pátek 14. prosince 2012

Alternativní linecké cukroví

Přípravy na Vánoce pomalu vrcholí a nejedna domácnost je provoněná cukrovím. Přiznám se, že mám adventní čas velmi ráda a na Vánoce se vždycky moc těším. Mám ráda vše, co k Vánocům patří - ať už beru v potaz duchovní stránku Vánoc nebo takovou tu materiálnější jako vymýšlení dárků, nakupování, balení, těšení se na to, jak bude obdarovaný potěšen, pečení cukroví a pak taky krátké dny, dlouhé večery, zima a když je k tomu ještě sníh, tak to nemá chybu. :-)
Můj blog je o jídle, takže teď už k tomu cukroví. :-)

Letošní Vánoce jsem pojala ve stylu alternativního pečení. Záměrně používám slovo alternativní, protože trošku začínám být alergická na to slovo zdravý, zdravá, zdravé. :-) Prostě určité věci se snažím doma zavádět jako samozřejmost a ne jako zvláštnost.

Ne že bych neměla ráda klasické linecké, perníky a já nevím co všechno se dát ještě považovat za tradiční vánoční cukroví. Jsem odmala veliký mlsoun a Vánoce pro mě taky vždy znamenaly cpaní se a nabírání kil. :-) A taky mi pak nebývalo dobře od žaludku. Takže letos jsem to pojala jinak. A vedlo mě k tomu i to, že náš syn už je ve věku, kdy chce jíst vše, co vidí (je v tomto holt po mě :-)) a nerada bych ho učila na přemíru bílého cukru. Takže to je takové krátké vysvětlení mého letošního počínání.

Žlutější linecké je kukuřično-špaldové,
to více hnědé je špaldové linecké

Mimochodem můj dědeček, který už bohužel není dlouho mezi námi, byl cukrář z povolání a tradiční zákusky a cukroví u nás bylo na denním pořádku nejen o Vánocích. Takže pokud budete chtít péct klasiku, tak recept od mého dědy cukráře mám z loňských Vánoc zde. Akorát teď když už mám více informací jako loni, bych nepoužívala žádné barevné polevy nebo ty barevné tyčinky, protože je to plné nedobrých éček a to přeci dětem péct nebudeme nebo snad ano?

A jen tak k upřesnění, moje alternativní linecké není synonymem dietní, nízko kalorické, po kterém se nedá přibírat. Určitě dá. Kaloricky bude určitě stejně hodnotné jako klasika, akorát do těla dostáváte i různé prospěšné látky a ne jen tzv. prázdné kalorie.

KUKUŘIČNO-ŠPALDOVÉ LINECKÉ BEZ CUKRU
zdroj: http://www.jimejinak.cz/2011/12/slepovane-linecke-cukrovi/

Suroviny:

Suchá část
  • 3 šálky špaldové hladké mouky,
  • 3 šálky kukuřičné hladké mouky,
  • 3 lžíce sušeného sladovitu (použila jsem Rapaduru = sušená třtinová šťáva),
Mokrá část
  • 20 dkg kokosového, nebo jiného tuku (použila jsem máslo),
  • 1 vejce,
  • 2 lžíce sladěnky,
Posyp a potření pečiva
  • marmeláda bez cukru (měla jsem s cukrem, ale domácí)
  • karobová poleva (recept viz níže), vlašské ořechy, kokos
Pozn. V receptu nebylo uvedeno, kolik ml je 1 šálek, což byl pro mě kámen úrazu. Šálek jsem použila určitě větší, pač jsem to musela nastavovat více máslem a vejcem. Takže jsem došla k závěru, že 1 šálek = 150 ml. Jako mouky se dá přidat když tak vždycky, když by se to lepilo.

Postup:
  1. Mokrou část našleháme a postupně přimícháme část suchou. 
  2. Vypracujeme vláčné těsto, mouku přidáváme postupně, případně doředíme opatrně vodou. 
  3. Zabalíme do fólie a necháme odležet. 
  4. Vyválíme těsto a vykrajujeme tvary dle vlastní volby.
  5. Pečeme na 180 stupňů na vymazaném plechu nebo na pečícím papíru, až je spodek růžový (což u mě bylo tak cca 10 minut). 
  6. Po vychladnutí slepujeme marmeládou.
  7. Na druhý den, až je marmeláda pěkně zatuhlá, tak poléváme karobovou polevou a dozdobíme případně ořechem nebo kokosem.



ŠPALDOVÉ LINECKÉ S RÝŽOVÝM SIRUPEM dle Hanky Zemanové
zdroj: http://www.azrodina.cz/4693-zdrave-a-vyborne-vanocni-cukrovi-recepty

Suroviny:
  • 300 g špaldové mouky (200 g hladké špaldové mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky),
  • 200 g másla,
  • 100 g rýžového sirupu.

