pondělí 28. ledna 2013

Strakatá buchta

Strakatá buchta je můj velmi oblíbený recept. Je chuťově velice bohatý, vláčný a nedá se snad ani zkazit. Na internetu tento recept koluje pod názvem strakatá bábovka. Naše mamka tento recept objevila kdysi dávno v jednom časopise a ihned nás zaujal, protože jsme měli doma ve špajzce spoustu nepomletého máku a nevěděli jsme co s ním. Nikomu se mák nechtělo mlít a do této buchty se dává mák nepomletý. Jasně v různých receptech najdete, že máte použít pomletý, ale já dávám zásadně nemletý a je to dobrá volba.


Tuto buchtu můžete udělat do bábovkové formy, ale já dělám (stejně jako moje mamka) už jen na plech, protože ji chci mít mnohem víc. Množství surovin je takové orientační. Je to znát už podle toho, že množství jednotlivých surovin je dáno hrstěmi, což je opravdu plus mínus. Já dávám většinou víc jablek, než je v receptu a pokud se vám to bude zdát moc řídké, tak stačí přidat mouku.


Na obrázku můžete vidět, jak společně peču dvě varianty buchty, to aby si mohl pochutnat i náš malý. Vlevo je buchta bez přídavku máku a ořechů a vpravo už je to se vším všudy. Vždy těsto míchám společně, pak dám směs bez ořechů a máku na plech a do druhé půlky přidám mák a ořechy a dám na plech.

Suroviny:
  • 4 hrstě nahrubo nastrouhaného jablka,
  • 1/2 hrnku oleje,
  • 1 hrst nemletého máku,
  • 1 hrnek cukru moučka (místo cukru dávám 3 vrchovaté PL medu),
  • 1 hrst rozinek,
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů,
  • 4 vejce,
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva (dávám bezfosfátový),
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky (většinou kombinuji s celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou, buď půl na půl s polohrubou nebo klidně sto pro celozrnné).

Postup:
  1. Vejce ušleháme do pěny s cukrem (v mém případě s medem) a přidáme olej.
  2. Jablka si nastrouháme na hrubo, přidáme k tekuté směsi, promícháme.
  3. A pak už přidáváme rozinky, ořechy, mák, prášek do pečiva a mouku. Pořádně zamícháme.
  4. Formu (plech) si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. 
  5. Nalijeme těsto a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 25-30 minut.


12 komentářů:

  1. vypadá moc dobře, vláčné buchty mám moc ráda, a tahle vypadá, že je přesně taková:) tvoje recepty se mi vždycky moc líbí a už několikrát jsem se inspirovala:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to mám moc radost, já se u Tebe taky často inspiruji :-)

      Vymazat
  2. Vypadá krásně a hutně.. Asi hodně zasytí, co? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj myslím, že dobře zasytí, hutná je díky jablkám. Sice se v troubě pěkně zvedne, ale není to ten nadýchaný typ buchty, protože jablka jsou na hmotnost těžká :-)

      Vymazat
  3. teda tos mě nalákala. jako dítě jsem mák nemohla a teď bych se po něm utloukla. vypadá jako ta správná "mokrá" buchta.

    OdpovědětVymazat
  4. miluju tyto buchty..takové mokré a nenadýchané..Naopak nesnáším nadýchané a suché..:D Každopádně už včera mě slečna na jiném blogu inspirovala mákem..A já si uvědomila, že jsem ho nejedla strááášně dlouho a teď už mám dva recepty, které musím vyzkoušet a kde se používá mák..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marky, tak jestli ji budeš zkoušet, tak ať se Ti povede :-)

      Vymazat
  5. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchodujte kdekoliv - Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat
  6. No hele ani mi nepovídejte. Vařit tady u nás doma to je jedna velká tragédie. Já nejsem už vůbec ready a to je něco neskutečného. Jsem se dívala na nějaké webovky jak se prodává litinový hrnec. Asi budu muset říct manželovi ať mi to pořídí.

    OdpovědětVymazat