pátek 13. července 2012

Dort pro roční dítě

Včera jsem zde zatím nechtíc zveřejnila fotky tohoto dortu, aniž bych měla zpracovaný zbytek jako suroviny a postup. To je tím, že je pole publikovat a uložit hned vedle sebe a stane se to snadno. 
Takže jsem dort vzala jako prioritní a hned jsem šla zpracovávat zbytek. :-)

Jak již název příspěvku napovídá, dort byl připraven pro roční dítě a to konkrétně to naše. :-) Myslím si, že k sobě narozeniny a dort neodmyslitelně patří, aspoň když se to týká dětí. Děti mají rády dorty a hlavně ocení vizuální vzhled.
Dort pro první narozeniny byl pro mě výzvou a přemýšlela jsem o něm aspoň dva měsíce před tím velkým dnem. Chtěla jsem udělat takový dort, který by byl hlavně ze surovin, které může i roční dítě, aby byl aspoň trochu hezký a co bylo nejhorší, abych ho uměla udělat i já. :-)) Nápadů jsem měla víc. Nakonec zvítězil nepečený jablečný dort


Co se týče těch surovin pro roční dítě. Stoprocentní to není, v piškotech je obyčejný bílý cukr, ale pořád je to nejmenší zlo, když si vezmu v úvahu různé krémové dorty. Dělala jsem si den dopředu i domácí piškoty, které jsem do dortu chtěla použít a které by splňovaly moje požadavky. Jenže to nedopadlo, takže jsme je snědly jen tak. Do dortu byly nepoužitelné.


Asi spousta z vás zná takové ty fotky malého dítěte s dortem a jednou svíčkou. Já jsem tohle chtěla malému za každou cenu splnit. Aby i on měl tuto fotku, na kterou se bude po letech dívat. Až ze mě můj manžel nemohl, jak to pořád prožívám. Možná jsem citlivka, ale prostě ten dort pro malého jsem si opravdu užila se vším všudy.

A teď už suroviny a postup. :-)

Suroviny:
  • 1 kg jablek, oloupaných a pokrájených na kostky,
  • 8 polévkových lžic hroznového cukru,
  • 2 balíčky vanilkového pudinku v prášku (jeden z nich jsem použila v BIO kvalitě s pravou vanilkou),
  • 1-2 balení cukrářských piškotů, tak aby vyšly na obvod dortové formy,
  • necelý 1 balíček dětských piškotů,
  • 1 balení bezlepkových piškotů,
  • na ozdobu: 
    • kompotované broskve,  
    • jahody, 
    • hrozny, 
    • troška jahodové přesnídávky bez přidaného cukru (a použila jsem navíc v BIO kvalitě).

Postup:
  1. Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na kostky.
  2. Jablka zalijeme 200 ml vody, osladíme a přivedeme k varu. 
  3. Vaříme pět až deset minut. 
  4. Pak hmotu párkrát projedeme šťouchadlem na brambory nebo použijeme ponorný mixér (já jsem tentokrát zvolila mixér, ale radši používám šťouchadlo).
  5. Pudink rozmícháme v 400 ml studené vody a vlijeme do jablečné směsi. 
  6. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme dvě minuty. 
  7. Dortovou formu vypláchneme studenou vodou.
  8. Okraje formy vyložíme cukrářskými piškoty, dno formy vyložíme obyčejnými piškoty.
  9. Zalijeme třetinou jablečné směsi a stejným způsobem vytvoříme další vrstvy. Druhá a třetí vrstva piškotů je tvořena bezlepkovými piškoty. Poslední vrstva je jablečná směs.
  10. Do ještě nezatuhlého dortu navrch naskládáme broskve do tvaru květiny.
  11. Pak dort vložíme do ledničky a necháme na druhý den ztuhnout.
  12. Na ztuhnutý dort pak dáme ostatní ovoce jako hrozny, jahody a jahodovou přesnídávku. Tady už se fantazii meze nekladou. Hrozny jsem dala po celém obvodu dortu. Jahody jsem vyskládala mezi broskve a mezi broskve ještě přesnídávku. Fotka asi mluví za vše. 
  13. A už zbývá jen zasadit svíčku.
  14. Zapálit ji.
  15. A fůůůůůůůů! :-)

