úterý 7. srpna 2012

Cuketová špaldová buchta

Máte rádi cuketu? Ne. Nevadí. Ano, ještě lepší. :-) Mám tady takový recept, který bude chutnat milovníkům i odpůrcům cukety.

A teď trochu z jiného soudku.
Poslední dobou tady přispívám o dost méně, já vím. Ale je to asi tím, že se u nás doma pořád něco děje. A bohužel to nejsou jenom veselé události, ale nějak bych to tady nechtěla rozebírat...

Vařím a peču ale bez přestávky. Jen nezvládám focení. Hodně se teď soustředím na ovoce a zeleninu ze zahrádky. V tomto období je toho opravdu hodně. A jednou z mých velmi oblíbených surovin je i cuketa. Už dvakrát jsem dělala cuketové placky. Pokaždé jsem je dělala trochu jinak, inspirovat se můžete například u M*, protože ta inspirovala i mě. :-)

Taky se poslední dobou zajímám mnohem intenzivněji o to, co jíme. Soustředím se mimo jiné i na to, čím sladit. Zajímavý článek o cukru je zde. Zajímavé byly i dva díly z pořadu PORT - o cukru a taky něco o éčkách.

Já tentokrát zveřejním recept na cuketovou buchtu. Moje maminka každé léto cuketovou buchtu dělávala a byla moc moc dobrá, protože je vláčná a sníte v ní spousty zeleniny (cukety). Tento recept sice není ten od mamky, protože jsem holt zase experimentovala. A docela to vyšlo, až teda na jednu věc, dala jsem tam jen malou lžičku prášku do pečiva, tak byla trochu zdrclá. Takže doporučuji celý balíček.



Suroviny:
  • 1/2 velké cukety,
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky,
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky,
  • 1/2 hrnku polohrubé pšeničné mouky,
  • 1/2 hrnku třtinového cukru (čím tmavší tím lepší),
  • 5 PL javorového sirupu,
  • 2 PL medu,
  • 1 kávová lžička skořice,
  • 1 PL kakaa,
  • 3 vejce,
  • 1/2 hrnku oleje,
  • 1/2 hrnku vlažné vody,
  • 1 prášek do pečiva,
  • špetka soli.

Postup:
  1. Cuketu oloupeme, vydlabeme jádřinec a nastrouháme nahrubo.
  2. Žloutky si oddělíme od bílků. 
  3. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. 
  4. Žloutky vyšleháme s třtinovým cukrem, javorovým sirupem a medem, postupně zašleháme olej, a vodu. 
  5. Do mokré směsi vmícháme nastrouhanou cuketu.
  6. Mouky smícháme s práškem do pečiva, kakaem a skořicí.
  7. Sypkou směs přidáme do tekuté. 
  8. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. 
  9. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a pečeme asi 25 minut.

18 komentářů:

  1. Zajímavé, já mám sice cuketu ráda ale přítel moc ne, takže varianta cukety v buchtě by mu mohla pomoct do sebe dostat nějakou cuketu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj určitě to na něho vyzkoušej, tak to bylo i s mým manželem. Když se řekne cuketa, tak hnedka pomooooc to nebudu, pak jsem udělala tu buchtu a vůbec o cuketě ani nevěděl. :-)

      Vymazat
  2. Kivi, díky za zajímavé odkazy, ten článek o cukru mě překvapil, měla jsem za to, že fruktoza je zdravá a teď toto?
    K receptu - cuketu miluju ve všech formách, dávám ji snad všude :-) Cuketovou buchtu jsem pekla loni podle nějakého receptu na idnes a byla strašně dobrá, stále taková mokrá. Vyzkouším i tu Tvoji, dlouho jsem nepekla, tak mám aspoň inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mě ty informace o cukru taky překvapily, člověk musí holt pořád studovat. Ale já se stejně pořád řídím heslem všeho s mírou. :-)
      na cuketových buchtách miluji právě to, jak jsou mokré :-)

