pátek 31. srpna 2012

Celozrnná pizza

Upéct opravdu dobrou celozrnnou pizzu byl můj dlouhodobý sen. :-) No slovo sen se k pečení pizzy možná asi tolik nehodí, tak dejme tomu spíš plán. :-) Když jsem ještě chodívala do práce a manžel nemíval ode mě nachystané obědy na každý den, tak si sem tam dával kupovanou pizzu. Poté co jsem ale začala víc a víc studovat zdravou výživu, tak jsem pizzu doma úplně zakázala. :-) Ale aby manžel nepřišel zkrátka, chtěla jsem mu udělat nějakou tu domácí.

První pokus o pizzu neskončil moc nadvakrát. Jednalo se o jogurtové těsto, které bylo chuťově nemastné neslané. To by možná tak ještě nevadilo, sůl by to asi vylepšila. Ale pracovalo se s ním příšerně. Zalíčené jsem měla všechno a bylo to pěkná piplačka. Náplň jsem si zkoušela vymyslet svoji vlastní a to taky nedopadlo. Takže celkově neúspěch.

K dalšímu pokusu o pizzu mě inspirovala Lucie svým zeleninovým koláčem. Když jsem uviděla její recept, tak jsem si hned řekla, to je ono, to musím zkusit, to bude třeba ta vysněná pizza. :-) A ono opravdu. Těsto bylo fakt výborné (malinko jsem ho teda měla jinak jak Lucie, ale opravdu malinko :-). Náplň jsem teda riskla a zkusila si vymyslet svoji. Rajčata tak nějak k pizze patří a s tou cuketou mě taky inspirovala Lucie. A to ostatní jsem vyzkoušela a musím říct, že to snad i vyšlo. :-)


Říkala jsem si, že si to musím dát hnedka na blog, protože už jsem se párkrát přistihla, že svůj blog beru i jako svoji domácí kuchařku. A když už se teda něco osvědčí, tak to musím radši zaznamenat, pač jsem člověk zapomnětlivý. :-)
Fotky jsou tentokrát z mého obyčejného neobyčejného mobilu :-). Ve foťáku nebyla karta a nebyl čas ji doma hledat, protože dítě bylo hladové a ospalé. :-)

Suroviny:

Na těsto:
  • 3/4 hrnku celozrnné žitné mouky,
  • 3/4 hrnku celozrnné pšeničné mouky,
  • 1/2 hrnku hladké pšeničné mouky,
  • 60 ml olivového oleje,
  • 125 ml vody,
  • 1 malá lžička soli.
Na náplň:
  • 80 g Gervais original (odpovídá to jednomu malému balení),
  • 3 PL smetany na vaření,
  • 1 PL neochuceného pomazánkového másla,
  • 80 g kuřecí šunky E-free (pokud uzeniny, tak doma kupujeme už jen tyto E-free varianty, E250 dusitan sodný je totiž ve všech, i v některých BIO bohužel),
  • 2 rajčata,
  • 1/2 cukety možná trochu míň,
  • sýr zottarella nebo mozzarella (cca 125 g),
  • sůl,
  • sušená bazalka,
  • trošku majoránky.

Postup:
  1. Nejprve si vypracujeme těsto. Smícháme všechny mouky, přidáme sůl, olej a vodu. Promícháme nejprve vařečkou a pak už rukama vypracujeme. Rukama to jde opravdu nejlíp, vařečka už by na to nestačila. Já jsem si těsto předpřipravovala den dopředu, zabalila jsem ho do fólie a dala do ledničky, abych měla při dopoledním kolotoči míň práce. Jinak si myslím, že se s ním dá pracovat hned. 
  2. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů.
  3. Cuketu si oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky. Dáme do misky, přidáme sůl a majoránku a pořádně promícháme, aby se sůl a koření dostalo všude.
  4. Pak si nakrájíme rajčata, opět dáme do misky (dala jsem do druhé), osolíme, přidáme bazalku a pořádně promícháme.
  5. Následuje příprava tekuté směsi. Nakrájíme si šunku na malé kousíčky, dáme do misky, přidáme gervais, pomazánkové máslo a smetanu a pořádně promícháme.
  6. Ještě si pokrájíme sýr na tenké plátky.
  7. Na plech si dáme papír na pečení.
  8. Těsto si na vále pořádně rozválíme. Snažila jsem se vytvořit útvar o velikosti plechu. Pak jsem ten útvar předělala na plech, šlo to lehce, vůbec se to netrhalo a konce těsta jsem trochu zakulatila, aby to připomínalo onu pizzu. Pak jsem na těsto dala tekutou směs, přidala jsem cuketu, rajčata a na závěr sýr zottarella.
  9. Pečeme v předehřáté troubě 35 - 40 minut.

