úterý 3. července 2012

Rybízové muffiny a rybízová bábovka

Vedro, vedro a zase vedro. Kdy už se konečně ochladí? Toto počasí mě tak vyčerpává. Kdybych aspoň neměla tu šílenou rýmu. Už se těším na den, kdy se ráno vzbudím a nebudu mít rýmu. Normálně by si člověk řekl, však za sedm dní budu mít pokoj. Se mnou je to jinak. Já mám rýmu už deset měsíců a ne a ne se ji zbavit. To opravdu vysiluje.
V tomto počasí mě unavuje i to pečení. Venku je vedro, tak proč si ještě přitápět troubou že? :-) Stejně jsem se ale do pečení včera pustila, protože jsem měla chuť na nějakou buchtu. Já zase nejsem takový zmrzlinový typ, že bych v tom vedru jedla jen zmrzlinu. Dám si klidně radši tu buchtu. :-) Včerejší pečení dopadlo ale špatně. Nějak nezkušeně jsem dala do buchty celý balíček sody, pěkně jsem to přepískla. Buchta byla tak odporná, že jsem ji celou vzala a hodila do popelnice. Manžel jenom kroutil hlavou, že prý nejen že přitápím, ale ještě dělám škody. :-) No nenechala jsem se odradit, udělala jsem hnedka druhou a už s použitím obyčejného prášku do pečiva a hlavně ve správném množství.
Dnešní recept je ale už staršího data a řadím ho, na rozdíl od jiných :-)) k těm povedenějším.
Původně to byly jen muffiny, ale těsta mi zbylo opravdu hodně, tak jsem ještě vymazala bábovkovou formu.


Tentokrát jsem nepoužila žádnou celozrnnou mouku, protože celozrnných buchet s rybízem jsme byli už trochu přejezení. Buchty s rybízem a celozrnnou moukou zveřejním až v nějakém dalším příspěvku. V tomto receptu je ale málo tuku, tak aspoň tím je zdravější.
Inspiraci jsem vzala zde.

Suroviny:
  • 1 velký bílý jogurt (použila jsem Hollandii 500 g) – kelímek nevyhazujeme, poslouží jako odměrka,
  • 2 PL oleje,
  • 2 vejce,
  • 1 plný kelímek od jogurtu polohrubé mouky,
  • 1/2 jogurtového kelímku cukru krupice,
  • 1/2 kelímku strouhaného kokosu,
  • 1 sáček prášku do pečiva,
  • 1 kelímek červeného rybízu.

Postup:
  1. Do jedné misky dáme mokré ingredience (jogurt, olej, vejce).
  2. Do druhé misky suché ingredience (mouka, cukr, kokos, prášek do pečiva).
  3. Pak smícháme mokré suroviny se suchými.
  4. Přidáme rybíz a opět promícháme.
  5. A pak už postupně pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů. Prvně jsem pekla muffiny, to zabralo tak cca 30-35 minut, pak jsem pekla bábovku, to trvalo trochu déle asi 40-45 minut.

A takto to vypadalo, když jsem dávala muffiny s bábovkou uskladnit do ledničky.


Tak se tak dívám na svůj příspěvek, který jsem začínala psát odpoledne, kdy náš teploměr ukazoval 36 stupňů. Teď je večer, teplota 24 stupňů a je už dýchatelno. Kéž by to vydrželo aspoň týden. :-)

17 komentářů:

  1. kivi, bábovka a muffinky sa ti krásne vydarili, ja zbožňujem koláče kde sú ríbezle :-) Prajem Ti skoré uzdravenie a veru, už by sa fakt mohlo ochladiť a zišiel by sa aj dážď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yvett, děkuji moc. Já jsem si teď rybíz v buchtách taky oblíbila. Samotný ho moc nemusím, ale buchtám dá takovou výbornou chuť. S tím mým zdravením je to na dýl, ale tak zkouším co se dá a něco určitě musí vyjít. :-)

      Vymazat
  2. Kivi, já v tom horku moc píct nemusím, natož abych konzumovala sladké. Ale recept vypadá moc dobře, světlé moučníky můžu kdykoliv.

    OdpovědětVymazat
  3. Koukám, že jsi také vymýšlela recept z rybízu, já brouzdala po netu na inspiraci včera :)) Takže jakmile koupím další várku rybízu určitě muffinky vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rybíz je právě jedinou surovinou, která nám roste na naší zahrádce, takže vymýšlím z něho, co se dá :-)
      určitě vyzkoušej a pak dej vědět, jak se povedly :-)

      Vymazat
  4. Perfektné...tomu sa nedá ani odolať :-)

    OdpovědětVymazat
  5. vypadá dobře:)
    konečně se dneska trochu ochladilo, vedra jsem měla už plné zuby:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-) my jsme teď momentálně na Vysočině a je tady mnohem líp jak u nás, tak si toho chládku snažím užívat, škoda že se nedá přibalit domů :-))

      Vymazat
  6. Vypadá to náramě a určitě je to dobrý způsob jak zpracovat rybíz:) Super tip, díky.

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to úžasně, červený rybíz miluju... Chci se jen zeptat, ty ingredience na těsto jsou rozepsané tak, aby vyšly na muffiny i bábovku? Mně by stačilo upéct vždy jen jedno nebo druhé :-) Díky moc za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. totiž v receptu, ze kterého jsem čerpala, to mělo vyjít na 12 klasických muffinů. Mně to tradičně nevyšlo, mám sice formu na 24 muffinů, ale za to těch malinkatých, takže si myslím, že by to mělo být stejné. Ale i když v tom původním receptu byl kelímek 400 g jogurtu. A protože mi prostě těsto z muffinů zbývalo, tak jsem udělala ještě bábovku, která byla na výšku taková miniaturní. Tak když budeš chtít udělat jen jedno z toho, tak doporučuji vzít si tento recept a trochu ubrat, např. vzít si odměrku 350 - 400 g jogurtu.

      Vymazat
  8. Moc se mi líbí váš blog. Poslední dobou mě vaření docela baví a tak na vašem blogu určitě vezmu inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuji, poslední dobou je to teda zamrzlý blog, ale stále na něj myslím a snad se k němu brzo vrátím... :-)

      Vymazat