středa 30. ledna 2013

Potraviny: Mouky kol a kolem

Už hodně dávno mě napadlo založit na svém blogu takovou novou sekci, ve které bych se věnovala jednotlivým skupinám potravin, které v kuchyni často používám a které se vyskytují třeba v receptech, které zde uveřejňuji. Hlavně bych se věnovala těm potravinám, se kterými mám dobrou zkušenost. Jako první to budou mouky.

Mouky jsou možná pro můj blog trochu typické. Už když jsem blog zakládala, nevěděla jsem, jakým směrem se bude ubírat, ale věděla jsem, že ráda peču buchty a experimentuji s různými moukami a své experimentu budu zveřejňovat. A toho se docela držím.

Nutno říct, že všechny názory zde uvedené, vychází z mé vlastní zkušenosti, nejsem žádný nutriční specialista, takže co zde uvádím vyhovuje mně, ale někomu dalšímu třeba už ne. Základní stručné informace o moukách jsem čerpala z http://www.zdravapotravina.cz. Informace jsou to opravdu jen stručné, nevím, jestli by nějaký delší článek bavilo někoho číct. :-D

Takže začínáme, mouky část první. :-)

Pšeničná mouka


Hladká, polohrubá a hrubá pšeničná mouka
Varianty:
  • hladká (nejjemnější zrnitost),
  • polohrubá,
  • hrubá,
  • krupice (nejhrubší zrnitost).
Použití:
  • při pečení i vaření, dá se použít snad na všechny způsoby, většina tradičních receptů je právě z pšeničné mouky
  • krupice se dá použít na přípravu klasické krupičky z mléka na místo té dětské dehydratované či jak se ji říká, v této formě je to určitě lepší
Něco málo o mouce
  • klasickou pšeničnou mouku doporučuji kombinovat vždy s některou jinou moukou níže uvedenou, protože pšeničná mouka neobsahuje mnoho výživných látek pro tělo, neobsahuje vlákninu, cenné vitaminy a minerály
  • ovšem u dětí se to nemá s vlákninou v pečivu moc přehánět, proto je tam použití pšeničné mouky na místě, ale radši bych vybírala mouku v bio kvalitě a nebo zkusila spíše špaldovou mouku, ale špaldové rohlíky se bohužel nevyrábějí, takže my doma stejně končíme na klasických rohlících a prostě všeho s mírou

Pšeničná hrubá krupice

Celozrnná pšeničná mouka
obsahuje otruby, vitaminy řady B, minerální látky a vlákninu, takže to už napovídá tomu, že je určitě lepší používat tuto variantu mouky, kdo nemá rád stopro celozrnné výrobky, tak může aspoň část bílé mouky nahradit právě touto celozrnnou

Celozrnná pšeničná mouka
Použití
  • při pečení (do buchet, koláčů sladkých i slaných, na pizzu, sušenky, cukroví, knedlíky, kynuté pečivo atd.)
  • při vaření (do placiček

Špaldová mouka

Špaldová mouka patří k mým velmi oblíbeným. Obsahuje mnoho cenných látek a zrno slupek. Je chuťově velice dobrá a kdo není zrovna fajnšmekr, tak ji od bílé ani nemusí poznat. Fajnšmekr ale ucítí lehce oříškovou chuť.
Celozrnná hladká špaldová mouka
Varianty 
  • hladká (vynikající pro malé děti) - vyrábí ji Bioharmonie, 
  • polohrubá - vyrábí ji také Bioharmonie, osobně jsem ji ještě nekupovala, ale použití je jako u pšeničné polohrubé, 
  • celozrnná hladká.

Použití
dá se použít všude tam, kde používáte bílou pšeničnou mouku, dá se říct, že je to víc jak plnohodnotná náhrada, výborně pojí těsto a je to prostě můj favorit, patří k základním moukám, které doma musím mít, minimálně tu hladkou špaldovou

