sobota 9. června 2012

Bábovka klasika všech klasik

Posledně když jsem pekla Celozrnnou špaldovou bábovku s banány a mandlemi, tak z ní manžel moc nadšený nebyl. Když jsem teda měla znova pečící náladu, tak jsem se ho ptala, co mu mám upéct, aby měl opravdu radost. Odpověď zněla bábovku, ale takovou tu úplně normální. :-) Ale protože já jsem vždycky hodně experimentovala, tak jsem "takovou tu úplně normální bábovku" v repertoáru vlastně ještě vůbec neměla. Takže jsem to udělala tak, že jsem dala do vyhledávače pojem bábovka a vybrala jsem asi čtvrtý odkaz a to babiččina bábovka. Už jenom z názvu babiččina mi vyplynulo, že to bude asi nějaká opravdu ověřená klasika. :-)


V bábovce jsou tedy suroviny, které by tam asi každý čekal typu mouka, vejce, cukr, máslo, mléko, kakao. Takže příznivce zdravé výživy to asi moc nepotěší. Ale na druhou stranu jsem si říkala, že pořád je to lepší, než kdybych byla úplně líná a koupila balenou bábovku z obchodu, která kromě pár základních surovin bude obsahovat ještě spousty podivných éček.
Jo a byla teda vynikající a manžel tu radost opravdu měl. :-)

Suroviny:
  • 2 vejce,
  • 120 g cukr moučka,
  • 2 vanilkové cukry,
  • 120 g másla,
  • 200 ml mléka + ještě 3 PL mléka,
  • 300 g polohrubé mouky,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 PL kakaa,
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu.

Postup:
  1. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
  2. Změklý tuk (nejlépe tak minimálně dvě hodiny předem vytažený z lednice) rozšleháme se žloutky, moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. 
  3. Postupně vmícháme vlažné mléko a větší část mouky. 
  4. Sníh z bílků a zbylou mouku smíchanou s práškem do pečiva vmícháme do těsta.
  5. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. 
  6. Polovinu nebo větší část bábovkového těsta vlijeme do formy.
  7. Do zbylé části vmícháme kakao a přilijeme 3 polévkové lžíce mléka. 
  8. Kakaové těsto přilijeme na světlé těsto.
  9. Bábovku vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 200 stupňů asi 40 minut.
Vždycky mám obrovskou radost, když se mi bábovka vyklopí. 

Tentokrát jsem špatně odhadla polovinu těsta a tmavého těsta jsem měla jen asi čtvrtinu 

9 komentářů:

  1. Tak mramorovou mám moc ráda,zítra si ji upeču , má moc hezký tvar, děkuji za nápad :))

    OdpovědětVymazat
  2. Moc se ti povedla, někdy budu muset upéct taky.

    OdpovědětVymazat
  3. krásne sa ti vydarila a veru, tiež najradšej upečiem doma, tie kupenské fakt nemusím

    OdpovědětVymazat
  4. vypadá tak krásně, že lituji, že doma nemáme formu na bábovku :))

    OdpovědětVymazat
  5. Babovku už jsem dýl neměla..asi se nechám isnpirovat..

    OdpovědětVymazat
  6. děkuji mockrát za milé komentáře :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemáš vůbec zač, vypadá opravdu božsky :))

      Vymazat