sobota 1. února 2014

Citronovo-tymiánové sušenky

Citronovo-tymiánové sušenky řadím mezi své velice oblíbené a mohu je jen a jen doporučit. Oblíbila jsem si je asi díky jejich originální chuti, která je opravdu jedinečná a nedá se zaměnit s žádnými jinými sušenkami. Recept jsem čerpala z Martininy kuchyně a tímto jí moc děkuji. :-)


V původním receptu je uveden čerstvý tymián a čerstvý zázvor, neměla jsem ani jedno, tak jsem použila sušené a myslím, že to na výsledku nic nemění.

Suroviny:
  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky + ještě trošku, 
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva, 
  • špetka soli, 
  • 1 a půl lžičky sušeného tymiánu, 
  • 125 g másla pokojové teploty, 
  • 1/2 hrnku hnědého cukru (dala jsem o něco míň),
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry,
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru,
  • 1 menší vejce,
  • 1-2 lžíce šťávy z citronu,
  • mléko na potření.
Komu se to nechce přepočítávat, tak zde jsou suroviny na dvojnásobné množství:
  • 3 a 1/4 hrnku polohrubé mouky,
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva,
  • 1/4 lžičky soli,
  • 3 lžičky sušeného tymiánu,
  • 250 g másla pokojové teploty,
  • 1 hrnek hnědého cukru (stačí o trošku míň),
  • 2 lžíce nastrouhané citronové kůry, 
  • 1 lžička sušeného zázvoru,
  • 1 vejce, 
  • 2 lžíce citronové šťávy, 
  • mléko na potření.

Postup:
  1. Máslo si předem vyděláme z ledničky, aby nám změklo.
  2. Změklé máslo utřeme s cukrem, citronovou kůrou, vejcem a citronovou šťávou.
  3. Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, sůl, tymián, zázvor. Vše řádně promícháme a pak rukama vytvarujeme těsto. S těstem by se mělo opravdu dobře pracovat, pokud se vám špatně pojí, tak přidejte trošku vody, pokud je naopak moc mazlavé, přidejte trošku mouky.
  4. Hmotu si pak dáme na vál a vypracujeme válce o průměru asi 5 cm nebo jak chcete.
  5. Dáme do lednice vychladit.
  6. Pak nožem krájíme tenká kolečka (těstem si otáčíme, aby nevznikly při krájení šišky). Tento postup se mi zdál trošku zdlouhavý, příště vyzkouším, zda by se těsto nedalo klasicky rozválet a vykrajovat kolečka, pro mě by to bylo určitě rychlejší.
  7. Kolečka dáme na plech s pečícím papírem, sušenky ještě potřeme mlékem a pečeme na 170 stupňů asi 14 minut. Jakmile začnou okraje sušenek zlátnout, tak plech vyndáme.


Jinak doufám, že už sem časem dát i příspěvek na téma vánočního cukroví, který je sice velice neaktuální, ale pro příští rok se bude určitě hodit.
Pro dnešek vše. :-)

3 komentáře:

  1. Teeeda, ty jsou. :)) Vypadají moc hezky. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Dopoledne jsem je pekla, jsou výborné :)
    Jedna dávka mi vyšla akorát tak na plech - 30 sušenek

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,

    chápu, že asi dostáváte spousty nabídek, ale podařilo se nám dohodnout s partnerem našeho projektu Aperol Spritz FOOD BLOG ROKU zajímavou soutěž o spolupráci v hodnotě 50.000 Kč, které se může zúčastnit každý český food bloger.

    Dovoluji si Vás proto informovat o soutěži "Aperitivo Moment" o food blogerskou spolupráci s APEROL Spritz, Crodino, CINZANO a CAMPARI.


    Pravidla soutěže:

    1. Vytvořte a publikujte příspěvek na svém blogu na téma "Aperitivo Moment". Jeho typickou součástí je finger food a sklenka aperitivu. Nejtypičtějším je Aperol Spritz. Součástí příspěvku musí být fotografie vytvořeného finger food a drink na bázi Aperol, Campari, Crodino nebo Cinzano.

    2. Pošlete internetový odkaz na svůj příspěvek na e-mail foodblogroku@gmail.com.

    Uzávěrka soutěže je 22. dubna 2014.

    Vyhlášení vítěze proběhne na večírku 6. května 2014 v Tančící kuchyni, kam budou Ti nejlepší pozváni.
    Více informací o soutěži naleznete zde: http://www.foodblogroku.cz/p/soutez_11.html

    Věřím, že Vás soutěž zaujme a že se rádi zúčastníte.

    Hezký den



    Lukáš Beránek
    Aperol Spritz FOOD BLOG ROKU
    e-mail: foodblogroku@gmail.com

    www.foodblogroku.cz
    www.facebook.com/foodblogroku

    OdpovědětVymazat