pátek 4. října 2013

Sušenky z arašídového másla

Poslední dobou mám neustálou chuť na nějaké sušenky. Ale ne žádné z obchodu, tam můžu projít všechny regály a nezaujme mě ani jedna. A dokonce už mě nějak nebaví sušenky ze zdravé výživy. Takže co mi zbývá? Upéct si vlastní. :-) Už jsem jich teď poslední dobou dělala povícero. Jedny z mých nejoblíbenějších mám zde na blogu - Kokosovo-citrónové sušenky s červenou marmeládou a i když nejsem moc na kakaové dezerty, buchty, sušenky, tak nedávno jsem si pochutnala na čokoládových cookies Hanky Zemanové, o kterých píšu v loňském vánočním pečení. Ale teď už zpět k dnešnímu receptu, jsou to sušenky z arašídového másla, které jsem si taky velmi rychle zamilovala.


Do pečení právě těchto sušenek jsem si pustila kvůli velmi neoriginálnímu důvodu. Doma jsem měla skoro celé balení arašídového másla, kterému se blížila expirační lhůta. :-) V těhotenství se prostě mění chutě, takže arašídové máslo u mě leželo dlouho netknuté a nemohla jsem se na něho podívat. Zato teď si ho dám velmi ráda a tyto sušenky jsem během 14 dní dělala už dvakrát.
Jo a ještě jsem chtěla říct, že mám ráda typ sušenek, které jsou takové křupavé, samozřejmě ne zas úplně tvrdé, což jsou přesně tady tyto. Říkám to proto, že jsem poslední dobou dělala hodně sušenek, které měly výslednou konzistenci dost měkkou, tak jsem měla pocit, že jím spíš malé buchtičky nebo muffiny ve tvaru sušenek než sušenky samotné. Prostě si myslím, že sušenka má být trochu křupavá.



Inspirace zde

Suroviny:
  • 300 g špaldové mouky (150 g hladké špaldové mouky, 150 g hladké špaldové celozrnné mouky),
  • 140 g arašídového másla,
  • 100 g másla,
  • 100 g třtinového cukru,
  • 2 vejce,
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva.
Postup:
  1. Rozpustíme si máslo. Mezitím si smícháme vejce s cukrem, přidáme arašídové máslo a pak rozpuštěné máslo.
  2. Pak už přidáme mouky a prášek do pečiva a prvně jsem míchala pořád vařečkou, na závěr už bylo třeba rukama uhnětat těsto, šlo to hezky.
  3. 2 plechy si vyložíme papírem na pečení a troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  4. Lžičkou si nabíráme těsto, které klademe na plech a z něj pak tvarujeme bochánky, placky, jak je se to dá nazvat. Kdo chce, může vidličkou přitlačit na sušenku a tím získá designově zajímavější tvar. Já zkusila oba dva způsoby a ten s vidličkou se mi zdál hezčí.
Varianta zdobení vidličkou

Verze sušenek bez zdobení vidličkou

6 komentářů:

  1. Vypadají výborně. :) někdy budu muset vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,

    vytvořili jsme 1. ročník české národní soutěže FOOD BLOG ROKU 2013 a věříme, že tato soutěž nás bude všechny motivovat ještě více k chutnějšímu vaření, psaní a focení.

    Zařadili jsme Váš blog do seznamu food blogů. Použili jsme zmenšeninu vaší fotografie, název blogu a odkaz na vaše stránky. Pokud si přejete vymazat z tohoto seznamu, dejte nám prosím vědět.

    Hodně štěstí vašemu blogu!

    Lukáš Beránek
    food BLOG roku
    e-mail: foodblogroku@gmail.com

    www.foodblogroku.cz
    www.facebook.com/foodblogroku

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky Ivi,

    tak si Jirka koupil arašídové máslo, neb je neuvěřitelný požírač buráků, ale bohužel mu nechutnalo a tak teď já, baštím sušenky z arašídového másla :-).

    Inka mi s nimi úžasně pomáhala a pekly sme až do 22:00h.

    Na mě sice málo sladké, ale trocha bílé posýpky a paráda.

    A tady můžeš mrknout, jak Inka pomáhala

    http://zahradasnu.blogspot.cz/2014/03/jak-jsme-pekly-burakove-susenky-od-kivi.html




    Pavla


    OdpovědětVymazat