      Vymazat
  3. cuketu miluju ve všech podobách :) cuketovou buchtu jsem minulý týden pekla hned dvakrát, protože mizela strašně rychle, a musím říct, že je to momentálně moje nejoblíbenější buchta :) a žádnou zdravější už si neumím ani představit!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a zrovna dneska jsem večeřela ty placičky:D

      Vymazat
    2. já jsem tu cuketovou buchtu letos dělala taky už několikrát, protože je prostě supr. :-) Pokaždé ji udělám v trochu jiné verzi, ale výsledek je vždycky parádní :-)

      Vymazat
  4. Hmm.. to bude zajímavý recept, kor s javorovým sirupem .. máš tip na konkrétní značku? Vím že se dobré prodávají v DM a v MarksSpencer, ale ještě jsem nezkoušela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak já používám právě ten javorový sirup z DM, značka Alnatura. A je dobrý, má takovou karamelovou příchuť a tu pak dodává i těm buchtám :-)

      Vymazat
    2. mám ráda oba i ten z MS je super! já jsem na něm už dost závislá pch cukr

      Vymazat
  5. Cuket mám teď doma, že nevím co s nima :D Už jsem dělala placičky, pak se chystám na nákyp a tento recept přijde taky na řadu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Hmm tak tenhle recept je fakt moc zajímavý :)

    OdpovědětVymazat
  7. Můžu se zeptat, není pak ale to jídlo mnohem dražší, než kdyby se dělalo z mouky bílé, cukru atd.? Chápu, že je to zdravější, právě sbírám informace, jak jíst zdravěji, ale ráda bych taky ne o moc dráž, protože jsem studentka a peněz není moc. Musí se tedy člověk smířit s tím, že žít zdravě znamená i draze, pokud chce cukr nahrazovat sirupy, mouku bílou moukou špaldovou a jinou, nebo jsou nějaké zdravější typy mouk (muk?) atd., přitom za stejné peníze? Prosím odepiš na můj blog, tady bych odpověď asi už nenašla, děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj Ladyesik, děkuji za komentář na mém blogu. K Tvému dotazu ohledně finanční stránky zdravého stravování. Setkávám se s tímto dotazem celkem často. Vždy je to otázka volby, co člověk bere jako prioritu, za co je ochotný dávat hromadu peněz. Ano, za kvalitní produkty se občas musí připlatit, špaldové mouky stojí kolem 27 Kč, v biokvalitě kolem 50 Kč, to ale kupuji jen sem tam. Já jsem vystudovaný ekonom, takže dost hledám různé výrobky po obchodech a jakmile najdu kvalitní a za přijatelnou cenu, tak se tam vracím. Pak taky není pravda, že co je drahé, je automaticky lepší. Mnohdy některé produkty mají jenom velmi silný marketing a přitom je to hrůza děs, co se do toho dává. Například takové bebe sušenky, které jsou mega oblíbené, mi nepříjdou jako zdravá potraviny. Raději si udělám domácí sušenky a jsou sice z drahé špaldové mouky a např. javorového sirupu a z bio ovesných vloček, ale vyjdou levněji jak éčkové šílené bebe sušenky.
      A jak říkám, je to otázka volby. Já jsem se ke zdravějšímu stravování dopracovávala taky postupně a pořád je co zlepšovat. Mě k tomu motivoval syn, protože je pro mě důležité, aby dostával vše, co jeho tělo potřebuje. Já třeba nemám doma dvacet párů bot na každé roční období, nejezdíme na luxusní dovolené, preferuji kolo před autem (když to jde), taky nemám ve skříně tuny oblečení a kosmetiku jsem omezila na minimum, ale zase máme doma špaldovou mouku. :-D Jo a vlastní zahrádka je základ a kdo ji nemá, tak místní zemědělci mají taky určitě spousty ovoce a zeleniny. :-)
      Přeji hodně zdaru!

      Vymazat
  8. Upekla jsem ji, se sněhem jsem se nepatlala, jen jsem ji zamíchala, polila jsem ji čokoládou a posypala jsem ji vlašskými ořechy a je báječná!!! Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem ráda, že chutnala. :-) Já se se sněhem patlám taky jen někdy, zrovna u této buchty myslím, že to není tak důležité. :-)

      Vymazat