A možná vás bude zajímat, co na dort oslavenec. Byl totálně nadšený z toho ovoce nahoře. Nevěděl co dřív brát, nejvíc se mu líbily ty hrozny, které byly ale trochu tvrdší, tak se mu zadrhávaly v krku a musela jsem mu je pěkně rychle vzít. I když ze začátku je kousal pěkně, pak už moc ne. Na druhém místě mu chutnaly jahody, no a pak ten zbytek. Každopádně vizuální vzhled teda u něho prošel na jedničku. :-))
Jinak narozeninovou fotku s naším synem si ale nechám jen do rodinného alba. Nezlobte se na to za mě.
Tak snad inspiruji nějakou tu maminku na dort k prvním narozeninám.

Těším se na Vaše komentáře! :-)

35 komentářů:

  1. roční dítě sice nejsem, ale z takového dortu bych byla nadšená úplně stejně!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Kivi, krásný dort, moc se Ti povedl a věřím, že i synovi chutnal ;-) Za chvíli nás roční jubileum také čeká, tak se přijdu inspirovat. Jinak dětské piškoty jsem teď pekla, teď jsem k nim dala post, tak kdyžtak koukni...A půjčila jsem si i ty Tvoje báječné kukuřičné muffiny ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alizie, děkuji :-) Pak dej vědět, jak se vydařil Tobě :-)
      Piškoty jsem viděla, parádní recept, díky taky zkusím :-)

      Vymazat
  3. Vypadá fakt krásně :) To já se vždycky taky v tom zdobení hrozně vyžívám, dělám tam různý geometrický útvary, ještě že si neměřím právítkem pravidelné vzdálenosti mezi kousky ovoce :D (zatím! :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za hezký komentář :-) no já na to zdobení právě tolik nejsem, nemám tolik fantazie, ale tady na dortu pro syna jsem zkusila ze sebe udělat maximum :-D

      Vymazat
  4. Je perfektní, já si ho snad někam uložím a už budu mít dítě, tak mu ho "upeču" :D! A naprosto chápu, že si necháš fotku do rodinného alba, tak to má být. Obsah internetu je bohužel hrozně zneužitelný..

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, za týden slavíme první rok a rozhodla jsem se udělat dort přesně podle Vás. Myslíte, že by se někde našla fotky, ve které by byl vidět průřez dortu?Děkuji. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kvalitní fotografii řezu nemám, vždy je tam zaostřený náš malý a k tomu rozmazaný rozjedený dort.
      Ale můžete se mrknout na fotky mojí nepečené jablečné bábovky, je to totiž skoro to samé jako tento dort a tam ten průřez mám
      je to zde http://kivibloguje.blogspot.cz/2012/03/nepecena-jablecna-babovka.html

      Vymazat
    2. moc vám děkuji. Lenka

      Vymazat
  6. na dherny dort a skvěly na každou přiležitost

    OdpovědětVymazat
  7. na dherny dort a skvěly na každou přiležitost

    OdpovědětVymazat
  8. Strašně se mi líbí! Díky za typ, maminko. Za 2 týdny budu dělat dort k prvním narozeninám pro mého synka a tenhle je perfektní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem ráda, že se Ti dort líbí. Tak ať se povede! :-)

      Vymazat
  9. Tak to je supr dortík,chci dělat dort ze zakysaný smetany a šlehajdy a určitě ho takto ozdobím.Jen tam dám už 22.6.svíčky dvě ☺☺.Moc díky za inspiraci.A jaký dortík chystáte letos?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji moc za pochvalu a jsem ráda, že poslouží jako inspirace. Letos chystám piškotový dort s pudinkovou náplní a chtěla bych zkusit domácí marcipán. Akorát jsem si ho dopředu nezkoušela, nebyla žádná příležitost, takže snad to výjde a když ne, tak jde stejně o to udělat radost a ta snad bude. :-)

      Vymazat
  10. Dělali jsme ho o víkendu k synovým prvním narozeninám a chutnal jemu i celé rodině :) sama jsem byla překvapená, jak je dobrý!! :) moc děkuju za váš recept :)

    OdpovědětVymazat
  11. Moc děkuji za inspiraci, dcera bude mít za 10 dnů rok, a tak jsem hledala a hledala a myslím, že jsem rozhodnutá :-)) Už se těším, až dort udělám. Děkuji a přeji pěkný dny v novém roce.