Špaldová mouka hladká
Žitná mouka

obsahuje vitaminy řady B a minerály

Celozrnná žitná mouka
Varianty
tady si už nejsem tolik jistá, jaké různé varianty se dají sehnat, já znám
  • celozrnnou žitnou mouku,
  • celozrnnou žitnou mouku (navíc) jemně mletou
Použití
  • tady už se nedá říct, že se dá použít vždy a všude, tak jako třeba špaldová
  • neznámější využití je samozřejmě na chleba (ale osobní zkušenost nemám, chleba jsem nepekla,
  • já žitnou vesele používám do různých buchet, bábovek a tak podobně, vždy ji ale kombinuji s nějakou jinou moukou, protože použití jen samotné žitné mouky udělá z buchty velice hutnou a to není vždy žádoucí
  • a ještě nesmím zapomenout, že žitná mouka je výborná do perníků
Celozrnná žitná mouka jemně mletá
obrázek použit z eshopu biolka

Ovesná mouka

Ovesná mouka jsou vlastně rozmixované ovesné vločky. Dá se koupit již rozmixovaná, hodí se zejména pro ty, kteří mixér nevlastní. Jinak ale určitě vyjde levněji koupit si ovesné vločky a doma je rozmixovat.
V případě ovesné mouky se tedy nedá hovořit o žádných variantách jako hladká, hrubá atd.
Její výhody jsou, že obsahuje např. velké množství vlákniny.

Celozrnná ovesná mouka
Použití:
  • hodí se do buchet, sušenek, kaší, výborná je i do polévky jako zdravější zahuštění

Pohanková mouka
obsahuje vitaminy skupiny B, rutin a je bezlepková, takže výborná pro malinké děti a bezlepkovou dietu
na její chuť si musíte zvyknout, koláč z pohankové mouky má už výrazně jinou chuť než pšeničný koláč, mně osobně ale velmi chutná a aspoň je to zpestření


Varianty
pohankovou mouku znám pouze v hladké variantě

Použití
zatím jsem ji zkoušela jen na pečení koláče, jinou zkušenost bohužel nemám


Pohanková hladká mouka

Tak to je pro dnešek vše, dalšími moukami budu pokračovat v nějakém dalším příspěvku - zmínit bych pak chtěla ještě kukuřičnou, rýžovou, jáhelnou, no a uvidíme, jakou ještě :-)

12 komentářů:

  1. Vidím, že máš zásobičky. Od každého druhu jednu, to se mi líbí. :))
    Já mám zatím jen tu obyčejnou pšeničnou a celozrnnou, ráno budu zkoušet celozrnné palačinky, tak jsem zvědavá. :P

    OdpovědětVymazat
  2. Já si v poslední době oblíbila nejvíce tu špaldovou, i jsme v ní obalovali kalamáry a rozdíl od normální pšeničné nebyl vůbec poznat :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Kivi, jsem moc ráda za tenhle článek! Špaldová mouka je také můj favorit!

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, přemýšlela jsem, jestli jde pohanka také rozmixovat na mouku, nemáš s tím zkušenost? Z pohankové mouky se dělají v Bretani palačinky - slané . Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s rozmixováním pohanky bohužel zkušenost nemám, slané pohankové palačinky musí být výborné :-)

      Vymazat
  5. Ani nevím, že se ta ovesná prodává. Používám doma všechny co jsi uvedla, až na ty klasické první, ty jen když se mouky musí trochu namíchat. Taky mám doma nově rýžovou, zatím jsem s ní ale jen zahušťovala kedlubnovou polévku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rýžovou jsem si taky nedávno koupila a taky jsem zatím jen zahušťovala polévku, pak bych ji chtěla zkusit na zahuštění omáčky a co dál, to se ještě uvidí :-)

      Vymazat
  6. Tak článek mi hodně pomohl! :))
    Často vybírám mezi neznámými moukami! ;)))

    OdpovědětVymazat
  7. to je bezva nápad na článek, budu se těšit na další :-) taky se přikláním ke špaldové mouce. Mám doma první balíček a zatím super.

    OdpovědětVymazat
  8. Znáš sójovou mouku? Já jí ještě nikde v krámech neviděla, ale chtěla bych z ní něco zkusit,...

    OdpovědětVymazat
  9. Žítnou mouku znám ještě chlebovou. :-) Já nejčastěji používám špaldovou a vždy jí ještě vylepšim nějakou tou 'exotičtější' jako pohankovou, quinovou, jáhlovou, rýžovou apod. Výborná je kamutová, vyráběl ji country life, ale už jsem jí dlouho neviděla, a tak si vždy koupím kamut a nechávám si ho umlít... Je krásně bílá, takže pak u buchet není poznat, že jsou celozrnné :-) a ani bioodpůrci to nepoznají :-)

    OdpovědětVymazat