pondělí 23. července 2012

Ovesné sušenky

Po desetidenní odmlce jsem opět zde, abych se s vámi podělila o nějakou tu myšlenku a pak samozřejmě recept.
Poslední dobou se začínám zajímat daleko víc o stravu a mnohem pečlivěji sleduji složení jednotlivých potravin. Taky se zabývám alternativní medicínou. Ne že bych ji nějak aktivně studovala, spíš vyhledávám osoby, které se touto medicínou zabývají a kteří by mi mohli pomoct. Zatím ale nemám žádné výsledky, ale pořád pevně doufám. Můj zdravotní stav je opravdu všelijaký, tak zkouším, co se dá.
Taky zkouším na nějakou dobu vysadit kravské mléko. Nebyl to můj nápad, spíše mi to bylo doporučeno. Já totiž nejsem příznivcem žádného extrémního typu stravování. Myslím si, že člověk by měl jíst od každé kategorie potravin něco.
Co se snažím absolutně odbourat jak u sebe, tak v naší rodině, tak to jsou potraviny s nebezpečnými éčky, prostě s chemií která může být velmi nebezpečná. Také se snažím úplně odbourat bílý cukr, potažmo i hnědý a nahradit ho sirupy (pšeničný, rýžový, javorový, agáve). Takže budu opět experimentovat s recepty, hlavně tedy na buchty. Pokud máte někdo osvědčený recept na buchtu s použitím např. pšeničného sirupu, tak určitě sem s ním. Budu moc ráda, protože vzhledem k tomu, že jsou to tekutá sladidla, tak ještě nevím, jak se to bude v buchtách chovat. :-) Na Vánoce bych si přála kuchařku od Hanky Zemanové, známé to propagátorky bio stravy, abych měla nějakou předlohu ke zdravějším receptům. Zdá se mi, že internet je plný receptů, ale těch zdravých zas až tolik není. Škoda.
A taky se teď hodně dívám na stránky www.chemievjidle.cz.
Do rukou se mi také dostaly knížky od prof. Strunecké a prof. Patočky - Doba jedová a Doba jedová 2. A je zde opravdu hodně zajímavých informací.
Zdá se mi, že ale plácám páté přes deváté, tak radši už k receptu. :-)

Tyto sušenky měly být původně pochoutkou pro našeho ročního syna. Bohužel jsem ale takové tvrdší, takže i když mu chutnaly, moc dobře se mu nepapaly. Takže spíš si na nich pochutnávám já. Jsou to sice ovesné sušenky, ale mají hodně karamelový nádech. Zdroj neuvádím, protože jsem je trochu víc předělala a vznikl z toho úplně jiný recept, než mi byla předloha. :-)



Suroviny:
  • 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček,
  • 1 hrnek špaldové hladké mouky,
  • 1/2 hrnku javorového sirupu,
  • 120 g másla,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 2 lžíce vody,
  • 1/2 lžičky skořice.

Postup:
  1. Ovesné vločky si rozmixujeme, abych z nich vznikla ovesná mouka. 
  2. Ovesnou mouku smícháme se špaldovou hladkou moukou a přidáme skořici.
  3. Máslo dáme do hrnce a na sporáku rozpouštíme, přilijeme k němu 1/2 hrnku javorového sirupu a chviličku mícháme, dokud se máslo úplně nerozpustí.
  4. Mezitím si ohřejeme vodu a sodu smícháme se dvěma lžícemi horké vody. Sodu přilijeme k máslové směsi.
  5. Celou mokrou směs pak přilijeme k suché směsi a pořádně promícháme.
  6. Pak už si vyložíme dva plechy papírem na pečení a předehřejeme troubu na 190 až 200 stupňů.
  7. Lžičkou dáváme na plech hrudky, které můžeme přímo na plechu dotvarovat do kulatého tvaru. Pečeme asi 20 minut.


4 komentáře:

  1. snad se ti tvůj zdravotní stav brzo zlepší:) nedávno jsem si koupila sirup z agave a sladím si s ním kaše, je výborný:) jinak sladím medem, ale do buchet někdy dávám i klasický cukr, i když to není nejlepší - koupím si alespoň třtinový:)
    sušenky vypadají moc dobře, asi je někdy zkusím...i když můj poslední pokus o sušenky dopadl hrozně:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, taky pořád doufám, že mi bude líp...
      sirup z agáve jsem si koupila tento týden, zatím jsem ho nechutnala, tak jsem zvědavá, jaký bude.
      Já myslím, že když použiješ i bílý cukr, že se zas tolik neděje, vše by se mělo dělat tak nějak s rozumnou mírou. A nic nepřehánět. :-)

      Vymazat
  2. Vítej v klubu, potraviny s éčkama a přesycené cukrem mi vadí čím dál tím víc...Dobu jedovou taky čtu, ona je i dvojka? Jsem teď byla v Itálii a naschvál se koukala na složení tamních potravin (pečivo, sýry, šunky) a měla jsem co dělat, abych tam vůbec nějaká éčka našla! Takže zase se mi potvrdilo, že Čechy jsou odpadkový koš Evropy :-/ Jinak k receptu - sušenky vypadají lákavě, taky se o sušenkách chystám psát ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem ráda, že mám další spřízněnou duši :-) kéž by nás bylo víc, jedině tak bychom donutili výrobce, aby se zamysleli nad tím, co do jídel přidávají. Bohužel ale u většiny lidí vítězí nižší cena nad kvalitou. Já jsem ochotná za potraviny dávat velkou položku rodinného rozpočtu...
      Jj už vyšla i Doba jedová 2, já jsem ji zatím ještě nečetla, ale prý je ještě lepší jak jednička :-)

      Vymazat