Postup:
  1. Suroviny zpracujeme v těsto a vychladíme v lednici minimálně 1 hodinu.
  2. Pak těsto vyválíme a vykrajujeme tvary dle vlastní volby.
  3. Pečeme v troubě při mírné teplotě (150 °C) cca 15 minut. 
  4. Po úplném vychladnutí můžeme slepovat např. marmeládou, já ale zvolila Carobovou pomazánku Sladstar, což se mi zdá jako úplná bomba. Carobovou pomazánku dělá více výrobců, stačí si jen vybrat.
Carobová pomazánka

Karobová čokoládová poleva
Zdroj: http://www.jimejinak.cz/2011/12/cokoladova-poleva-z-karobu/

Suroviny:
  • 1 lžíce palmového tuku (dala jsem máslo),
  • 1 lžíce sladěnky,
  • 2 lžíce karobu,
  • 1 lžíce obilné kávy (caro, vitakáva apod. => pokud chceme dodat chuť hořké čokolady, jinak nemusí vůbec být)
  • 1 lžíce sušeného ovesného mléka (nebo sojové smetany, kokosového krému či jiného rostlinného mléka) (neměla jsem, dala jsem navíc lžíci karobu),
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu,
  • 2 lžičky sypaného agaru,
  • šálek horké vody,
  • pár lžic studené vody.

Postup: 
  1. Obilnou kávu, karobový prášek, agar a sušené mléko smícháme v hrnku spolu s horkou vodou. Použijeme metličku, aby nevznikly hrudky.  
  2. V kastrolu rozehřejeme palmový tuk (máslo) a na horký přidáme sladěnku. Směs začne pěnit, je potřeba míchat, aby se nepřipálila na karamel. 
  3. Do vzniklé pěny vmícháme směs z hrnečku (káva, karob a mléko) a přivedeme k varu. 
  4. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a za stálého míchání vlijeme do kastrolku. 
  5. Jen chvilku povaříme a hned zdobíme linecké. Vždy po jednom kousku jsem linecké namáčela přímo do kastrolu. Po čase až mi poleva zatuhla už to tímto stylem nešlo, tak jsem si polevu dala do zdobítka (mám takový ten píst) a zdobila tím.
A ještě další zajímavé info k polevě z webu www.jimejinak.cz
Karob dodává sladkou chuť, obilná káva hořkou a sušené mléko mléčnou. Můžete si tedy připravit sladší, více hořkou či mléčnou čokoládu podle vlastní chutě tím, že změníte poměr ingrediencí.
Do polevy také můžeme přidat rozsekané oříšky nebo mandle.

8 komentářů:

  1. to vypadá moc dobře:) líbí se mi, že svému dítěti chceš dávat jen to nejlepší:)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám pocit, jako kdybych četla něco v cizím jazyce! :-) Cukroví ale vypadá hezky a lákavě.

    Moje letošní cukroví je taky trochu jiné, do každého pečeného cukroví jsem nahradila část bílé mouky celozrnnou, aspoň pro pocit, že jsem udělala něco pro naše zdraví. I když to množství, co je na balkoně, říká úplně něco jiného. A navíc, dostaneme jako obvykle cukroví od tety a tam není nic zdravého.

    Ale někdy budu muset upéct i zdravé cukroví, abych věděla, jestli se ujme a bude chutnat i náročnému strávníkovi jako je můj muž. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, v pohodě :-) Já se k některým surovinám dostávám taky postupně. Třeba karob ten znám velice dlouho, ale takový agar jsem kupovala prvně v životě, to samé ta různá sladidla. Trochu jsem se v prodejně zdravé výživy pozeptala...
      Můj muž nemá rád ani tradiční cukroví, takže já si to peču více méně pro sebe. Sama jsem zvědavá, jestli to bude chutnat třeba mému taťkovi, uvidím.

      Vymazat
  3. Skvělý, ráda vyzkouším :-)
    U nás už i mladší dcerka musí mít všechno co mi a hlavně všechno co brácha, tak jsem si říkala, že bych to letos konečně měla pojmout "alternativněji":-) I když velké pečení se stejně nekoná, bakalářka volá... :-)
    Měj se hezky a děkuju za recepty :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky se na něco takového chystám, jen nevím jestli budu stíhat..Zatím mám v plánu oříškové hrudky v hořké čokoládě :)

    OdpovědětVymazat
  5. máš ich krásne a sú zdravšie :-)

    OdpovědětVymazat