    OdpovědětVymazat
  12. Vypadá nádherně, syn má za měsíc první narozeniny a myslím, že dál už inspiraci shánět nebudu :) Díky...

    OdpovědětVymazat
  13. Dlouho jsem přemýšlela jaký udělat dort synáčkovi k 1.narozeninkám,které bude mít za necelý měsíc.Také jsem chtěla ingredience,které by už v roce mohl.Moc děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  14. P.S.:pomáháte touhle stránkou i po dvou letech :-)

    OdpovědětVymazat
  15. my budeme slavit až v říjnu a věřte mě že dcera pro svou dceru ho udělá také vypadá krásně a musí chutnat ještě více moc děkuju za za ty moje holky ?-)))))

    OdpovědětVymazat
  16. dobry vecer, moc dekujem za recept!!! Malemu moc chutnalo a i nam :) tesim se az vyzkousim dalsi recepty

    OdpovědětVymazat
  17. Dekuji za inspiraci! Vypada krasne a vhodne pro rocni dite! Dcerka ma v rijnu rok a chci, aby si na nem mohla taky pochutnat :)

    OdpovědětVymazat
  18. Tak jsme se do něj dneska pustila.. Zítra máme oslavu prvních narozenin. Snad se povede :) Děkuji za tip

    OdpovědětVymazat
  19. Inspirovala jsem se tímto receptem a vnoučkovi k prvním narozeninám udělala tento dort. Lépe řečeno 2 jeden v menší formě druhý v klasické, úspěch měl u malého i u velkých a vypadal luxusně. Tuto variantuurčitě zařadím do běžného provozu, protože to bylo mňam, mňam

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý den, děkuji za recept. I já jsem hledala inspiraci na dort k prvním narozeninám syna. Už se chladí v ledničce, tak snad dopadne dobře. Co bych jen doplnila je poznámka, že je nutné zkrátit piškoty po obvodu na výšku formy. Nějak jsem počítala, že nechám obloučky vyčuhovat, ale s daným množstvím náplně to vyjde tak do poloviny. Tak ještě budu muset improvizovat s ovocem či pudinkem :-) Díky, Katka

    OdpovědětVymazat
  21. Moc děkujeme za inspiraci. Dort slavil úspěch u dospělých, ale hlavně u oslavence!

    OdpovědětVymazat
  22. Dcerce jsem k 1. narozeninám dělala podobný dort, ale ne tak úžasný a vymazlený. Hledala jsem, jak ho tentokrát vytvořit lépe a našla Váš recept. Díky moc! Dnes jsem se o něj pokusila. Tak jsem zvědavá, co na něj zítra řekne náš malý oslavenec. :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Zdravím. Delala jsem presne tento dort pred 3 lety dceri k narozeninám a byla nadšená! Ma alergii na bilkovinu kravskeho mleka, takze pro nas ideální. Po 3 letech jsem hledala recept znovu a jsem moc rada, ze jsem ho nasla. Snad z nej bude mit radost i nase druha holcicka! Moc děkuji za inspiraci!!!

    OdpovědětVymazat
  24. Moc děkuji za tip na dort. Dcera bude mít narozeniny za 2 měsíce a má ABKM, takže to byl pro mě oříšek, co budu péct...

    OdpovědětVymazat
  25. Téda, tak kiwi dort jsem snad ještě nikdy nezkoušela a hrozně doufám, že už ho brzy vyzkouším... Ráda bych to i provázala například s mou novou "vědomostí" a tou je zdobení, které jsem se naučila jen díky tomuto návodu :-) Tak se také kdyžtak mrkněte, kdybyste měli volnou chvilku.

    OdpovědětVymazat