sobota 15. prosince 2012

Ovocný ořechový chlebíček

Pokud rádi zobáte sušené ovoce v kombinaci s nějakými oříšky, tak vás určitě potěší tento recept. Oproti jiným vánočním receptům má tu výhodu, že je rychlý na přípravu. Pokud tedy do přípravy nezapočítávám louskání vlastních vlašských ořechů, které jsem absolvovala já. :-)


Inspiraci jsem našla na webu jimejinak.cz a musím říct, že se autorkám opravdu povedl.
Skupinu ovoce zastupují fíky, datle a rozinky. Ale umím si to dost dobře představit i s meruňkami a švestkami (to místo fíků a datlí).



Suroviny:
  • 200 g sušených fíků,
  • 200 g sušených datlí,
  • 200 g rozinek,
  • 200 g mandlí (dala jsem jen 100 g a použila jsem plátky),
  • 200 g vlašských ořechů (dala jsem asi 270 g),
  • 2 vejce,
  • 3 lžíce sladěnky,
  • 300 g špaldové hladké mouky (nebo třeba běžné pšeničné),
  • vejce na potření.

Postup:
  1. Fíky, datle, rozinky, mandle a vlašské ořechy nakrájíme na drobné kousky. 
  2. V míse si našleháme vejce a sladěnku. 
  3. Do vaječné směsi postupně přimícháme nasekanou směs ovoce a ořechů tak, aby bylo vajíčkem obalené každé ovoce a ořech.
  4. Pak už postupně přimícháváme špaldovou mouku. První to jde míchat vařečkou, ale velice rychle směs houstne a už musíte použít ruce. Trochu si při vypracování těsta zaposilujete svaly, ale vydržte, nezoufejte, brzy se vám těsto krásně spojí v jeden hutný celek. 
  5. Vlhkýma rukama pak těsto rozdělíme na tolik částí, kolik chcete mít válečků. Autorky doporučují vypracovat válečky asi 5 cm v průměru a cca 15 cm dlouhé (nebo zvolte jakýkoliv jiný rozměr).
  6. Dáme na vymazaný plech nebo pečící papír (použila jsem ten papír), potřeme vajíčkem.
  7. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů až jsou válečky zespodu růžové. Mně to trvalo tak cca 20-25 minut. 
  8. Po vychladnutí balíme do alobalu a ukládáme do chladu. Před podáváním krájíme na tenké plátky. 
Samotný výsledek možná trochu klame svým vzhledem. Nejen mně to připomínalo masovou sekanou. :-)


I samotné kousíčky tu sekanou připomínaly. Ale nebojte, nemá to s masem nic společného a podle mě je to opravdu dobrota a takové odlehčení k lineckému.


6 komentářů:

  1. To je něco pro mě, rychlé a efektní :-)
    Děkuju, musí to být dobrota :-)

    OdpovědětVymazat
  2. musí to být moc dobré, možná to zkusím:))

    OdpovědětVymazat
  3. zaujimavé a lákavé, vyzerá to super :-) Prajem krásny advent a vianočné sviatky :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tý jo, to vypadá suprově :) Nevíš jaký to má výživové hodnoty?

    OdpovědětVymazat
  5. děkuji mockrát za milé komentáře!
    Kike, výživové hodnoty bohužel nemám, ale snadno bys to asi spočítala, když si vyhledáš výživové hodnoty jednotlivých surovin...

    OdpovědětVymazat