Když jsem šla krájet pizzu, byla jsem trochu zklamaná, že mi to moc nešlo a bála jsem se, že bude těsto moc tvrdé a náš malý mi to nebude chtít jíst. Nebyla to ale pravda, tvrdé byly jen konce (v rámci mezí) a jinak byla pěkně měkká. Na krájení jsem nakonec použila kráječ na pizzu, s tím to šlo nejlíp. 

Vypadá nějak takto podobně a pokud často jíte pizzu, určitě doporučuji si pořídit. :-) Takže těsto bylo ok a jedl ho i náš malý, takže jsem byla spokojená. :-)


Máte nějaké své osvědčené těsto na pizzu? 
Uvítám nové tipy. :-)

22 komentářů:

  1. celozrnnou pizzu jednou za čas doma peču, mám na blogu recept a zatím se to povedlo vždycky:) chutnala celé rodině, a to už je co říct!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ha dívám se na tu Tvoji pizzu a to vypadá moc dobře :-) Akorát to čekání na vykynutí je pro mě občas překážka. Ale taky se to dá zvládnout. :-)

      Vymazat
  2. Hmm vypadá moc dobře! Já celozrnnou pizzu doma jednou zkoušela, ale byla jak kámen :-/ Možná ji dám ještě jednu šanci a vyzkouším ji podle Tvého receptu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. toho jsem se právě taky bála, že bude těsto tvrdé, je to vždycky takové ošemetné. Ale tohle bylo bezva měkké, samozřejmě, kdyby bylo celé z bílé mouky a ne celozrnné, bylo by to ještě měkčí, ale asi nám jde právě spíš o ty celozrnné varianty že? :-)

      Vymazat
  3. celozrnnou pizzu dělám z celozrnného listového těsta. Je hotová za pár minut a je to super...tato ale vypadá taky hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To těsto prosím tě někde kupuješ? ještě jsem na něho v obchodě nenarazila

      Vymazat
    2. tak to věřím, to musí být paráda. Taky by mě zajímalo, kde takové těsto kupuješ. Předpokládám, že to bude asi od nějakého místního pekaře že?

      Vymazat
  4. Super, že jsem mohla inspirovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj ještě jednou dík za parádní tip, mě recept opravdu nadchnul :-)

      Vymazat
  5. Páni, to vypadá skvěle :) když to vidím hned mám chuť na pizzu :o). Recept na zeleninový koláč mám, ale bála jsem se těsta. Ale když říkáš, že se ti s tím pracovalo dobře a je to i měkké tak to budu muset vyzkoušet co nejdříve! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě taky vyzkoušej a navíc to bylo i rychle hotové :-)

      Vymazat
  6. vyzerá úžasne! :-)...hoci je už veľa hodín, ale hneď by som si dala aspoň kúsok :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Musím ti z celého srdce pochválit blog! :) Máš tu moc krásné recepty, jsi šikulka!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrzunko, děkuji za krásnou pochvalu. Ani nevíš, jakou radost jsi mi udělala :-)

      Vymazat
  8. Ahoj, ráda bych se zeptala, jestli je velký chuťový či konzistenční rozdíl, když nahradím pšeničnou polohrubou mouku celozrnnou pšeničnou polohrubou moukou? Prosím odepiš na můj blog, děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, rozdíl v tom určitě je. Nevím, jestli se ptáš konkrétně na tuto pizzu nebo jen tak obecně. S těstem na pizzu mám zkušenost pouze s tímto konkrétním, jak je uvedeno v receptu. Pokud nahradíš mouku necelozrnnou variantou, tak to podle mě nijak nepokazíš. Pizza bude taková měkčí. I v buchtách - celozrnné buchty nebývají tolik nadýchnuté a taky berou více tekutých přísad, takže těch se musí dát třeba malinko víc. Já zpravidla kombinuji celozrnnou mouku s necelozrnnou, nikdy nedávám sto pro celozrnné.

      Vymazat
  9. Jee kivi, to se ti zase povedlo! Ta pizza vypada fakt krasne, az se dam znovu na lepek, urcite si ji upecu:) Manzel z tebe musi mit doma radost, taky bych brala kdyby mi doma nekdo zdrave vyvarel! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kim, děkuji mockrát za milý komentář. :-) Však někdy k nám dojdi na celý den, porce pro jednoho navíc by se určitě našla. :-))

      Vymazat