávky, recenze, recepty, které nikde jinde nenajdeš a mnoho dalšího. Kdyby tě blog zaujal, budu moc ráda, když zanecháš komentář nebo se můžeš stát dalším z mých ctěných "followers". Budu se moc těšit na tvou návštěvu a přeji krásný zbytek dne. Andie :)*
    www.andie-chambers.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat