pondělí 27. srpna 2012

Žemlovka

Protože jsem poslední dobou docela líná nebo i unavená dělat fotky svých jídel, tak jsem zapátrala do svého fotoarchivu a našla jsem právě tuto žemlovku. Je to už delší doba, co jsem ji pekla, ale mám na ni jen ty nejlepší vzpomínky. :-)
Nedávno jsem ji dělala znova, ale protože už ji tentokrát jedl i náš malý syn, tak jsem vypustila ořechy a navíc přidala tvaroh a taky byla výborná. :-)


Tak mě napadá. Já vím, že teďka poslední dobou přispívám méně. Zaměstnává mě hodně můj syn a vše, co s ním souvisí. Tudíž i vyvařování a vypékávání pro něj a taky nově o něm píšu deník. Čím dál víc si uvědomuji, že naše dítě je malý velký zázrak a nechci nic promeškat. Myslím, že každý milující rodič to má stejně a jistě mě chápe. :-)

P.S. A fotky tentokrát dávám bez jakýchkoliv úprav. :-)



Suroviny:
  • 4-5 rohlíků (buď jen bílých nebo v kombinaci s celozrnnými),
  • 400 ml mléka,
  • 3 vejce,
  • 2 větší jablka,
  • hrst rozinek,
  • hrst vlašských ořechů,
  • 2 PL hnědého cukru,
  • 3 PL cukr moučka (nebo znova hnědý cukr),
  • 1 vanilkový cukr (nemusí být),
  • skořice mletá,
  • máslo na vymazání pekáčku a strouhanka na vysypání.
Postup:
  1. Nejprve si máslem vymažeme a strouhankou vysypeme pekáč.
  2. Pak oddělíme bílka od žloutků.
  3. Žloutky metličkou rozšleháme, přidáme hnědý cukr a mléko.
  4. Rohlíky pokrájíme na kolečka, namáčíme je do mléka a polovinu rohlíků dáme na pekáč.
  5. Jablka oloupeme (většinou ani neloupu), pokrájíme a položíme na rohlíky. Přidáme rozinky, ořechy a skořici. (Kdo má tvaroh, přidá na jablka ještě tvaroh oslazený dle chuti, ale je to dobré i bez něj. :-)
  6. Druhou polovinu rohlíků dáme na jablka.
  7. Dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů. Péct budeme asi 10 minut, pak přidáme sníh.
  8. Sníh si připravíme vyšleháním bílků s vanilkovým cukrem a cukrem moučka. Pozn. Jak jste si možná všimli, sníh se mi vůbec nepovedl. Nevím, čím to bylo, prostě jsem šlehala a šlehala, ale hmota nenabývala. Asi nějaký malý žloutek se mi tam schoval. :-) Nicméně z toho já si nikdy nic nedělám. Sníh se mi většinou povede. A když ne, tak je tam holt jenom malá vrstva. To samé v buchtách, nepovedený sníh neřeším. :-)
  9. Po zmíněných deseti minutách zapékání žemlovky na ni přidáme sníh a pečeme ještě asi 20 minut. Pokud bude sníh rychle hnědnout, přikryjeme žemlovku pečícím papírem.

17 komentářů:

  1. Jéé žemlovka, tu mám moc ráda, ani nevím, kdy jsem ji napodsledy měla. Děkuji Kivi za inspiraci, až budu mít chuť na něco dobrého, tak jdu do ní a celou ji sním ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. na žemlovku nemám díky školní jídelně dobré vzpomínky....ale tahle vypadá tak dobře, že bych jí asi měla dát šanci :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji moc M* :-) já jsem byla od mala takový všežravec, že mi ani školní jídelny nevadily :-D

      Vymazat
  3. Žemlovku mám moc ráda, nejradši studenou. Tvaroh taky dávám, ale bez jablek se neobejdu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéé Rézo, já zapomněla jablka napsat do surovin, i když v postupu i ve štítcích je mám :-) Už jsem to napravila. :-) Já bych se bez jablek taky neobešla :-D

      Vymazat
  4. žemlovku jsem měla vždycky ráda, ale neumím ji udělat tak, jak ji dělávala mamka. Tchyně ji umí taky bezvadně, ale ta ji dělá v remosce, takže je všechno takové vláčné, měkké. Prostě mňam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já když jsem dělala svoji první žemlovku, tak se mi zdála taková nic moc, ale teďka už mi příjdou dobré, nevím, čím to je, možná ale jen tím, že na tu svoji verzi žemlovky jsem si už zvykla :-D

      Vymazat
  5. Mňam žemlovku miluju, zvlášť když je nahoře pěkně křupavoučká :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a já mám radši, když je tam spíš ten sníh, který se mi tentokrát tolik nepovedl, takže byla spíš křupavá :-)

      Vymazat
  6. Ahoj, reaguji ještě na komentář :) Já rozhodně nejsem ten, kdo říká: Nebudu jíst zdravě, když je to tak drahé. Finanční stránka je mi jasná, stejně tak za Českou limonádu můžeš zaplatit 5,- ale je to jak pít čistící prášek (rozhodně barevně). S těmi druhy mouky ale zkušenosti nemám, dnes jsem se tedy dívala. PRávě jsem se na tu cenu ptala z toho důvodu, že jsem studentka, kdybych měla stálý příjem, taky na peníze nehledím. Ale jestli nejsou zdravé varianty (třeba méně zdravé, než co si může dovolit člověk s platem, ale zdravé i tak) i pro studenty :D Něco jsem si mezitím už zjistila, takže vím víc, ale je mi jasné, že zdravé jídlo může být i o hodně dražší, ale má to své opodstatnění a stojí to za tu kvalitu. Děkuji za komentář.

    OdpovědětVymazat
  7. žemlovku robievam len pre dcérku, syn a manžel sú viac na mäso, ale dala by som si aj tvoju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj chlapi jsou víc masoví, je to přirozené, dle čínské medicíny to má i opodstatnění, potřebují energii jang a ta chce maso, zjednodušeně řečeno :-)

      Vymazat
  8. Žemlovku milujuuu :D Já tam ještě přidávám tvaroh jako takové 'mezipatro' :D Příště můžeš zkusit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj s tvarohem mám taky moc ráda, tentokrát jsem neměla, jinak ho většinou dávám :-)

      Vymazat
  9. Super recept, ja do zemlovky davam i med :)

    OdpovědětVymazat