sobota 11. srpna 2012

Cuketovo-mrkvový perník

Protože je cuketová sezóna v plném proudu a cuketa je tady naše místní zelenina, snažím se toto období využít naplno a jíst cuketu, co to dá. :-) V zimě mi bude teda hodně chybět. :-( :-)

Naše recepty jsou ale na jedno brdo, tak abychom měli nějakou změnu, zapátrala jsem po zahraničních receptech a narazila na tohle. Původně jsem nepředpokládala, že to bude hodně perníková buchta, tak jsem byla trochu zklamaná, pač na perník jsem chuť tolik neměla a považuji ho víc za zimní buchtu. :-) Ale tak s takovou kombinací koření mě to mohlo napadnout. :-) Je to rozhodně velice zdravá varianta perníku. Já jsem původní recept trochu poupravila. Jo a buchta je možná míň mokrá, než taková ta cuketová klasika, kde je jedna velká cuketa, polohrubá mouka, vejce, olej, kakao a třeba kefír nebo mléko.
Ale určitě stojí za vyzkoušení. :-)

Jo a neděste se mou kombinací mouk, já jsem na to prostě ulítlá a snažím se o pestrou stravu. :-D Klidně místo všech těch mouk použijte jenom klasickou polohrubou a nebo třeba půl polohrubé a půl celozrnné.



Suroviny:
  • 1/2 velké cukety,
  • 5 malých mrkví,
  • 4 vejce,
  • 1/2 hrnku oleje,
  • 1/2 hrnku třtinového cukru,
  • 1/2 hrnku javorového sirupu,
  • 1 a 1/3 hrnku celozrnné špaldové mouky,
  • 1/2 hrnku polohrubé pšeničné mouky,
  • 1/2 hrnku kukuřičné hladké mouky,
  • 1/2 hrnku hrubé mouky,
  • 1/3 hrnku pomletých ořechů (měla jsem lískové),
  • 2 kávové lžičky prášku do pečiva,
  • 2 kávové lžičky sody,
  • 2 kávové lžičky skořice,
  • 1/2 kávové lžičky sušeného zázvoru,
  • 1/3 kávové lžičky soli.

Postup:
  1. Cuketu oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme nahrubo.
  2. Totéž uděláme s mrkví, oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  3. Pak přidáme na zeleninové směsi všechny mokré suroviny (vejce, olej a javorový sirup) + třtinový cukr. Pořádně promícháme.
  4. Pak postupně přidáváme suché suroviny a průběžně promícháváme. Přidáme tedy mouky, ořechy, prášek do pečiva, sodu, skořici, zázvor a sůl.
  5. Pečeme na 210 stupňů asi 30 minut, záleží na velikosti plechu. Použila jsem hlubší.

7 komentářů:

  1. perníky nijak moc ráda nemám, ale všechny buchty s cuketou a mrkví naprosto miluju!:) a peču opravdu hodně často, minimálně jednou za dva týdny mrkvový dort nebo muffiny musí být:D a cuketu jsem si v buchtách teď taky moc oblíbila, chutnala i mamce natolik, že kolegyním v práci doporučovala recept:D

    OdpovědětVymazat
  2. krásne sa ti vydaril, už som ho jedla, je výborný :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pernímy mám ráda ve všech variantách, uvítám i tuto, díky za tip...:))

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Kivi, čeká tě na mám blogu překvapení, tak mrkni :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Včera jsem pekla, abych zpracovala letošní cukety a starší mrkev, co se mi válela v lednici... Moc moc dobrý perník, který se obejde i bez jakékoliv polevy a co mě taky hodně baví, když se to, co peču, alespoň trochu podobá uvedenému obrázku, což se mi na vašem blogu zatím daří :-) Zlatka

    OdpovědětVymazat
  6. jsem ráda, že perník chutnal a že vypadal stejně jako můj. Mám pocit, že občas na některých webech s recepty dávají obrázky, které si jen někde stáhnou a vůbec neodpovídají použitým surovinám, pak je člověk naštvaný, že jeho výtvor vypadá jinak. Ale na blozích se mi to moc nestává, tak to ti lidi skutečně pečou a sami fotí. :-)

    OdpovědětVymazat