pátek 13. července 2012

Extra rychlá špaldová bublanina s rybízem

Jak se tak dívám, delší dobu jsem teď nepřispívala, tak to musím napravit. Taky se omlouvám, že jsem dlouho nenavštívila ostatní blogy a nenapsala žádný komentář. Trochu jsme toho teď měli víc.
Prvně jsme slavili první narozeniny našeho klučiny. Zde se samozřejmě nabízí otázka, jaký že jsem pekla dort? :-) Myslím, že takový velice fajn, ale ještě ho musím zpracovat do pc a pak s ním půjdu ven. :-)
Také jsme byli u manželových rodičů na dovolené. Nebrala jsem si tam s sebou žádná média, abych si odpočinula a zkusila úplně vypnout. No částečně se mi to povedlo, ale částečně jsem si občas od manžela nebo tchána počítač půjčila, ale většinou jenom na moment. :-)
A jak jsme se vrátili, tak se na mě navalila celá domácnost typu praní, žehlení, znova vaření, uklízení. Prostě takové ty zábavné koníčky. :-))
Na dovolené jsem se rozhodla podniknout další kroky ohledně mého zdravotního stavu, protože jsem docela vyčerpaná a takto dál už to nejde, takže musím to zkusit vyřešit.. A během prázdnin bych chtěla konečně ponavštěvovat kamarádky s malými dětmi. Prostě bych chtěla dát do pořádku různé věci, tak snad se mi to bude dařit. A snad se na mě nebudete zlobit, když budu mít zase nějakou tu odmlku.
Mám v toho teď v hlavě spoustu, plete se mi to páté přes deváté, takže bych tady mohla psát a psát, ale nevím, jestli by to bylo vlastně zajímavé. 
Takže konec keců :-)) teď přináším recept na zdravou rybízovou buchtu, která je pěkně vláčná a moc moc dobrá.

Varianta 1
Vzala jsem si recept odsud. Bublaninu jsem už dělala dvakrát a pokaždé jsem recept trochu pozměnila. Proto přináším obě varianty. Taky jsem jednou dala buchtu na malý pekáč, takže byla větší na výšku (varianta 1) a podruhé jsem použila velký plech (varianta 2), takže buchta byla nižší.

Varianta 2
Parádní na této bublanině je, že je nejen rychlá na přípravu, ale i upečená skoro hned. Do dvaceti minut je hotová.
Ovoce si můžete dát jakékoliv. Samozřejmě pokud trháte rybíz ze zahrádky, jako jsem to dělala já, pak si k přípravě buchty musíte přičíst čas strávený na zahrádce. :-)

Suroviny (původní recept):
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky, 
  • 1 hrnek třtinového cukru,
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 hrnek mléka, 
  • 1/2 hrnku oleje, 
  • 2 vejce,
  • 1 malý jogurt.

Moje obměny:

Varianta 1

  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky, 
  • 1 hrnek třtinového cukru,
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka, 
  • 1/2 hrnku oleje, 
  • 2 vejce,
  • 1 jogurt Hollandia,
  • 2 polévkové lžíce kakaa,
  • červený rybíz dle chuti,
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu nebo pečící papír.

Varianta 2
  • 1 a 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky,
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky, 
  • 3/4 hrnku třtinového cukru,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 hrnek mléka, 
  • 1/2 hrnku oleje,
  • 2 vejce,
  • červený rybíz dle chuti,
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu nebo pečící papír.

Postup:
  1. V jedné míse smícháme všechny suché suroviny (mouky, cukry, prášek do pečiva, případně vanilkový cukr).
  2. Poté přidáme ostatní přísady (mléko, olej, vejce, případně jogurt) a pořádně promícháme. 
  3. Plech nebo pekáč si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo použijeme papír na pečení.
  4. Varianta 1:  3/4 těsta vylijeme na plech. Do zbylého těsta zamícháme kakao a lžící uděláme do světlého těsta na plechu fleky. Poté přidáme rybíz dle chuti. Varianta 2: Těsto vylijeme na plech a na něj naskládáme rybíz dle chuti.
  5. Pečeme na 200 stupňů asi 20 minut dle velikosti plechu a tudíž výšky těsta. 

15 komentářů:

  1. Ahojky, som rada že si opäť tu, a páči sa mi tvoja bublanina :-)

    OdpovědětVymazat
  2. kivi, chcela som pozrieť aj tú tortičku, ale keď tam kliknem, tak mi vypíše: Omlouváme se, ale hledaná stránka blogu neexistuje....fotku vidno, tortička je krásna a oslávencovi prajem všetko najlepšie a najkrajšie!!! :-))....skúsim ešte neskôr tam pozrieť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yvett, já jsem se uklikla a dala jsem nechtíc ten dort už publikovat. Ale ještě to nemám hotové, zatím mám jen v příspěvku ty fotky a nic víc. Takže jsem to dala hnedka pryč. Zpracuji to co nejdřív a pak dám znova publikovat. Tak se nezlob za zmatení a prosím ještě vydrž. :-)

      Vymazat
    2. kivi, to je ok a ďakujem za vysvetlenie, ja som si myslela, že som niečo zle stlačila :-)...tá torta vyzerá super, preto som bola nedočkavá :-)))

      Vymazat
  3. Obě varianty jsou zajímavé,ale líbivější je pro mě varianta první :)Krásné fotky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za hezký komentář :-) jo ta první varianta je asi víc fotogenická, ale na chuť jsou téměř totožné :-)

      Vymazat
  4. Takový buchty mám nejraději :D Taky se mi víc líbí ta první verze :D ale asi bych rybíz nahradila borůvkami, které mám v mrazáku, protože rybíz bohužel žádnej nemám :( (jeejda, málem jsem napsala RIBÍZ s měkkým i, to by byl zas trapas :D)

    OdpovědětVymazat
  5. Super recept! Delala jsem variantu 1, ale rybiz jsem nemela, tak jsem dala merunky a podruhe boruvky a jahody a vysledek skvely.Diky moc za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  6. Super recept. Hledala jsem zdravou buchtu z rybizu a vykoukla na me tato :-) Jen jsem dala kokosovy olej a misto cukru trochu stevie, trochu rozpusteneho medu a trochu javor.sirupu. Je vyborna!

    OdpovědětVymazat
  7. Skvelý recept. Koláči je vláčny, chutný.Robila som 2 menšie. Do jedného som dala čerstvé brusinky, po vychladnutí posypala škoricou. Na vrch druhého som dala kokosové hoblinky.

    OdpovědětVymazat
  8. Paráda, přesně to jsem hledala - a vyzkoušela (variantu 1) a supr :-) Konečně mi zas něco pěkně nabylo a nezůstalo to uvnitř podezřele mokrý :-) Díky!

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za recept, můžu se zeptat, odkud mouku kupujete? Nemáte náhodou zkušenost i s tou z Billy? Zrovna jsem koukala na akční leták a viděla ji tam v akci, tak jsem si říkala, že bych vyzkoušela. :-) Mimochodem, nemáte nějaký tip, jakou mouku použít na klasické vařené knedlíky namísto pšeničné?

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den,prosím jogurtem se myslí malý?Děkuji

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, dělala jsem ji včera z červeného rybízu a je výborná :)

    OdpovědětVymazat