sobota 12. ledna 2013

Žitná bábovka s jablky a mrkví

Nenapadá mě, jak bych dneska komentovala svůj bábovkový výtvor. Snad jen, že tato bábovka je na fotkách asi nezajímavá, jak řekl můj muž, nudná, ale chuťově je to úplná bomba. A nestačila jsem se divit, jak ji ládoval náš malý. Je v ní půl kila ovoce a zeleniny, žitná mouka, rýžový sirup, trocha třtinového cukru, takže snad samé dobré věci. Určitě ji budu dělat opakovaně, protože buchty s žitnou moukou jsou vždy sázky do loterie.


Recept vycházel odsud, kde ještě místo polohrubé pšeničné byla použita špaldová mouka, takže ještě lepší kombinace. V receptu ale nebylo zmíněno, zda použít špaldovou hladkou, polohrubou, zda celozrnný typ. Prostě není to tak jednoduché, co se týče použití různých druhů mouk a je škoda, že některé recepty nejsou více konkrétní. Tak jsem použila polohrubou pšeničnou, protože jsem se bála, že s hladkou by směs byla příliš tuhá.

Perníkové koření bábovce dodá výraznou perníkovou chuť, takže pro ty, kdo perníkům moc neholduje, tak určitě koření vynechejte.

Suroviny:
  • 200 g celozrnná jemně mletá žitná mouka,
  • 150 g polohrubá pšeničná mouka,
  • 2 velká vejce (nebo 3 malá),
  • 70 g třtinový cukr,
  • 60 g rýžového sirupu,
  • 170 ml oleje (použila jsem slunečnicový),
  • 300 g jablek,
  • 200 g mrkve,
  • 1 bezfosfátový kypřící prášek do pečiva,
  • 40 g rozinek,
  • 1 čajová lžička perníkového koření (nemusí být).

Postup:
  1. Vejce metličkou ušleháme společně s cukrem a kukuřičným sirupem. (Samozřejmě pro větší nadýchanost můžete oddělit bílka od žloutků a zvlášť si ušlehat bílky a cukr vyšlehat se žloutky, já mám šlehač na reklamaci, tak jsem tento postup vynechala, ale na výsledek to nemělo tolik vliv.)
  2. Do tekuté směsi přidáme olej a znova promícháme.
  3. Mrkve si očistíme a nastrouháme na jemno. Jablka omyjeme a nastrouháme na hrubo (i se slupkou).
  4. Mrkve a jablka přidáme do tekuté směsi, přidáme také rozinky a promícháme.
  5. Pak už přidáváme prášek do pečiva, perníkové koření a pak postupně mouku, tak aby bylo těsto středně husté až husté. Množství mouky je orientační. Pokud se vám bude zdát směs moc řídká, přidejte více polohrubé mouky.
  6. Vymažeme si bábovkovou formu máslem a vysypeme hrubou moukou a nalijeme do formy těsto. Nalijeme možná není ten správný výraz, protože těsto je trochu hutnější, tak to nejde tak úplně lehce, ale nenechejte se odradit, výsledek stojí za to. 
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 až 200 stupňů asi 45 minut. Pro jistotu špejlí vyzkoušíme. A pokud by nám bábovka shora hodně hnědla, přikryjeme alobalem.

Když jsem se tak zmínila o různých druzích mouk. Napadá mě. Chtěla jsem letos otevřít takovou rubriku potravin, které používám v kuchyni. Už delší dobu mám rozepsaný článek na téma mouky. Akorát jsem ho stále nedopsala, protože jaksi pořád nevím, jestli by to někoho zajímalo...

15 komentářů:

  1. Bábovka vypadá opravdu krásně :) A co se týče toho článku, mě by určitě zajímal!

    OdpovědětVymazat
  2. ta musí být dobrá!:) z kombinace jablka, mrkev, celozrnná mouka jsem dělala muffiny, a ty chutnaly taky moc dobře:) možná zkusím i tento tvůj recept, akorát na plech, protože formu bohužel nemám...

    ještě jsem se chtěla zeptat na ten rýžový sirup - je dost sladký? já mám doma pšeničný, ale zdá se mi, že nesladí skoro vůbec, když to srovnám třeba s datlovým nebo medem:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. klidně dej bábovku na plech, aspoň ji budeš mít rychleji upečenou a navíc, jak jsem psala, těsto je trochu hutnější, takže se do bábovkové formy musí dávat dost opatrně.

      co se týče rýžového sirupu, tak patří do té kategorie, jak ten pšeničný, sladí opravdu míň, stejně jako i kukuřičný sirup nebo sladěnka
      takže pokud bys chtěla buchtu sladší a použít tekuté sladidlo, tak buď rýžového sirupu přidat nebo doporučuji med, javorový sirup, datlový, agáve, ty všechny sladí víc
      a nebo varianta, tekutá sladidla úplně vynechat a přidat víc hnědého cukru, v této buchtě je to opravdu jedno, hustotu těsta budeš stejně regulovat moukou, tož tak :-)

      Vymazat
  3. tak ta mě láká! :-) ještě bych si do ní přihodila vlašáky :-) Ta sladkost by mě taky zajímala. Většinou si doma zdravé recepty dělám pro sebe, ale bábovku asi sama nespořádám :D tak aby nepohrdli i ostatní co mají zmlsané jazýčky rafinovaným cukrem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj vlašáky to je určitě supr volba, v původním receptu jsou mandle, ale já bych rozhodně doporučila radši ty vlašáky. Já je nedávala, pač by to potom nemohl náš malý. :-)
      Lucie, mrkni, co jsem odpověděla výše ohledně těch sladidel. Jinak jestli moc neexperimentuješ s tekutými sladidly, tak použij pouze více hnědého cukr. A taky i hodně záleží na tom, jaká použiješ jablka, jestli máte kyselejší nebo sladší, ty tu buchtu taky osladí svou přirozenou chutí. A i rozinky jsou výborné sladidlo. Mně přišla bábovka sladká dost, ale já už jsem možná navyklá míň sladit, tak nevím, jestli to dokážu posoudit :-)

      Vymazat
  4. Já jsem nedávno dělala panettone z DB a taky všichni říkali, že takovou chuť neočekávali :))
    Bábovka vypadá skvěle, dobroty z mrkví jsou skvělý, jednou jsem dělala mrkvový dort a byla to lahůdka :D:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím se přiznat, že jsem vůbec netušila, co je panettone, musela jsem to prvně vygooglit :-) A podle receptů to musela být taky dobrota :-)
      já mám mrkvové buchty taky moc ráda, ono to v nich většinou nejde poznat, že tam je nějaká ta mrkev, což je asi dobře :-)

      Vymazat
  5. vypadá moc pěkně, dala bych si ji s chutí :) sice nejím mrkev, ale mrkvový koláč od přítele zbožňuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-) tak to by mohl být třeba fajn způsob do sebe tu mrkev nenápadně dostat :-)

      Vymazat
  6. Skvělá kombinace, určitě velmi dobrá a vláčná bábovka...:)

    OdpovědětVymazat