neděle 24. března 2013

Karamelový cheesecake s čokoládovou polevou

Zcela neplánovaně mě popadlo, že bych mohla udělat něco na způsob cheesecaku. Měla jsem doma tvaroh, ricottu a chtěla jsem si udělat pořádek v lednici. A tak nějak vznikl tento dezert. Původně jsem na něj neplánovala dát čokoládovou polevu, ale protože jsem byla nedočkavec nedočkavý, brzo jsem si s ním začala manipulovat a trochu jsem si ho potrhala. Poleva to ale zachránila. A hned jsem si vzpomněla na poučku, kterou jsem kdysi četla: "Pokud se vám nějakých způsobem pokazí povrch koláče, nebojte, ještě se to dá napravit polevou." A tak se stalo i u mě. :-)


A víte, co je nejlepší? Že to nakonec ta poleva o hodně chuťově vylepšila. Takže příště ji budu dávat asi i plánovitě.
Ještě teda abych nenaštvala nějaké cheesecakové fajnšmekry. V koláči jsem kromě ricotty použila i tvaroh a to v poměru 3:5, takže je tam vlastně více tvarohu. Váhala jsem tedy, jestli nemám koláč nazvat spíše jako tvarohový dort. Ale dost lidí i tvarohové dorty označuje jako cheesecake, takže snad mi to prominete. :-)


Suroviny:
Korpus:
  • 200 g sušenek bebe (použila jsem nějakou jinou značku sušenek, které jsem kdysi dostala, ale je to na způsob těch nejobyčenějších bebe),
  • 90 g másla,
Náplň:
  • 500 g vaničkového tvarohu (1 tučný, 1 polotučný),
  • 300 g ricotty,
  • 1 karamelové Salko,
  • 2 lžíce karamelového pudinku (měla jsem jen vanilkový),
  • 2 vejce,
Poleva:
  • 100 g oblíbené čokolády (dala jsem čokoládu na vaření),
  • 2 PL zakysané smetany.
+ troška másla na vymazání

Postup:
  1. Sušenky si pořádně rozdrtíme, buď pomocí mixéru nebo si je dáme do sáčku a rukama drtíme. Já použila kombinaci obou dvou způsobů.
  2. Máslo si rozpustíme a smícháme se sušenkovou směsí.
  3. Dno otevřené formy si vyložíme pečícím papírem a kraje formy vymažeme máslem.
  4. Sušenkovou směs namačkáme do dortové formy, dáme i trochu po krajích. Než si připravíme náplň, dáme formu do lednice.
  5. Na náplň si ručně smícháme tvarohy a ricottu a přidáme karamelové salko. Pak přidáváme vejce. Na konec do směsi přimícháme dvě lžíce pudinkového prášku a dobře promícháme.
  6. Náplň nalijeme do dortové formy na sušenkový základ a pečeme na 160 stupňů asi 50 minut. 
  7. Pečení koláče se končí ve chvíli, kdy poklepeme lžící na bok formy a uvidíme, že se těsto celé třese podobně jaké želé nebo rosol. Prostředek však nesmí zůstat vyloženě tekutý. Nemusíte mít obavy o výslednou konzistenci, koláč ještě ztuhne při chlazení.
  8. Pak necháme hodinu až dvě chladnout v pootevřené troubě.
  9. Pak přesuneme na 12 hodin do lednice.
  10. Poté vyndáme z ledničky a pokud máte jako já dno formy z materiálu, na který by se neměl používat nůž, tak nastává nejtěžší úkol - přesun koláče na talíř. Chytneme opatrně pečící papír, který nám trochu vyčuhuje a rychlým pohybem provedeme přesun. Já jsem zapomněla použít ten pečící papír, se kterým je to snadnější a tady se mi právě stala nehoda.
  11. Pak si nachystáme polevu. Ta se připraví v mlékovaru (nebo ve vodní lázni), rozpustíme si čokoládu, pak přidáme dvě lžíce zakysané smetany a potřeme koláč.
  12. Dáme opět na nějakou dobu chladit. Jakmile je poleva ztuhlá, můžeme krájet.


Pokud pečete cheesecake prvně v životě nebo prostě jen nejste tolik zběhlý při pečení těchto koláčů, doporučuji si přečíst můj příspěvek Základní cheesecake, který si průběžně čtu i já, protože obsahuje pár rad, které mohou pomoct.


Tady jsou některé ty důležité.

Důležité info!!!
  • Pečeme ve vodní lázni, tzn. do trouby si dáme nějaký pekáček s vodou,
  • Prvních 25-30 minut pečení neotvíráme troubu,
  • Po upečení necháme aspoň hodinu vychladnout v pootevřené troubě,
  • Dáme tuhnout do ledničky alespoň na 12 hodin.

A ještě jsem zapomněla. Inspiraci na polevu jsem našla U Madly nejen v kuchyni. :-)

17 komentářů:

  1. vypadá nádherně!
    já se pořád bojím cheesecake péct, a to z toho důvodu, že ho miluju a nedělalo by mi problém sníst polovinu na posezení :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji,
      jinak mám stejný problém, proto tyto koláče tak často nedělám a když už udělám, tak se ho snažím částečně někde udat, třeba u našich :-)

      Vymazat
    2. Holky, taky s tím mám problém :D Proto skoro nepeču, jinak bych všechno sežrala :D

      Vymazat
  2. krása kivi! skoro se mi líbí víc než ten první co jsi pekla kdysi manželovi :) je vidět že se stále vypracováváš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kim, děkuji, teda Ty jsi pamatuješ jak jsem pekla loni manželovi?? :-) To mě těší :-)

      Vymazat
    2. no jasně! mám tvůj blog moc ráda a poctivě všechno pročítám :)

      Vymazat
  3. tak na toto sa nedá nič iné len aaaaaach mňaaaaam :)

    OdpovědětVymazat
  4. já nad těmi tvými recepty žasnu, vypadá nádherně!

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam na tohle mám chuť celý týden, ale moc není čas na pečení, tak asi zejtra bude někde ke kávičce:)

    OdpovědětVymazat
  6. mňam! cheescake s čokoládovou polevou..dokonalost:D

    OdpovědětVymazat
  7. ten vypadá božsky. Určitě co nejdřív vyzkouším...akorát musím najít nějakou dobrou příležitost. Na "jen tak" by ho byla škoda :)

    OdpovědětVymazat
  8. No, mnam, tvarohový cheescake.) vypadá skvěle. A poučka na závěr je skvělá, polevy jsou na dortech a koláčích stejně to nejlepší:)

    OdpovědětVymazat
  9. Do you mind if I quote a couple of your articles as
    long as I provide credit and sources back to your site?

    My blog site is in the very same area of interest
    as yours and my users would definitely benefit from a lot of the information you
    provide here. Please let me know if this okay with you.

    Many thanks!

    Feel free to surf to my homepage - baseball workouts

    OdpovědětVymazat
  10. ten cheesecake vypadá úplně nádherně!:-)

    zkoušela jsem už New York cheesecake a ten mi strašně chutnal, tak určitě tenhle zkusím!

    OdpovědětVymazat
  11. Shit! :) Dostala jsem děsnou chuť! Ach jo! Vypadá to nádherně!

    http://spolecnacesta.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat